Zijn vrouwen geschikt voor de technische sector? Zeker weten! Toch blijft de match tussen vrouw en techniek nog een beetje uit. Dat terwijl de techniek een ontzettend uitdagende omgeving is waarin vrouwen de kans hebben om mee te werken aan unieke en innovatieve concepten. Daarom delen we een aantal manieren om de match tussen vrouw en techniek te bevorderen.
Zo ga je om met de mannencultuur
Er zijn diverse aspecten die meespelen in de keuze van een vrouw om wel of niet voor een technische functie te kiezen. Een daarvan is de mannencultuur, een nog altijd bestaand fenomeen. Door de mannencultuur kiezen technische bedrijven vaker voor een mannelijke werknemer en worden vrouwen soms afgeschrikt om bij een bedrijf aan de slag te gaan.
De mannencultuur hoeft echter geen obstakel te vormen. Het ligt er namelijk aan hoe je ermee omgaat. Feit is dat er nu eenmaal veel mannen werkzaam zijn in de sector. Als jij je als vrouw echter zelfverzekerd opstelt en je positie in de bedrijfscultuur duidelijk maakt, zul je worden behandeld als ieder ander.
Flexibiliteit vanuit de werkgever
De werktijden vormen een andere reden waarom vrouwen wellicht niet voor een beroep in de industrie kiezen. In bepaalde functies is het niet mogelijk om parttime te werken. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Diva Correia, Production Engineer bij BMC. Zij moet tijdens bepaalde periodes 24/7 bereikbaar zijn en werkt ook regelmatig in de weekenden en avonden.
In sommige technische functies is het echter wel mogelijk om parttime aan de slag te gaan. Tegelijk kan een technisch bedrijf ook kiezen voor meer flexibiliteit en zo meer vrouwen aanspreken.
Veranderende interesses van vrouwen
De interesses van vrouwen zijn de afgelopen jaren sterk veranderd. Er zijn veel meer vrouwen die zich aanmelden voor studies als Biologische Engineering en Civiele Techniek. Niet alleen het beeld van deze studies is veranderd; het is nu ook heel goed mogelijk om iets met thema’s als milieu, duurzaamheid en afval te doen in je carrière.
Toch blijft het een kwestie van interesses. Electrical Engineering trekt niet veel vrouwen aan. De achterliggende reden is echter niet duidelijk te benoemen. Een kwestie van smaak, wellicht. Wel is het belangrijk dat bedrijven goede connecties leggen met scholen en bijvoorbeeld vaste stageplekken reserveren voor vrouwen. Op deze manier worden jonge vrouwen sterker gemotiveerd om een technische opleiding te volgen.
Een vrouwelijk rolmodel
Een rolmodel blijkt ook erg belangrijk voor vrouwen. Hierdoor zien zij dat het wel mogelijk is om als vrouw in de techniek te werken en dat de technische sector een uitdagende omgeving is. Dit rolmodel kan een directe collega zijn, maar ook een vrouw die ze op een beurs, op school of in brochures tegenkomen. Gelukkig schort het hierin niet aan motivatie bij opdrachtgevers. Veel bedrijven en organisaties maken zich juist hard voor meer vrouwen op de werkvloer!
We doen het samen
Kortom, er zijn zeker stappen gemaakt richting een technische sector met meer vrouwen. Toch blijft de stap voor vrouwen om daadwerkelijk in de sector aan de slag te gaan uit door onzekerheid en een stukje onwetendheid. Door het verstrekken van meer informatie over de kansen in de techniek en het inzetten van rolmodellen, werken we samen toe naar meer vrouwen in de industrie!
Ben jij enthousiast geworden over de technische sector? Neem dan contact met ons op!