Functieomschrijving: Werkvoorbereider Civiel

Wat is een Werkvoorbereider Civiel?

Als Werkvoorbereider Civiel ben jij een onmisbare schakel in de voorbereiding van civieltechnische projecten. Jij zorgt dat deze projecten soepel van start kunnen gaan. Hiervoor bepaal je de werkvolgorde en -methodes en regel je benodigde materialen.

Civiele Techniek, ook wel Grond-, Weg- en Waterbouw genoemd, is de toegepaste wetenschap die zich richt op het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de gebouwde omgeving. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om infrastructuur, bruggen en dijken. Maar ook het droogleggen van water en het bouwen in, aan of op water vallen onder civiele techniek. Daarnaast gaat het bij civiele techniek om ondergrondse structuren, van tunnels tot bekabeling.

Als Werkvoorbereider Civiel heb jij uitstekende kennis van techniek en van civieltechnische werken in het bijzonder. Het geeft jou energie om de mobiliteit en bereikbaarheid van mensen en bedrijven te verbeteren. Jij kunt uitstekend plannen en organiseren. Daarnaast werk je graag samen met anderen om civieltechnische projecten te coördineren.

Werkvoorbereider Civiel - Stratt+ 1200x630

Wat doet een Werkvoorbereider Civiel?

Als Werkvoorbereider Civiel verzorg je de organisatorische en technische voorbereiding van civieltechnische projecten. Hierbij houd je rekening met deadlines, budgetten en technische specificaties. Van de initiatie tot en met de oplevering heb jij een onmisbare rol binnen elk project.

Jij bent de schakel tussen de klant en de uitvoering. ’s Ochtends bel je bijvoorbeeld over de prijzen van benodigde materialen en ’s middags heb je een meeting met de opdrachtgever over naderende deadlines. Jij houdt rekening met alle belangen en eisen binnen het project, van doelstellingen tot wettelijke bepalingen.

Wat je precies doet, hangt af van het civieltechnische project waaraan je werkt én voor wie je actief bent. Als Werkvoorbereider Civiel heb je vaak de volgende taken:

 • Ondersteunen van teken- en planwerkzaamheden;
 • Controleren van technische tekeningen;
 • Vertalen van werkzaamheden naar werkpakketten;
 • (Deels) verzorgen van kostencalculaties;
 • Inkopen van het juiste materiaal;
 • Tijdig aanvragen van vergunningen;
 • Toetsen van werk aan de hand van contractstukken;
 • Fungeren als aanspreekpunt voor stakeholders binnen het project.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Werkvoorbereider Civiel kun je bij diverse soorten bedrijven aan de slag gaan. Meestal is dit een bedrijf of aannemer in de civiele techniek of infrastructuur. Je bent bijvoorbeeld betrokken bij onderhoud aan het wegennet of bereidt de bouw van een moderne, nieuwe brug voor.

Je bereidt projecten veelal vanuit kantoor voor, maar bent ook veelvuldig op locatie te vinden. Hierdoor krijg jij een goed beeld van de uit te voeren werkzaamheden en kun je bijvoorbeeld werkpakketten voorbereiden.

Als Werkvoorbereider Civiel heb je een functie met veel afwisseling. Je werkt met allerlei partijen samen, van de uitvoering tot projectleiders en leveranciers. Je werkt vaak op projectbasis. Dit kan in vaste dienst zijn voor een bedrijf, maar ook als zelfstandig werkvoorbereider.

Als je kiest voor een uitdaging als Werkvoorbereider Civiel bij Stratt+, dan kun je de kans krijgen om voor unieke bedrijven te werken. Denk aan opdrachtgevers als:

Hoe word je Werkvoorbereider Civiel?

Voor de rol van Werkvoorbereider Civiel heb je minimaal een technisch mbo-diploma nodig. Een mbo-diploma Civiele Techniek of Bouwkunde vormt een uitstekende basis voor deze rol. Deze opleidingen kun je ook op hbo- of wo-niveau volgen.

Naast een technisch diploma is het belangrijk dat je kennis hebt van AutoCAD voor technische tekeningen. Ook is ervaring met contractvormen (UAV-GC/RAW) onmisbaar voor de Werkvoorbereider Civiel.

Daarnaast kun je jezelf nog verder verbeteren in werkvoorbereiding door cursussen te volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Technisch tekenen of Werkvoorbereiding en planning.

Wat is het salaris van een Werkvoorbereider Civiel?

Je salaris als Werkvoorbereider Civiel hangt af van de kennis en ervaring die je al hebt. Ben je wat verder in je loopbaan dan verdien je vaak een hoger salaris, omdat je jouw werk efficiënter kunt doen.

Qua ervaring zijn er drie niveaus: junior, medior en senior. In de rol van senior werkvoorbereider verdien je over het algemeen het meest. Daarnaast heb je in een senior-functie vaak recht op goede bonusregelingen.

Hieronder vind je een indicatie van hoeveel salaris je als Werkvoorbereider Civiel kunt verdienen:

 • Junior Werkvoorbereider: ca. € 2200 – 3000 bruto per maand
 • Medior Werkvoorbereider: ca. € 3000– 4000 bruto per maand
 • Senior Werkvoorbereider: ca. € 4000 – 5000 bruto per maand

Hoe meer kennis en ervaring jij als Werkvoorbereider Civiel opdoet, hoe groter de kans dat je meer salaris gaat verdienen. Ook kun je met meer kennis en ervaring mogelijk doorgroeien naar een complexere functie, zoals Projectleider. Hierbij leid je zelfstandig een technisch project en ontvang je vaak meer salaris.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Werkvoorbereider Civiel

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!