Een fout maken is menselijk. Maar een fout maken als zzp’er kan erg duur uitpakken als je niet goed verzekerd bent. Als technisch zzp’er moet je rekening houden met verzekeringen voor beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. Wat houden deze verzekeringen in?
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor technisch zzp’ers
Van beroepsaansprakelijkheid kan sprake zijn als je in jouw werk als technisch zzp’er een fout maakt. Het gaat in zo’n situatie om een beroepsfout.
Stel, je werkt als freelance projectmanager aan een groot technisch project voor een van jouw opdrachtgevers. De voortgang van dit project is afhankelijk van jouw input. Geef je de verkeerde input, bijvoorbeeld omdat je een verkeerde berekening uitvoert, dan kan dit ertoe leiden dat het project verkeerd wordt uitgevoerd of vertraging oploopt.
Jouw opdrachtgever kan hierdoor flinke vermogensschade oplopen. Omdat deze schade een gevolg is van jouw beroepsfout, kun je hier als technisch zzp’er aansprakelijk voor worden gesteld. Dit risico kun je afdekken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Zo voorkom je dat je veel geld moet betalen.
Veel bedrijven werken zelfs alleen met zzp’ers die over een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid beschikken. Ook daarom is deze van belang.
Waarvoor verzeker jij je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Met een BAV-verzekering ben je als technisch zzp’er meestal verzekerd voor financiële schade als gevolg van een door jou gemaakte beroepsfout. Ook ben je vaak verzekerd voor het verlies van door jou beheerde documenten en eventuele verweerkosten bij onterechte claims.
Meestal ben je met een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid niet verzekerd voor schade aan mensen of dingen. Ook eventuele kosten voor het opnieuw uitvoeren van je werk zijn niet verzekerd. Verder kun je in het geval van schade door opzet, roekeloosheid of vermogensdelicten (zoals diefstal of fraude) geen beroep doen op deze verzekering.
Hoeveel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering je als technisch zzp’er kost, hangt van verschillende zaken af. Ten eerste van je beroep en hoe risicovol dit is. Daarnaast hangt het bedrag af van jouw ervaring, jaaromzet en je gekozen dekking. Meestal kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering je enkele honderden euro’s per jaar.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor technisch freelancers
Als jij je inschrijft als zzp’er bij de Kamer van Koophandel (KVK), kies je voor een rechtsvorm, zoals een eenmanszaak of BV. Via deze rechtsvorm kun je te maken krijgen met bedrijfsaansprakelijkheid. Je bedrijf kan aansprakelijk worden gesteld als je in jouw werk als technisch zzp’er schade of letsel bij anderen veroorzaakt.
Je bent bijvoorbeeld als zelfstandige aan het werk tijdens een groot infraproject. Op de bouwplaats laat je per ongeluk bouwmaterialen naar beneden vallen. Een collega wordt door het materiaal geraakt en loopt hierdoor letsel op aan zijn hoofd. Of er wordt niemand geraakt, maar de bouwmaterialen zijn door de val wel kapot.
In beide situaties kun je zakelijk aansprakelijk worden gesteld. Jouw bedrijf is dan als entiteit verantwoordelijk voor het veroorzaakte letsel of de schade. Ook dit risico kun je afdekken, met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) om precies te zijn.
Als technisch zzp’er is het niet verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch is dit wel verstandig. Met deze verzekering kun je grote financiële schade voorkomen. Ook vragen veel opdrachtgevers hierom als je als technisch zzp’er met ze wilt samenwerken.
Wat een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid jou als technisch zzp’er precies kost, kan verschillen. Dit hangt af van de verzekeraar waar je deze afsluit en voor welk bedrag jij je laat verzekeren. Ook zijn de beroepsrisico’s van jouw functie hierop van invloed. Meestal kun je uitgaan van enkele honderden euro’s per jaar.
Waarvoor ben je verzekerd met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
In de meeste gevallen ben je met een AVB-verzekering verzekerd voor schade die je tijdens jouw werkzaamheden als technisch zzp’er veroorzaakt. Ook als deze schade bijvoorbeeld door een product van jouw bedrijf wordt veroorzaakt. Verder geldt de verzekering bij schade aan spullen van anderen – ook materiaal dat je leent of huurt – en bij gebouwschade.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert jou meestal niet voor een verkeerd gegeven advies. Ook schade aan jezelf of je bedrijf valt hier vaak niet onder. Verder kun je meestal geen beroep doen op de AVB-verzekering bij milieuschade op een bedrijfsterrein.
Kosten voor het opnieuw doen van eerder werk vallen niet onder deze verzekering. Tot slot ben je meestal niet verzekerd bij schade als gevolg van opzet en roekeloosheid en schade die door een motorrijtuig, drone of vaartuig is veroorzaakt.
Waarop moet ik letten bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering?
Als technisch zzp’er moet je bij het afsluiten van zowel een verzekering voor beroeps- als bedrijfsaansprakelijkheid op een aantal zaken letten.
Lees ten eerste goed de polisvoorwaarden door. Wat er wel of niet onder een verzekering valt, kan namelijk per verzekeringsmaatschappij verschillen. Let hierbij ook op eventuele aanvullende opties in je verzekering, zoals narisico’s.
Bepaal verder voor welk bedrag jij je maximaal wilt verzekeren. Een schadeclaim kan namelijk sterk oplopen, vooral als iemand ernstig letsel oploopt. Ook is het belangrijk om te kijken of je wel of niet gebruik wil maken van een eigen risico. Bij sommige verzekeraars krijg je overigens korting als je als startend zzp’er een aansprakelijkheidsverzekering afsluit.
Twijfel je nog welke aansprakelijkheidsverzekering handig is voor jou als technisch zzp’er? Dan kun je advies inwinnen bij een onafhankelijk verzekeringsadviseur.
Sterk aan de slag als technisch zzp’er?
Of je nou net bent begonnen als zelfstandige of al een doorgewinterde freelancer bent, bij Stratt+ vind je zzp-opdrachten die echt bij je passen.
Bron: KVK