Uniek waterstofproject in Den Helder

In de haven van Den Helder ontstaan nieuwe kansen voor technici in de industrie. Er wordt namelijk een plan gerealiseerd met betrekking tot de bouw van een nieuwe elektrolyzer in de Kooyhaven. Engie wil hierbij de stroom van een dichtbijgelegen zonnepark gaan omzetten in groene waterstof.

Op weg naar een duurzame toekomst 

De elektrolyzer die geplaatst gaat worden, zorgt ervoor dat groene stroom wordt omgezet in groene waterstof. De groene waterstof wordt o.a. gebruikt om het maritieme verkeer en het wegvervoer te voorzien van brandstof. Ook zal het project bijdrage leveren aan onderzoeken naar een groene waterstofeconomie. Zo zet Nederland weer een volgende stap in de richting van een duurzame toekomst.

Groene stroom vanuit zonnepark 

De stroom die gebruikt wordt om groene waterstof van te maken, wordt gewonnen op een duurzame manier. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zonnepark dat ook gebouwd wordt als onderdeel van het project. Het park zal 2,8MWp aan groene stroom opleveren. Er is al een vergunning verleend en het doel is om deze aan het begin van 2022 operationeel te hebben.

Geen overschotten 

Dit project zal veel informatie opleveren voor onderzoek naar de juiste netbalans. Dit houdt in dat er wordt onderzocht of er overtollig stroom gebruikt kan worden voor het opwekken van de groene waterstof, zonder dat de zonneparken onnodig op inactief moeten worden gezet. Hierdoor wordt er geen stroom verspild en zal er in tijden van minder groene stroom toch een kleine buffer beschikbaar zijn.

Meer werkgelegenheid 

Dit soort grote projecten vergen veel extra capaciteit. Er moeten namelijk nieuwe zonneparken worden gebouwd en de plannen voor de elektrolyzer moeten gerealiseerd worden. Dit zorgt dus voor werkgelegenheid in de regio en het biedt kansen voor engineers en technische specialisten met diverse opleidingsniveaus.

Uiteraard houden wij als Stratt+ de ontwikkelingen in Den Helder nauwlettend in de gaten. Ben jij benieuwd welke projecten er nu lopen en waar jij aan de slag kan? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Word jij de nieuwe 

Uniek waterstofproject in Den Helder

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!