Inmiddels ben je al een tijdje aan het werk als young technisch professional. Je hebt het gevoel dat je klaar bent voor de volgende stap in jouw carrière en wilt natuurlijk de beste technische baan vinden. Hoe je dat doet? Door jezelf online zichtbaar te maken. In deze blog lees je hoe je dit aanpakt als young professional op LinkedIn.
Waarom is LinkedIn belangrijk voor je online zichtbaarheid?
LinkedIn is het grootste online zakelijke platform ter wereld. Hiermee kun je een zakelijk netwerk opbouwen en interessante carrièrekansen creëren. Ook voor young professionals in de techniek is LinkedIn hét platform om jezelf online zichtbaar te maken.
In een eerdere blog deelden we al vijf onmisbare tips voor technici op LinkedIn. Hiermee lukt het jou als young technisch professional gegarandeerd om je LinkedIn-profiel mooi compleet te maken. Maar met alleen een volledig profiel ben je nog niet direct zichtbaar voor potentiële technisch werkgevers.
Wat je vervolgens in de praktijk met LinkedIn doet, is minstens zo belangrijk voor je zichtbaarheid. Hieronder leggen we uit waarom.
Zorg dat je regelmatig actief bent op LinkedIn
Wil je echt online zichtbaar worden, dan is het belangrijk dat je regelmatig iets met jouw LinkedIn-account doet. Maar hoe weet je nu wat je als young professional wel – of juist beter niet – kunt posten, liken en delen?
Mensen houden van persoonlijke content. LinkedIn is natuurlijk niet hetzelfde platform als Facebook of Instagram, maar als je met een interessant technisch project bezig bent, kun je dit zeker delen. Op die manier zien anderen waarin jij jezelf ontwikkelt. Bij persoonlijke content zullen ze bovendien eerder op je post reageren of deze delen. Zo zien nog meer gebruikers jouw bericht en word je dus zichtbaarder.
Naast persoonlijke content vinden andere LinkedIn-gebruikers praktische posts vaak interessant. Dit kan een lijstje zijn met tips of bijvoorbeeld advies over een technisch vraagstuk. Door dit te posten of te delen, bied je jouw netwerk toevoegde waarde en laat je zien dat je kennis hebt van je vakgebied.
Weet je als young professional nog niet direct waarover je kunt schrijven? Geen nood, ook door andere technische artikelen te delen maak jij jezelf online zichtbaar op LinkedIn. Focus hierbij wel op je vakgebied. Volg hierin bijvoorbeeld relevante groepen, tijdschriften of personen. Zo kom je interessante content tegen, waar je bovendien zelf ook nog wat van opsteekt.
Wat je ook deelt, het is belangrijk om jezelf regelmatig te laten zien. Niet al je connecties zien namelijk ieder bericht dat jij post. Het ligt er maar net aan hoe vaak ze zelf op het platform kijken. Volgens LinkedIn bereik je per post maar zo’n twintig procent van je connecties.
Onthoud wel dat het niet alleen gaat om zichtbaarheid; je wilt ook dat de kwaliteit van jouw content goed is. Anders komt het je geloofwaardigheid als technicus niet ten goede. Post dus alleen iets als het echt van toegevoegde waarde is voor jouw profiel.
Ga in gesprek met je netwerk
Krijg je van iemand een reactie of een bericht? Mooi! Dat betekent dat jouw posts aanslaan en dat je gezien wordt. Van die online zichtbaarheid wil je natuurlijk optimaal profiteren. Bedank mensen daarom in een persoonlijk berichtje als ze op je reageren.
Heeft jouw LinkedIn-post veel likes opgeleverd? Dan zitten daar waarschijnlijk ook onbekende namen tussen. Het kan de moeite waard zijn om hen een contactverzoek te sturen. Als young professional heb je vaak nog niet zo’n groot netwerk en twijfel je misschien om iemand een connectieverzoek te sturen die je niet (goed) kent. Het kan jou echter zomaar nuttige contacten opleveren voor de toekomst en is de gok daarom zeker waard.
Verder kun je anderen ook een persoonlijk bericht sturen. Bijvoorbeeld als je content hebt gezien waarvan je denkt dat hij of zij deze interessant vindt, zoals een technische video of een technisch artikel. Of om diegene te feliciteren, bijvoorbeeld als hij of zij een nieuw baan heeft gevonden of een diploma heeft behaald.
Dit zijn allemaal goede manieren om een persoonlijke relatie met je LinkedIn-connecties op te bouwen en tegelijk jouw zichtbaarheid te vergroten. Anderen zullen hierdoor eerder aan je denken als er bij hun bedrijf of in hun netwerk een interessante technische functie vrijkomt.
Bevestig je technische vaardigheden via aanbevelingen
Als anderen jouw LinkedIn-profiel bekijken, dan wil je natuurlijk dat ze een goed beeld krijgen van jouw technische vaardigheden. Het kopje ‘vaardigheden’ geeft je de ruimte om hier meer over te vertellen en jezelf zichtbaar te maken. Hier vermeld je ook jouw specialistische kennis, zoals ervaring met bepaalde technische software.
Als technisch werkgevers of recruiters op zoek zijn naar een nieuwe werknemer, zoeken ze vaak specifiek op bepaalde vaardigheden. Het loont daarom zeker als je jouw vaardigheden laat onderschrijven door anderen. Denk hierbij aan directe collega’s of mensen met wie je eerder hebt samengewerkt. Zo ziet iemand direct welke sterke technische punten jij als young professional hebt.
Het komt bovendien veel sterker over als iemand anders jouw vaardigheden onderschrijft, dan wanneer je zelf zegt dat je iets goed kunt. De mening van anderen is daarmee erg waardevol voor jouw online zichtbaarheid als young technisch professional.
Het kan spannend zijn om een collega of eerdere werkgever om een LinkedIn-aanbeveling te vragen. Maar als jij goed technisch werk hebt geleverd, ook al was dit maar voor een korte periode zoals tijdens een stage, dan zul je merken dat mensen hier (bijna) altijd voor openstaan. Wel is onze ervaring dat je er zelf om moet vragen, omdat de meesten er zelf niet snel aan zullen denken.
Aanbevelingen zijn kortom een hele goede manier om jouw LinkedIn-profiel waardevoller te maken. Daarmee zijn ze erg nuttig voor jouw online zichtbaarheid en helpen ze je bij het vinden van de volgende uitdaging in je technische carrière.
Boost je carrière via Stratt+
Ben jij een young professional en twijfel je nog over de volgende stap in je technische loopbaan? Neem dan contact met ons op. Wij leren jou graag beter kennen om samen te bepalen welke technische uitdaging echt bij je past.