Functieomschrijving: Projectmanager Elektrotechniek

Wat is een Projectmanager Elektrotechniek?

In de rol van Projectmanager Elektrotechniek ben jij verantwoordelijk voor de organisatie en kwaliteit van elektrotechnische projecten. Jij stuurt een technisch team aan bij de uitvoering hiervan. Hiervoor pas je meestal een managementmethode toe als PRINCE2 of IPMA.

Jij managet projecten die betrekking hebben op elektrotechnische installaties. Deze moeten bijvoorbeeld ontworpen en geïnstalleerd worden. Of er zijn bestaande installaties die onderhoud nodig hebben om goed te blijven werken. Het gaat bij elektrotechniek onder meer om regel- en bedieningsapparatuur, verlichting en zonnepanelen.

Als Projectmanager Elektrotechniek ben jij een sterke gesprekspartner voor alle betrokkenen bij het project. Jij zorgt dat zij optimaal samenwerken. Je toont leiderschap en neemt zelfstandig inhoudelijke beslissingen over het project. Je hebt dan ook diepgaande kennis van elektrotechniek. Verder ben jij oplossingsgericht en kun je snel schakelen tussen de verschillende onderdelen van het project.

Wat doet een Projectmanager Elektrotechniek?

Werk jij als Projectmanager Elektrotechniek, dan stuur je E-projecten aan van begin tot eind. Jij bent verantwoordelijk voor alle technische en organisatorische aspecten. Met het projectteam zorg je voor een succesvolle oplevering van het project. Hierbij borg je continu de kwaliteit van het werk.

In de beginfase van het project bepaal jij de doelstellingen en wat ervoor nodig is om deze te behalen. Je overlegt met de verschillende stakeholders om dit helder te krijgen. Samen met hen bepaal je daarnaast de kaders van het project, zoals beschikbare tijd en budgetten. Je stelt een projectplanning op en wijst de juiste mensen voor de uitvoering aan.

Gedurende de projectuitvoering ben jij het aanspreekpunt voor alle stakeholders, van je teamleden tot leveranciers en de klant. Als Projectmanager Elektrotechniek stem jij deze schakels op elkaar af.

Je werkt op projectmatige basis en daarmee heeft jouw werk een duidelijk gedefinieerd einde: de oplevering van het project. Toch betekent dat niet dat je noodzakelijk als zzp’er werkt. Veel bedrijven hebben namelijk vaste projectmanagers in dienst. Maar je hebt zeker ook de mogelijkheid om als freelancer aan de slag te gaan en voor verschillende opdrachtgevers te werken.

Jouw precieze taken zijn afhankelijk van het project waaraan je werkt. Je hebt als Projectmanager Elektrotechniek in ieder geval vaak de volgende primaire werkzaamheden:

 • Bewaken van de kwaliteit, het budget en de planning van projecten;
 • Ontwikkelen van een korte- en langetermijnstrategie voor het project;
 • Coachen en begeleiden van projectteams;
 • Ontwerpen van technische oplossingen binnen de projectkaders;
 • Maken van een projectbegroting;
 • Zorgen voor de naleving van geldende wet- en regelgeving;
 • Organiseren van vergaderingen.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Projectmanager Elektrotechniek ben jij breed inzetbaar in de techniek en industrie. Je bent bijvoorbeeld actief voor een aannemer, engineeringsbureau of plant owner. Het is aannemelijk dat je voor een bedrijf werkt dat zich vooral focust op elektrotechniek.

Je kunt allerlei soorten E-projecten managen, variërend van modificaties tot shutdowns. Vaak zijn dit grootschalige en complexe projecten waarvoor een aanzienlijk budget is vrijgemaakt. Jouw expertise is nodig om alle projectonderdelen op een efficiënte manier te managen.  

Binnen deze projecten heb je te maken met diverse stakeholders, van monteurs die de elektronische installatie realiseren tot aan de mensen die deze gaan gebruiken. Jij communiceert met allerlei partijen en beschikt dan ook over de nodige sociale vaardigheden.

Als Projectmanager Elektrotechniek werken bij Stratt+? Wij bieden jou de kans om uitdagende projecten te managen. Bijvoorbeeld bij bedrijven als:

Hoe word je Projectmanager Elektrotechniek?

Er is geen specifieke opleiding voor de rol van Projectmanager Elektrotechniek. Je hebt voor deze complexe functie echter wel de nodige (elektro)technische kennis en managementvaardigheden nodig.

Jij kunt je op verschillende manieren ontwikkelen tot Projectmanager Elektrotechniek. Meestal heb je in elk geval een hbo- of wo-opleiding nodig, bijvoorbeeld in de richting van Elektrotechniek of Technische Bedrijfskunde. Door het volgen van een minor of keuzevakken in projectmanagement ontwikkel jij je specifiek in dit vakgebied.

Daarnaast kun je eerst een functie als projectleider zoeken. Vanuit deze rollen kun jij ervaring opdoen om vervolgens door te groeien naar de rol van Projectmanager Elektrotechniek.

In de elektrotechniek kun je niet zonder kennis van relevante elektriciteitsnormen, zoals NEN 1010 en NEN 3140. Wil jij daarnaast de nodige managementskills opdoen? Het is heel waardevol om je in een (of meerdere) erkende managementmethode(s) te ontwikkelen. Bekende zijn: Agile, Scrum, Lean, PRINCE2, IPMA en PMI. Er bestaan veel soorten trainingen om je hierin te ontwikkelen.

Wat is het salaris van een Projectmanager Elektrotechniek?

Jouw salaris als Projectmanager Elektrotechniek hangt af van hoeveel ervaring jij al in deze rol hebt en welke kennis je meeneemt. Hoe meer kennis en ervaring je hebt, hoe hoger jouw salaris vaak is.

Qua ervaring onderscheiden we drie niveaus, junior, medior en senior. Als Senior Projectmanager verdien je het meest. In deze rol heb je bovendien vaak recht op interessante bonusregelingen.

Het volgende overzicht laat zien hoeveel je als Projectmanager Elektrotechniek ongeveer kunt verdienen per niveau:

 • Junior: ca. € 3000 – € 4000 bruto per maand
 • Medior: ca. € 4000 – € 5000 bruto per maand
 • Senior: ca. 5000 – € 8000 bruto per maand

Jij groeit verder als Projectmanager Elektrotechniek wanneer je meer ervaring opdoet. Vaak krijg je dan de kans om steeds complexere projecten te managen. Je wordt dan een waardevollere projectmanager en gaat meestal meer verdienen. Mogelijk groei je uiteindelijk zelfs door naar een seniorpositie.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Projectmanager Elektrotechniek

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!