Functieomschrijving: Maintenance Manager

Wat is een Maintenance Manager?

In de rol van Maintenance Manager (of Onderhoudsmanager) ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van het onderhoud aan machines, installaties en systemen. Hiervoor stuur je onderhoudstechnici aan, zoals Engineers en Monteurs.

Onderhoud is overal nodig in de industrie. Hiermee zorgen bedrijven dat technische installaties of systemen niet zomaar stoppen met werken. En dat voorkomt stilstand binnen een bedrijf. Als Maintenance Manager kun je binnen vele disciplines aan de slag gaan. Denk aan WTB, elektrotechniek of de infra/bouw.

Jij hebt uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van onderhoud en techniek. Je moet namelijk het onderhoud aan allerlei mogelijke apparatuur (elektro, hydraulisch, pneumatisch, WTB) in goede banen leiden.

Voor de rol van Maintenance Manager zijn affiniteit voor en inzicht in techniek belangrijk. Jij bewaart continu het overzicht en weet onderhoudsprocessen goed te analyseren. Je bent sterk in communicatie en motiveert jouw team om de beste onderhoudsprestaties te leveren. Bovendien weet je anderen te overtuigen van het belang van verbeteringsvoorstellen.

Maintenance Manager - Stratt+

Wat doet een Maintenance Manager?

Jouw hoofddoel als Maintenance Manager is zorgen voor efficiënt onderhoud van machines en installaties. Hierbij combineer je techniek met management. Samen met het onderhoudsteam zorg je dat al het benodigde onderhoud tijdig en goed plaatsvindt. 

Je bewaakt het verloop van reparaties en onderhoud en het algehele productieproces. Ook kijk je of het mogelijk is om dit proces te verbeteren. Eventuele optimalisaties voer je door na overleg met de directie.

Verder ben je verantwoordelijk voor het opstellen van een meerjarig onderhoudsplan. Hiermee geef je op de lange termijn vorm aan het onderhoudsbeleid van de organisatie. Je kunt hiervoor software gebruiken als RCMCost. Samen met het management stel je vast welke onderhoudswensen er bestaan en hoeveel budget hiervoor beschikbaar is.

Het meerjarenplan vertaal jij naar kleinere taken. Bijvoorbeeld per maand of per kwartaal. Op die manier zorg je dat het grotere onderhoudsbeleid behapbaar wordt voor jouw team. Hierbij geef je aan wie wat doet en welk materiaal er nodig is.

Jouw exacte werkzaamheden als Maintenance Manager zullen per bedrijf verschillen. Vaak doe je in elk geval het volgende:

 • Aansturen en coachen van onderhoudstechnici;
 • Monitoren van machineprestaties;
 • Bewaken van de tijdige reiniging van machines en installaties;
 • Opstellen van onderhoudsplanningen en -budgetten;
 • Maken van onderhouds- en reparatieschema’s;
 • Bepalen van strategische onderhoudsdoelen;
 • Verbeteren van het productieproces, bijvoorbeeld door systemen te moderniseren.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Maintenance Manager kun je op veel plekken aan de slag gaan in de industrie. Meestal zijn dit bedrijven waar wordt gewerkt met (geautomatiseerde) machines en installaties. Bijvoorbeeld bij een aannemer of een plant owner, op een plant of in een fabriek.

Je werkt in deze rol met verschillende partijen samen. Ten eerste leid je een team van onderhoudstechnici, wat bijvoorbeeld uit Maintenance en/of Reliability Engineers bestaat. Daarnaast heb je contact met andere managers, zoals Productie- of Fabrieksmanagers, om onderhoudsbudgetten en verbetervoorstellen door te nemen.

Je kunt ervoor kiezen om jezelf te specialiseren als Maintenance Manager. Bijvoorbeeld richting mechanica, WTB of juist elektrotechniek. Het kan aantrekkelijk zijn om als freelancer te werken voor bedrijven die zich op jouw specialisme richten. Daarnaast kun je echter ook kiezen voor een vaste functie.

Zoek jij een mooie uitdaging als Maintenance Manager? Bij Stratt+ hebben we connecties met topspelers in de techniek en de industrie, zoals:

Hoe word je Maintenance Manager?

Wat heb je nodig om Maintenance Manager te worden? Meestal vraagt dit beroep om een technisch hbo-diploma. Bijvoorbeeld Technische Bedrijfskunde, Supply Chain Management of Civiele Techniek. Ook kan een opleiding Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde jou een goede basis voor deze functie geven.

Om deze rol te kunnen vervullen, heb je daarnaast een aantal jaar ervaring nodig als leidinggevende. Vaak is ervaring binnen een operationele of technische omgeving vereist. Hoe complexer de machines en systemen zijn waarmee je werkt, hoe meer ervaring van je wordt verwacht als Maintenance Manager.

Het is daarnaast nuttig als je kennis hebt van projectmanagement. Bekende methoden hierin zijn: Agile, Lean, Scrum, PRINCE2, PMI en IPMA. Er zijn veel soorten managementtrainingen die je kunt volgen.

Daarnaast is kennis van onderhoudsplanningen en -methoden belangrijk. Dit zijn bijvoorbeeld FMECA (Failure Mode Effect & Criticality Analysis), RCM (Reliability Centered Maintenance) en RCA (Root Cause Analysis). Ook kennis van LCC (Life Cycle Cost) komt goed van pas. Ten slotte is het belangrijk dat je bekend bent met wet- en regelgeving over onderhoud. Eventueel kun je hierin aanvullende cursussen of trainingen volgen.

Wat is het salaris van een Maintenance Manager?

Benieuwd hoeveel je kunt verdienen als Maintenance Manager? Wij vertellen je graag over jouw salaris in deze rol. Hoeveel dit precies bedraagt, wordt mede bepaald door jouw kennis en ervaring. Ook kan de complexiteit van de onderhoudswerkzaamheden hierop van invloed zijn.

Er zijn drie verschillende ervaringsniveaus, namelijk junior, medior en senior. Per niveau zie je hieronder hoeveel je als Maintenance Manager kunt verdienen:

 • Junior: ca. € 2750 – € 3250 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3250 – € 4000 bruto per maand
 • Senior: ca. 4000 – € 5500 bruto per maand

Hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je meestal in jouw werk wordt. Je kunt het onderhoud steeds een stukje effectiever managen. Meestal ga je dan na verloop van tijd ook meer verdienen. Mogelijk groei je uiteindelijk door naar een seniorpositie als Maintenance Manager. Daarbij heb je ook vaak recht op mooie bonusregelingen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Maintenance Manager

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!