Functieomschrijving: Werkvoorbereider Piping

Wat is een Werkvoorbereider Piping?

Een efficiënte voorbereiding van technische werkzaamheden? Jij zorgt ervoor als Werkvoorbereider Piping! Gedurende de volledige duur van een pipingproject zie jij erop toe dat alle betrokkenen de juiste taken kunnen uitvoeren. Zo draag jij eraan bij dat pijpleidingen en bijhorende systemen goed (blijven) werken.

Piping is de technische discipline die zich richt op pijpleidingsystemen. Bij piping draait het om het ontwerp, de constructie en het onderhoud van pijpleidingen en de geïntegreerde apparatuur. Bij piping gaat het zowel om boven- als ondergrondse pijpleidingsystemen. Deze systemen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het transport van vloeistoffen en gassen.

Als Werkvoorbereider Piping heb je uitgebreide kennis van deze pijpleidingsystemen en alles wat erbij komt kijken. Jij weet wat ervoor nodig is om deze op een veilige en efficiënte wijze te laten functioneren. Je bent dan ook in staat om technische tekeningen te lezen, zoals P&ID’s (Piping and Instrumentation Diagrams) en ISO’s (Isometrics). Verder kun jij technische werkzaamheden goed plannen en organiseren en ben je een sociale collega voor alle betrokkenen bij het project.

Werkvoorbereider Piping - Stratt+ 1200x630

Wat doet een Werkvoorbereider Piping?

In de rol van Werkvoorbereider Piping zorg je voor de juiste voorbereiding en uitvoering van werkzaamheden aan pijpleidingen. Bijvoorbeeld voor de revisie van regelkleppen en appendages. Jij zorgt dat dit werk soepel verloopt.

Hiervoor ben je verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van alle benodigde werkdocumenten en -gegevens, zoals tekeningen en schetsen, maar ook voor materialen en gereedschappen. Daarnaast zie je erop toe dat jouw collega’s het werk in de juiste volgorde uitvoeren met behulp van de juiste werkmethodes.

Als Werkvoorbereider Piping schakel je tussen de verschillende stakeholders binnen het project. Je fungeert als aanspreekpunt voor alle betrokkenen. Je bewaakt de uitvoering volgens de projectdoelen, klanteisen en wettelijke normen. Daarnaast verbeter jij waar mogelijk het werkproces tijdens de uitvoering.

Wat je precies doet op een werkdag, hangt af van het specifieke pipingproject dat jij voorbereidt. Vaak gaat het als Werkvoorbereider Piping om de volgende werkzaamheden:

 • Opstellen van werkinstructies en planningen voor personeel en machines;
 • Samenstellen van werkpakketten;
 • Voorzien in de machine- en materiaalbehoefte;
 • Ondersteunen van teken- en planwerkzaamheden;
 • (Deels) verzorgen van kostencalculaties;
 • Controleren van technische tekeningen, zoals P&ID’s en ISO’s;
 • Tijdig aanvragen van vergunningen;
 • Fungeren als aanspreekpunt voor stakeholders binnen het project.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Werkvoorbereider Piping liggen er voornamelijk baankansen binnen de industrie. Je kunt dan denken aan bedrijven of plant owners in de werktuigbouw, utiliteitsbouw, (petro)chemische industrie of food en farma.

Jouw werkzaamheden vinden afwisselend plaats op kantoor en locatie. ‘In het veld’ controleer jij hoe het werk ervoor staat en bepaal je wat jouw collega’s nodig hebben om hun werkzaamheden goed uit te kunnen voeren.

Lijkt het je interessant om werkzaamheden aan pijpleidingsystemen voor te bereiden? Dan wacht jou een afwisselende functie waarin je elke dag nieuwe dingen tegenkomt. Je kunt dit werk op projectbasis doen, eventueel als zelfstandige, maar ook in vaste dienst.

Ga je bij Stratt+ aan de slag als Werkvoorbereider Piping, dan kunnen wij jou in contact brengen met toffe bedrijven als:

Hoe word je Werkvoorbereider Piping?

Voor de functie van Werkvoorbereider Piping heb je minimaal een technisch mbo-diploma nodig. Een goede basis voor deze rol is de opleiding Werktuigbouwkunde. Deze opleiding kun je zowel op mbo-, hbo- als wo-niveau volgen.

Daarnaast heb je als Werkvoorbereider Piping veel met software te maken voor technische tekeningen. Kennis van een tekensysteem als AutoCAD, Autoplant of PDMS (Plant Design Management System) is dan ook essentieel. Daarnaast moet je weten hoe jij tekeningen als P&ID’s en ISO’s interpreteert.

Verder is het goed om aanvullende cursussen te volgen om jouw kennis te vergroten. Denk aan trainingen op het gebied van piping design en pipe stress. Of werkvoorbereidingscursussen als Technisch tekenen of Werkvoorbereiding en planning.

Wat is het salaris van een Werkvoorbereider Piping?

Je bent vast benieuwd naar jouw salaris als Werkvoorbereider Piping. Hoeveel je kunt verdienen, hangt sterk af van de kennis en ervaring die je al hebt. Een beginnende werkvoorbereider ontvangt minder salaris dan iemand die al jaren in het vak zit.

Naarmate je meer ervaring opdoet als Werkvoorbereider Piping, is de kans groot dat jouw salaris ook stijgt. Je kunt jouw werk dan namelijk steeds efficiënter uitvoeren en daar staat vaak een hogere compensatie tegenover.

Dit is een indicatie van hoeveel salaris je als Werkvoorbereider Piping kunt verdienen, afhankelijk van je ervaringsniveau:

 • Junior Werkvoorbereider: ca. € 2200 – 3000 bruto per maand
 • Medior Werkvoorbereider: ca. € 3000– 4000 bruto per maand
 • Senior Werkvoorbereider: ca. € 4000 – 5000 bruto per maand

Wil je meer gaan verdienen als Werkvoorbereider Piping, dan zullen meer kennis en ervaring je hierbij helpen. Daarnaast biedt dit ook weer mogelijkheden om door te groeien, bijvoorbeeld naar de rol van Projectleider. Hierbij leid je een heel pipingproject en verdien je vaak meer dan als werkvoorbereider.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Werkvoorbereider Piping

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!