Functieomschrijving: Werktuigbouwkundig Tekenaar

Wat is een Werktuigbouwkundig Tekenaar?

In de functie Werktuigbouwkundig Tekenaar ben je verantwoordelijk voor technische tekeningen. Naast nieuwe tekeningen voer je wijzigingen door in bestaande tekeningen. Met behulp van jouw ontwerpen realiseren organisaties verschillende soorten werktuigbouwkundige constructies. 

Je bent actief binnen de werktuigbouwkunde (WTB). In deze discipline worden installaties gemaakt die ervoor zorgen dat een apparaat, machine of fabriek goed werkt. De basis hiervoor zijn technische tekeningen, die jij maakt. Hiermee bepaal je bijvoorbeeld welke verbindingen er nodig zijn om de installatie te kunnen realiseren.

Als Werktuigbouwkundig Tekenaar maak je tekeningen met behulp van CAD-software. CAD staat voor Computer-Aided Design. Je maakt dus gebruik van een computerprogramma om een tekening te maken of aan te passen. Het kan hierbij zowel om een 2D- als een 3D-tekening gaan. Jij weet precies hoe je de juiste informatie in het programma invoert. Bekende programma’s zijn AutoCAD, E-plan, SolidWorks en MicroStation.

Voor deze functie is het belangrijk dat jij goed kunt samenwerken. Je bent sterk in communicatie, want het is van belang dat je zorgt dat tekeningen begrijpelijk zijn voor alle monteurs. Verder heb jij technisch inzicht, want je werkt namelijk vaak met technische specificaties. Ook is nauwkeurigheid een belangrijke eigenschap voor het maken van goede technische tekeningen.

Werktuigbouwkundig Tekenaar Stratt+

Wat doet een Werktuigbouwkundig Tekenaar?

Als Werktuigbouwkundig Tekenaar is jouw hoofdtaak het maken en het aanpassen van technische tekeningen voor de uitvoering. Je vertaalt een idee, bijvoorbeeld van een constructeur, naar een werkbare tekening voor de bouw of installatie van een machine of installatie.

De tekeningen die jij maakt, bevatten – samen met materiaaloverzichten – alle benodigde informatie om een installatie of machine te realiseren. Je tekent bijvoorbeeld producten of onderdelen. Hierbij houd je rekening met geldende keuringseisen en veiligheidsvoorschriften.

De werktuigbouwkunde is een zeer divers vakgebied. Het kan daarom gaan om tekeningen voor volledige machines, maar bijvoorbeeld ook voor plaatwerk. Of wat dacht je van een tekening voor een opslagtank of staalconstructie?

Wat jij precies doet als Werktuigbouwkundig Tekenaar hangt uiteraard af van het bedrijf waarvoor je werkt. Je hebt in elk geval vaak de volgende taken:

 • Verzamelen van benodigde informatie voor het maken van technische tekeningen;
 • Maken van tekeningen en overzichten, bijvoorbeeld van materialen;
 • Tekenen van machines en apparaten;
 • Uitvoeren van berekeningen voor constructies en machines;
 • Kwaliteitsbewaking;
 • Adviseren van collega’s en opdrachtgevers;
 • Toetsen van gemaakte tekeningen, bijvoorbeeld aan de hand van het bestek en regelgeving;
 • Vertalen van klantbehoeften naar een werkbaar ontwerp.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Je gaat aan de slag voor een bedrijf dat waarschijnlijk actief is in de werktuigbouwkunde. Waar kun je dan aan denken? Het gaat bijvoorbeeld om een organisatie in de machinebouw of metaalproductenindustrie. Maar ook in de transportmiddelenindustrie zijn vaak Werktuigbouwkundig Tekenaars nodig.

Jij kunt bijvoorbeeld voor een installatiebedrijf, engineeringsbureau of plant owner werken. Meestal ben je actief op een afdeling voor werkvoorbereiding of in de tekenkamer. Voor jouw werk overleg je met allerlei collega’s. Denk aan collega-tekenaars, de monteurs die jouw tekeningen gaan gebruiken en de opdrachtgever.

Werktuigbouwkundig Tekenaar is een functie die je in vaste dienst kunt uitoefenen, maar ook op zelfstandige basis. In dat laatste geval werk je op deeltijdbasis aan verschillende projecten. Het is dan belangrijk dat je flexibel bent ingesteld. Zoek jij een uitdaging als Werktuigbouwkundig Tekenaar? Wij hebben een breed netwerk van vooraanstaande opdrachtgevers. We kunnen jou in contact brengen met bedrijven als:

Hoe word je Werktuigbouwkundig Tekenaar?

Wil jij jezelf ontwikkelen tot Werktuigbouwkundig Tekenaar? Dan is het belangrijk dat je minimaal een technisch mbo-diploma hebt. Op mbo-niveau kun je bijvoorbeeld een specifieke opleiding Tekenaar Werktuigbouw volgen.

Daarnaast biedt een mbo- of hbo-opleiding Werktuigbouwkunde of Mechatronica jou een uitstekende basis voor dit werk.

Voor dit beroep is het uiteraard belangrijk dat je ervaring hebt en kennis van de CAD-software waarmee je werkt. Dit leer je bijvoorbeeld tijdens jouw opleiding, maar je kunt hier ook een specifieke cursus voor volgen.

Wat is het salaris van een Werktuigbouwkundig Tekenaar?

Je salaris als Werktuigbouwkundig Tekenaar hangt af van de ervaring en kennis die jij al in huis hebt. Ben je al meerdere jaren actief in dit beroep, dan verdien je waarschijnlijk meer dan als je net in deze functie start.

Er bestaan drie ervaringsniveaus: junior, medior en senior. Hieronder geven we jou per niveau een indicatie van hoeveel je als Werktuigbouwkundig Tekenaar kunt verdienen:

 • Junior: ca. € 2500 – € 3000 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3000 – € 3500 bruto per maand
 • Senior: ca. 3500 – 4500 bruto per maand

Doe je meer ervaring op, dan is de kans ook groot dat je uiteindelijk meer gaat verdienen. Bijvoorbeeld als je doorgroeit tot medior of senior Werktuigbouwkundig Tekenaar. Soms kun je overstappen naar een complexer beroep. Voorbeelden hiervan zijn Tekenaar/Constructeur of Engineer. In deze beroepen ga je ook vaak meer verdienen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Werktuigbouwkundig Tekenaar

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!