Steeds meer technici lopen ertegenaan in hun werk: werkstress. Heb jij werkstress en doe je er niets mee? Dan liggen overspannenheid of zelfs een burn-out op de loer. Daarom geven wij tips hoe je werkstress in de techniek herkent en er gezond mee omgaat.
Gevaren van werkstress
Als er in jouw technische werk te veel van je wordt gevraagd, is de kans groot dat je werkstress ervaart. Gebeurt dit af en toe, dan is dat niet erg. Soms kan het er juist voor zorgen dat je als technicus betere prestaties levert. Het wordt pas een probleem als je op de technische werkplek te veel of te vaak stress hebt.
Je gaat bijvoorbeeld non-stop door met je werk, neemt ook in je vrije tijd regelmatig de telefoon op en pakt niet voldoende ruimte voor herstel of slaap. Mogelijk beweeg je weinig en eet je ongezond. Of je denkt dat je niet goed genoeg bent en neemt daardoor te veel verantwoordelijken op je. Het zijn allemaal voorbeelden van ongezonde gewoonten en patronen die tot werkstress kunnen leiden of het kunnen verergeren.
Helaas is de werkdruk binnen veel technische bedrijven de laatste jaren gestegen. Er is namelijk een schreeuwend tekort aan goede technici. Hierdoor moeten gemiddeld minder mensen meer werk verzetten. Met als gevolg dat werkstress voor technici op de loer ligt.
Werkstress kan vervelende gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Denk aan acute problemen als hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid. Hierdoor meld jij je eerder ziek en word je minder productief in je technische baan.
En op de lange termijn kan werkstress zorgen voor ergere klachten als een burn-out, depressie of hartziekten. Hierbij heb je vaak veel langer de tijd nodig om te herstellen. Om deze vervelende gevolgen te voorkomen, is het belangrijk dat je stress in jouw technische werk in een vroeg stadium herkent én er wat aan doet.
Hoe herken je de signalen van werkstress?
De signalen van werkstress herkennen is soms knap lastig. Als je eenmaal gestrest bent, ben je namelijk geneigd om door te blijven gaan met wat je al deed. Op zo’n moment gun je jezelf niet de tijd en ruimte om stil te staan bij wat je voelt. Bovendien is het noodzakelijk dat je jezelf goed kent om ook te kunnen begrijpen waardoor je stress ervaart. Waaraan merk je nu precies dat je last hebt van (te) veel stress op de technische werkvloer?
Om te kunnen achterhalen of je last hebt van werkstress, is het ten eerste belangrijk om de bijbehorende signalen in je lichaam te begrijpen. Het gaat dan vaak om een gespannen gevoel, gejaagdheid of irritatie, of om een verhoogde hartslag en spierpijn in de nek of schouders. De signalen die bij werkstress horen, kunnen echter ook heel persoonlijk zijn. De een heeft last van hoofdpijn, terwijl dit bij een ander juist helemaal geen rol speelt.
Daarnaast is het goed om op verschillende momenten stil te staan bij hoe jij je voelt. Welke signalen ontvang je van je lichaam? Wat denk je? Hoe voel je je en wat zegt dat over je stressniveau? Door jezelf deze vragen te stellen, kun je werkstress eerder herkennen en maatregelen nemen om er gezond mee om te gaan.
Hoe ga je gezond om met werkstress?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om op een gezonde manier met werkstress om te gaan. Ook in de techniek. Begin met het maken van een realistische werkplanning en zorg dat jij je hier als technicus ook aan houdt. Voorkom daarnaast multitasking. Ondanks dat dit soms verleidelijk is, zorgt het over het algemeen juist voor tijdsverlies, omdat je met te veel zaken op hetzelfde moment bezig bent. Bovendien verhoogt het je stressgevoel.
Zorg er verder voor dat je voldoende kans hebt om te herstellen en voorkom tijdens je werk dat je afgeleid wordt door bijvoorbeeld je laptop of telefoon. Daarnaast is het zaak om goed voor jezelf te zorgen. Slaap genoeg (en goed!), beweeg regelmatig en eet gezond. Luister daarnaast naar de signalen van je lichaam. Hierdoor zul je veel minder vatbaar worden voor de effecten van werkstress in jouw technische baan.
Merk je dat je op een zeker moment last hebt van te veel werkstress? Grijp dan direct in. Maak tijd vrij voor een rustmoment en zeg eventueel ‘nee’ tegen bepaalde technische werkzaamheden. Dit kan lastig zijn, omdat jij je dan misschien schuldig voelt. Maar juist door je groot te houden, loop je jezelf eerder voorbij. Met alle vervelende gevolgen van dien. Leg eventueel aan je collega’s uit waarom je een rustmomentje pakt, zodat zij dit beter begrijpen.
Blijven jouw stressklachten terugkomen of gaan ze niet meer weg? Dan is het tijd voor verandering in je werk of de houding die je aanneemt ten opzichte van jouw werk. Ga in gesprek met je huisarts of de Arbo-arts om je klachten te bespreken.
Gezond omgaan met werkstress is overigens niet alleen heel waardevol voor een technicus, maar ook voor technische bedrijven. Hierdoor beschikken ze over gezondere werknemers, wat leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en minder ziekteverzuim. En dat voorkomt weer extra kosten en productievertragingen.
Wat kun je als technisch leidinggevende aan werkstress doen?
Ben jij een technisch leidinggevende? Dan heb je een belangrijke taak in het gezond omgaan met werkstress. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor dat van je teamleden. Het is daarom heel belangrijk dat je als leidinggevende aandacht hebt voor (langdurige) stress bij jou collega-technici. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten.
Technici kunnen met werkstress te maken krijgen als zij te veel taken tegelijk oppakken. Ook vermoeidheid en niet ‘fit’ zijn kunnen signalen zijn. Daarnaast is het een waarschuwingssignaal als iemand prikkelbaar is en vaak te lang doorwerkt. Hetzelfde geldt voor moeite hebben met concentreren en snel schrikken. Ten slotte kan het een teken zijn dat iemand te veel werkstress ervaart als diegene moeilijk besluiten kan nemen.
Als technisch leidinggevende heb je een voorbeeldfunctie. Dat betekent dat je zelf ook op een gezonde manier met stress omgaat en dit aan je teamleden laat zien. Wat houdt dit in? Ten eerste is het van belang om een gezonde omgang met stress binnen jouw technische team toe te juichen. Het is goed om hier op een actieve manier aandacht aan te schenken.
Verder is het belangrijk dat je als technisch leidinggevende op de valkuilen van jouw team let en hierover met elkaar in gesprek gaat. Wat zijn factoren waardoor je collega-technici werkstress kunnen ervaren? En hoe kunnen ze hier het beste mee omgaan?
Zorg daarnaast dat iedereen weet wat een ongezonde omgang met stress betekent. Maak hierover onderlinge afspraken en bepaal hoe je elkaar hierop kunt aanspreken. Heb je het idee dat een technicus binnen jouw team werkstress ervaart? Vraag hoe het met hem of haar gaat en spreek je eventuele zorgen uit.
Ook werken zonder stress?
Ga dan aan de slag bij Stratt+! De gezondheid van onze werknemers staat altijd voorop en wij zijn VCU-gecertificeerd. Neem contact op en ontdek wat we voor jou als technicus kunnen betekenen.
Bronnen: IZZ, Nederlandse Arbeidsinspectie, SamenGezond