Vrouw en techniek, we hebben een match!

p.fels@stratt.nl2019, Blog

Zijn vrouwen geschikt voor de technische sector? Zeker weten! Uit ons onderzoek kunnen we concluderen dat het juist een ontzettende uitdagende omgeving is waar vrouwen de kans krijgen om mee te werken aan unieke en innovatieve concepten. Echter blijft de match nog een beetje uit. Hieronder sommen we een aantal punten op die de match kunnen bevorderen in de toekomst.

Zo ga je om met de mannencultuur

Er zijn diverse aspecten die meespelen in de keuze van een vrouw om in een technische functie te gaan fungeren. Eén daarvan is de mannencultuur, dit is nog steeds een bestaand fenomeen. Echter hoeft dit geen nadeel te zijn, het ligt eraan hoe je er mee om gaat. Er zijn nu eenmaal veel mannen werkzaam in de sector, maar als je zelfverzekerd bent en je positie in de bedrijfscultuur duidelijk maakt zal je worden behandeld als ieder ander.

Flexibiliteit vanuit de werkgever

Een ander aspect waardoor vrouwen wellicht niet kiezen voor een beroep in de industrie zijn de werktijden. In bepaalde functies is het niet mogelijk om parttime te werken. Neem bijvoorbeeld Diva Correia, Production Engineer bij BMC. Zij moet bepaalde periodes 24/7 bereikbaar zijn en werkt ook regelmatig in de weekenden en avonden. In sommige functies is het wel mogelijk om parttime te werken. Flexibiliteit is dus een punt wat meer vrouwen kan aantrekken.

Veranderende interesses van vrouwen

De interesses van vrouwen zijn sterk veranderd de afgelopen jaren. Er zijn veel meer vrouwen die zich aanmelden voor studies zoals Biologische Engineering en Civiele Techniek. Dit komt door het beeld dat veranderd is ten opzichte van deze studies. Het is nu heel goed mogelijk om thema’s zoals milieu, duurzaamheid en afval te verwerken in je carrière.

Het blijft echter een kwestie van interesse. Electrical Engineering trekt niet veel vrouwen aan, de onderliggende reden hiervoor is niet duidelijk te benoemen. Een kwestie van smaak. Wel is het belangrijk dat bedrijven goede connecties leggen met scholen en bijvoorbeeld vaste stageplekken reserveren voor vrouwen. Op deze manier worden jonge vrouwen meer gemotiveerd om een opleiding in de technische sector te volgen.

Een vrouwelijk rolmodel

Tevens blijkt dat een rolmodel erg belangrijk is voor vrouwen. Op deze manier zien zij dat het wel mogelijk is en dat de technische sector een uitdagende omgeving is. Dit kan zijn in de vorm van een collega, maar ook op beurzen, scholen en in brochures bijvoorbeeld. Het schort ook niet aan de motivatie van opdrachtgevers. Veel bedrijven en organisaties maken zich juist hard voor meer vrouwen op de werkvloer!

We doen het samen

Kortom, er zijn zeker stappen gemaakt richting een technische sector met meer vrouwen. De stap voor vrouwen om daadwerkelijk te gaan werken in de sector blijft uit door onzekerheid en een stukje onwetendheid. Door voldoende informeren te verschaffen over de kansen en rolmodellen in te zetten werken we samen toe naar meer vrouwen in de industrie!

Ben jij enthousiast geworden voor de technische sector? Neem dan contact met ons op via recruitment@stratt.nl of bekijk hier onze vacatures.Deel dit bericht