Functieomschrijving: CAD-Tekenaar

Wat is een CAD-Tekenaar?

Als CAD-Tekenaar maak en wijzig je technische tekeningen. Dit doe je met behulp van een CAD-tekenprogramma. Uitvoerende technici gebruiken jouw tekeningen om onder meer machines en constructies te bouwen of te verbeteren.

CAD staat voor Computer-Aided Design. Dit houdt dus in dat je tekeningen maakt met een computer. Hiervan bestaan allerlei varianten. Een aantal van de bekendste zijn: AutoCAD, HiCAD, E-plan, SolidWorks, Inventor, MicroStation en Revit.

CAD-software wordt in allerlei technische disciplines toegepast, waaronder de civiele techniek, elektrotechniek, bouw en werktuigbouwkunde. Als CAD-Tekenaar heb jij goede kennis van het specifieke tekenprogramma waarmee je werkt. Daarnaast begrijp jij de techniek achter het product dat je ontwerpt.

Als CAD-Tekenaar is het verder belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Je overlegt veel met collega’s om tekeningen met hen af te stemmen. Het is belangrijk dat jij deze begrijpelijk maakt voor de technici die ze gebruiken. Verder ben jij goed in plannen. Ook nauwkeurigheid en oog voor detail zijn goede eigenschappen. Bij het maken van technische tekeningen moet je namelijk altijd maatwerk leveren.

Werken als CAD-Tekenaar? Stratt+

Wat doet een CAD-Tekenaar?

Jouw voornaamste taak als CAD-Tekenaar is zorgen dat uitvoerende technici over de juiste tekeningen beschikken om een ontwerp te realiseren. Jij werkt een concept tot in detail uit. Hiermee kan worden bepaald of een ontwerp realistisch en van toegevoegde waarde is.

Jij zorgt dat de tekeningen die je maakt alle informatie bevatten zodat de uitvoering zijn werk goed kan doen. Vaak maak je ook berekeningen waarmee je bijvoorbeeld bepaalt hoeveel schroeven er nodig zijn om een ontwerp te realiseren. Verder voorzie jij de tekeningen van alle benodigde bijschriften en verwijzingen. Je houdt rekening met geldende veiligheidsvoorschriften en eventuele keuringseisen.

Het kan voorkomen dat je gemaakte tekeningen moet controleren om te bepalen of deze geen fouten bevatten. Is een tekening afgerond, dan archiveer je deze.   

Jouw precieze werk als CAD-Tekenaar is afhankelijk van het bedrijf waarvoor je actief bent. Meestal ben je in elk geval verantwoordelijk voor:

 • Maken van tekeningen en overzichten, bijvoorbeeld van materialen;
 • Verzamelen van alle benodigde informatie om een technische tekening te maken;
 • Uitvoeren van berekeningen voor constructies en machines;
 • Adviseren van collega’s en opdrachtgevers;
 • Toetsen van gemaakte tekeningen, bijvoorbeeld aan de hand van regelgeving of het bestek;
 • Vertalen van klantbehoeften naar werkbare ontwerpen;
 • Kwaliteitsbewaking.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als CAD-Tekenaar kun jij voor allerlei soorten bedrijven aan de slag gaan. Vaak gaat het om bedrijven in de techniek of de bouw. Binnen deze disciplines zijn namelijk altijd technische tekeningen nodig om constructies te realiseren. Je kunt bijvoorbeeld voor een aannemer, engineersbureau of plant owner werken.

Je maakt bijvoorbeeld technische tekeningen voor een verwarmingssysteem of een drinkwaterinstallatie. Of voor productiemachines of een opslagtank. Het kan zowel gaan om complete installaties als een (klein) onderdeel hiervan.

Meestal ga jij aan de slag in de tekenkamer van een bedrijf of op een afdeling voor werkvoorbereiding. Hier werk je met allerlei collega’s samen. Denk aan modelleurs, engineers, projectleiders en opdrachtgevers.

Dit beroep kent relatief veel freelancers. Als zelfstandig tekenaar werk je op parttimebasis voor verschillende opdrachtgevers. Meestal verdien je dan meer salaris dan in vaste dienst. In vaste dienst beschik je echter weer over meer zekerheid. Wil je als freelance CAD-Tekenaar werken, dan is het belangrijk dat je flexibel bent. Op zoek naar een interessante uitdaging als CAD-Tekenaar? Wij hebben een breed netwerk en kunnen jou in contact brengen met unieke technische bedrijven, zoals:

Hoe word je CAD-Tekenaar?

Om aan de slag te kunnen gaan als CAD-Tekenaar, zijn een aantal zaken van belang. Ten eerste heb je minimaal een technisch mbo-diploma nodig voor dit beroep. Er zijn verschillende opleidingen die jou een goede voorbereiding bieden om dit werk te doen.

Op mbo-niveau is de opleiding Technisch Tekenaar een goede optie. En op zowel mbo-als hbo-niveau kun je kiezen voor een opleiding Werktuigbouwkunde of Mechatronica.

Verder kom je in jouw werk als CAD-Tekenaar natuurlijk dagelijks in aanraking met CAD-software. Het is daarom belangrijk dat jij uitstekend overweg kunt met de software waarmee je werkt. Je doet deze kennis bijvoorbeeld op tijdens een technische opleiding, maar het is ook een optie om hier extra cursussen of trainingen voor te volgen.

Wat is het salaris van een CAD-Tekenaar?

Jouw salaris in deze rol hangt af van verschillende factoren. Onder meer je kennis en ervaring en het bedrijf waarvoor je aan de slag gaat zijn hierop van invloed. Zit je bijvoorbeeld al jaren in het vak, dan verdien je waarschijnlijk meer als CAD-Tekenaar dan wanneer je net op de arbeidsmarkt komt kijken.

We onderscheiden qua ervaring drie verschillende niveaus. Hieronder zie je per niveau hoeveel je ongeveer kunt verdienen:

 • Junior: ca. € 2500 – € 2750 bruto per maand
 • Medior: ca. € 2750 – € 3500 bruto per maand
 • Senior: ca. 3500 – 4750 bruto per maand

Het kan lonen om meer ervaring op te doen als CAD-Tekenaar. Dan ben je namelijk in staat om je werk steeds efficiënter te doen en ga je meestal meer verdienen. Na verloop van tijd kun je dan vaak ook doorgroeien naar een complexer beroep als Tekenaar/Constructeur of Engineer. Ook dan krijg je meestal meer salaris.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: CAD-Tekenaar

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!