In de haven van Amsterdam komt een nieuwe fabriek die kerosine produceert uit CO2 en waterstof. Het openen van deze duurzame fabriek zet niet alleen een grote stap richting een duurzame wereld, maar biedt ook kansen voor nieuwe techneuten. Er zullen nieuwe technieken ontwikkeld moeten worden om deze fabriek te laten draaien, hier zullen nieuwe specialisaties voor technici door ontstaan. De doelstelling is om de fabriek in 2027 te openen. Dit alles wordt gerealiseerd door de steun van onder andere KLM, Schiphol, SkyNRG, Port of Amsterdam en Synkero.
In totaal zal de fabriek op jaarbasis zo’n 50.000 ton synthetische kerosine gaan produceren. Dit is en klinkt als heel veel en staat gelijk aan ongeveer 1 procent van het Nederlandse kerosineverbruik.
De eerste grote stap richting synthetische kerosine is al gezet, want in februari 2021 vloog het eerste vliegtuig op synthetische kerosine wat in Nederland geproduceerd was. Het percentage aan synthetische kerosine besloeg deze vlucht slechts uit 5%, maar toch is dit een mijlpaal voor de Nederlandse industrie. KLM en Shell maakte dit in samenwerking mogelijk.
Synthetische kerosine geldt als de meest belovende oplossing om de luchtvaart op korte termijn te verduurzamen. Op lange termijn zal het wellicht mogelijk worden om compleet elektrisch te vliegen of 100% op waterstof, maar voor de huidige vliegtuigmotoren blijven vloeibare brandstoffen vereist. Synthetische kerosine en biobrandstoffen blijven de beste alternatieven voor korte termijn en Nederland zet hier momenteel grote stappen in door de samenwerkingen tussen bedrijven als KLM, Schiphol, Shell, SkyNRG, Port of Amsterdam en natuurlijk Synkero.
Voor technicians zal dit betekenen dat er een nieuwe specialisatierichting zal ontstaan. Technicians gespecialiseerd in synthetische kerosine, dat bestaat uit Co2 en waterstof, zullen vereist zijn voor deze grote stap richting verduurzaming van de divisie Aerospace. Kortom: een nieuwe uitdaging!