Functieomschrijving: Werkvoorbereider Civiele Techniek

Wat is een Werkvoorbereider Civiele Techniek?

Als Werkvoorbereider Civiele Techniek ben je verantwoordelijk voor de voorbereiding van projecten in de civiele techniek. Je zorgt niet alleen voor een soepele start van ieder project, maar bepaalt ook hoe en in welke volgorde het werk moet worden uitgevoerd. Daarnaast regel jij alle benodigde middelen voor de uitvoering.

Civiele Techniek wordt ook wel Grond-, Weg- en Waterbouw genoemd. Deze discipline binnen de techniek draait om het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van openbare werken in de grond. Dit is een erg breed begrip. Het gaat om infrastructuur, dijken en bruggen, maar ook om werken in, op of aan het water. Daarnaast vallen ook ondergrondse werken als tunnels en riolering onder civiele techniek

Ben jij Werkvoorbereider Civiele Techniek, dan heb je brede kennis van techniek en in het bijzonder van civieltechnische werken. Jouw doel is om deze te onderhouden en te verbeteren zodat mensen en bedrijven mobiel en bereikbaar blijven. Als werkvoorbereider in de civiele techniek ben je verder nauwkeurig en goed in organiseren. Je werkt samen met diverse partijen en bent dan ook sociaal ingesteld.

Werkvoorbereider Civiele Techniek - Stratt+ 1200x630

Wat doet een Werkvoorbereider Civiele Techniek?

In de rol van Werkvoorbereider Civiele Techniek zorg je dat de voorbereiding van civieltechnische projecten op rolletjes loopt, zowel qua organisatie als op technisch vlak. Je bewaakt deadlines en budgetten en ziet erop toe dat al het werk aan de geldende technische specificaties voldoet.

Als Werkvoorbereider in de civiele techniek schakel je veelal tussen de verschillende stakeholders binnen het project. Je bent dan ook een centraal aanspreekpunt voor alle betrokkenen. Je zorgt dat de projectdoelen en klanteisen niet in gevaar komen tijdens de uitvoering. Daarnaast zorg je dat iedereen efficiënt kan werken en breng je waar mogelijk verbeteringen aan in het werkproces.

Jouw taken hangen af van het specifieke civieltechnische project waaraan je werkt. Als Werkvoorbereider Civiele Techniek heb je in elk geval vaak de volgende werkzaamheden:

 • Samenstellen van werkpakketten;
 • Ondersteunen van teken- en planwerkzaamheden;
 • (Deels) verzorgen van kostencalculaties;
 • Inkopen van het juiste materiaal;
 • Controleren van technische tekeningen;
 • Controleren van werk aan de hand van contractstukken;
 • Tijdig aanvragen van vergunningen;
 • Fungeren als aanspreekpunt voor stakeholders binnen het project.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Werkvoorbereider Civiele Techniek kun je bij verschillende soorten bedrijven aan de slag gaan. Meestal gaat het hierbij om een bedrijf of aannemer in de civiele techniek of infrastructuur. Je bereidt bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe, innovatieve brug voor of het onmisbare onderhoud aan spoorwegen.

Voor de voorbereiding werk je voornamelijk op kantoor, maar je gaat ook het veld in. Zo kun je checken hoe het werk ervoor staat en bepalen wat er nodig is voor de werkpakketten.

Ga jij aan de slag als Werkvoorbereider Civiele Techniek, dan wacht jou een baan met veel afwisseling. Je ontmoet een heleboel mensen, van leveranciers tot projectleiders. Je zult voornamelijk op projectbasis werken. Dit kan in vaste dienst zijn, maar ook als zzp’er.

Werken als Werkvoorbereider Civiele Techniek bij Stratt+ is heel interessant. Bij ons kun je namelijk in aanraking komen met interessante en unieke bedrijven, zoals:

Hoe word je Werkvoorbereider Civiele Techniek?

Voor de functie Werkvoorbereider Civiele Techniek moet je minimaal over een technisch mbo-diploma beschikken. De opleidingen Civiele Techniek en Bouwkunde bieden jou een prima basis voor deze functie. Dit zijn ook opleidingen die je op hbo- of wo-niveau kunt volgen.

Verder is het essentieel dat je kennis hebt van een technisch tekenprogramma, zoals AutoCAD. Ook kun je als Werkvoorbereider Civiele Techniek zeker niet zonder kennis van contractvormen (UAV-GC/RAW).

Het is een goede keuze om jezelf als werkvoorbereider te blijven ontwikkelen. Hierdoor groei je als technisch professional. Volg bijvoorbeeld een cursus Technisch tekenen of Werkvoorbereiding en planning om jouw kennis van het vak te vergroten.

Wat is het salaris van een Werkvoorbereider Civiele Techniek?

Jij vraagt je vast af hoeveel je als Werkvoorbereider Civiele Techniek kunt gaan verdienen. Het is lastig om precieze cijfers te geven, omdat jouw salaris sterk afhangt van de kennis en ervaring die je al hebt van werkvoorbereiding.

Ga je als beginnend werkvoorbereider aan de slag, dan zul je minder verdienen dan als senior werkvoorbereider. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun jij je werk echter efficiënter doen en ga je waarschijnlijk ook meer salaris verdienen.

Hieronder geven we jou een indicatie van hoeveel salaris je als Werkvoorbereider Civiele Techniek kunt verdienen:

 • Junior Werkvoorbereider: ca. € 2200 – 3000 bruto per maand
 • Medior Werkvoorbereider: ca. € 3000– 4000 bruto per maand
 • Senior Werkvoorbereider: ca. € 4000 – 5000 bruto per maand

Doe je meer kennis van en ervaring met werkvoorbereiding op, dan heb je ook kans om door te groeien naar een hogere functie, zoals Projectleider. Dit is een complexere rol waarin je vaak meer gaat verdienen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Werkvoorbereider Civiele Techniek

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!