Functieomschrijving: Werkvoorbereider E&I

Wat is een Werkvoorbereider E&I?

Als Werkvoorbereider E&I ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden, het plannen en het opstarten van technische projecten. Je zorgt dat aan alle randvoorwaarden is voldaan voordat het project van start gaat. Jouw werkzaamheden richten zich specifiek op E&I, oftewel elektrotechniek en instrumentatie.

Bij elektrotechniek gaat het om de toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden. Instrumentatie verwijst naar de instrumenten die bijvoorbeeld temperatuur, druk of stroom kunnen meten en regelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om analyzers, meters, kleppen en zenders.

Als Werkvoorbereider E&I zorg je dat aan alle voorwaarden is voldaan zodat de E&I-werkzaamheden probleemloos kunnen starten. Je hebt brede basiskennis van techniek en kunt goed overweg met verschillende soorten werkdocumenten, zoals I/O-lists. Je hebt contact met veel verschillende mensen binnen het bedrijf en bent dan ook sociaal ingesteld.

Wat doet een Werkvoorbereider E&I?

In de rol van Werkvoorbereider E&I bereid jij E&I-werkzaamheden voor en ondersteun je deze tijdens de uitvoering hiervan. Hierbij bewaak je budgetten en deadlines en zorg je dat het werk volgens de geldende technische specificaties, projectdoelen en klanteisen wordt uitgevoerd.

Je hebt een centrale functie in elk E&I-project. Je onderhoudt namelijk contact met alle verschillende stakeholders en beantwoordt ieders vragen. Jouw doel is om te zorgen dat alle E&I-werkzaamheden soepel verlopen. Je zorgt er dan ook voor dat benodigde mensen en materialen zich op de juiste plek bevinden.

Wat jouw werkzaamheden precies zijn, hangt natuurlijk ook af van het soort bedrijf waarvoor je werkt. In de rol van Werkvoorbereider E&I voer je in elk geval vaak de volgende werkzaamheden uit:

 • Werkpakketten opstellen;
 • Tijdig aanvragen van vergunningen;
 • Inkopen van het juiste materiaal;
 • (Deels) verzorgen van kostencalculaties;
 • Controleren van technische tekeningen;
 • Aangeven van klanteisen;
 • Communiceren met de uitvoering en andere interne en externe partijen.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Werkvoorbereider E&I werk je bijvoorbeeld bij een aannemer, plant owner of engineeringsbureau. De kans is groot dat het bedrijf zich bezighoudt met industriële automatisering of elektrotechniek.

Wat voor soorten projecten je voorbereidt, verschilt sterk. Dit is maar net afhankelijk van de klus. Vaak ben je betrokken bij technische projecten of onderhoudsklussen. Je kunt bijvoorbeeld de voorbereiding van een onderhoudsstop op je nemen of je leidt een modificatieproject in goede banen.

Je kunt in een vaste functie aan de slag gaan, maar bijvoorbeeld ook op projectbasis. Je werkt dan aan wisselende projecten voor verschillende bedrijven. Waar je ook werkt, één ding staat vast: je hebt regelmatig contact met diverse andere technici. Denk aan engineers, projectleiders en uitvoerders.

Bij Stratt+ aan de slag gaan als Werkvoorbereider E&I? Wij kunnen je de kans bieden om bij toffe en uniek bedrijven te werken, waaronder:

Hoe word je Werkvoorbereider E&I?

Om als Werkvoorbereider E&I aan de slag te kunnen gaan, heb je minimaal een mbo-diploma nodig in technische richting. Een opleiding Elektrotechniek vormt een uitstekende basis om als werkvoorbereider aan de slag te gaan. Deze opleiding kun je zowel op mbo-, hbo- als wo-niveau volgen

Naast een technisch diploma, is het belangrijk dat je kennis hebt van elektriciteitsnormen als NEN 1010 en NEN 3140 en van PLC- en/of DLC-besturingssystemen en (field)bussystemen. Daarnaast is het belangrijk dat je als Werkvoorbereider E&I bekend bent (of raakt) met ERP-software als SAP en Roser.

Verder kun je diverse trainingen en cursussen volgen om jouw kennis en ervaring van werkvoorbereiding te vergroten. De cursussen Technisch tekenen en Werkvoorbereiding en planning zijn goede opties.

Wat is het salaris van een Werkvoorbereider E&I

Het salaris van een Werkvoorbereider E&I is afhankelijk van zijn kennis en ervaring. Als je verder komt in je loopbaan, groeien jouw kennis en kunde. Dit zorgt ervoor dat jij je werk beter kunt doen en meer taken en verantwoordelijkheden op je kunt nemen. Je wordt dan waardevoller en je salaris kan stijgen.

Qua ervaring bestaan er drie niveaus: junior, medior en senior. Als senior Werkvoorbereider verdien je het meest, als junior Werkvoorbereider het minst. In een seniorfunctie heb je naast je salaris vaak ook recht op bonusregelingen.

Per categorie geven we je een indicatie van het salaris dat je kunt verdienen:

 • Junior Werkvoorbereider: ca. € 2200 – 3000 bruto per maand
 • Medior Werkvoorbereider: ca. € 3000 – € 4000 bruto per maand
 • Senior Werkvoorbereider: ca. € 4000 – € 5000 bruto per maand

Als jij jezelf als Werkvoorbereider E&I blijft ontwikkelen, kun je meer gaan verdienen. Dit kan ook in een andere rol. Zo groeien veel werkvoorbereiders na een aantal jaar door naar de rol van Projectleider. Dit is een rol met meer verantwoordelijkheid, want een Projectleider leidt een heel technisch project. Je verdient dan vaak een hoger salaris.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Werkvoorbereider E&I

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!