Functieomschrijving: WTB Engineer

Wat is een WTB Engineer?

Als WTB Engineer maak jij technische tekeningen voor het ontwerp, de bouw of de verbetering van werktuigen en machines. Je ontwikkelt technische oplossingen en vertaalt klantbehoeften naar functionele technische ontwerpen. 

Jij bent actief binnen de werktuigbouwkunde. Deze discipline is erg breed en draait om het bedenken, ontwerpen, bouwen en optimaliseren van diverse soorten systemen en machines. Ook industriële equipment, zoals rotating equipment, valt onder WTB. Hierbij kun je denken aan compressoren en turbines.

Werktuigbouwkunde kent veel deelgebieden, zoals scheepsbouw, machinebouw en constructiebouw. Als WTB Engineer pas je bijvoorbeeld mechanische, pneumatische of hydraulische kennis toe om de werking van een machine te verbeteren.

Voor deze functie is het daarom belangrijk dat jij uitgebreide kennis hebt van werktuigbouwkunde. Je probeert altijd precies te achterhalen hoe een installatie of machine werkt. Verder heb je een goed oog voor detail. Het is namelijk belangrijk dat je heel nauwkeurig werkt bij het maken van technische tekeningen. Ook werk je graag samen, bijvoorbeeld met collega-engineers, leveranciers en klanten.   

Wat doet een WTB Engineer?

Jouw voornaamste taak als Engineer is om werktuigbouwkundige oplossingen te bedenken en te ontwerpen. Jij ontwerpt bijvoorbeeld (delen van) constructies en machines of zet jouw kennis in om een productielijn te bedenken of te optimaliseren.

Voor jouw werk verzamel je eerst alle benodigde informatie. Dit doe je zelfstandig of via een andere partij. Deze informatie gebruik je om technische tekeningen te maken met behulp van een tekenprogramma. Bekende voorbeelden zijn AutoCAD, SolidWorks en MicroStation. Jij hebt dan ook uitgebreide kennis van het tekenprogramma waarmee je werkt.

Verder houd jij je bezig met berekeningen. Zo kun je testen hoe een ontwerp in de praktijk werkt. Je maakt bijvoorbeeld eerst een model of simulatie voordat je een technische oplossing aanlevert. In jouw werk als WTB Engineer is het ook van belang om te checken of een ontwerp correct is uitgevoerd in de praktijk. Jij controleert dit en signaleert daarbij mogelijke verbeteringen voor toekomstige werkzaamheden.

Jouw precieze taken hangen af van de organisatie waarvoor je werkt. Als WTB Engineer houd jij je in elk geval vaak bezig met:

 • Signaleren en oplossen van storingen in installaties of machines;
 • Vertalen van klantwensen naar functionele specificaties;
 • Ondersteunen van de klant bij de eindafname van producten;
 • Opstellen van offertes;
 • Opstellen van specificaties en eisen;
 • Maken van kostprijsbegrotingen;
 • Implementeren van nieuwe equipment op de werkplaats;
 • Samenwerken met andere engineers.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als WTB Engineer heb jij volop baankansen in de techniek en de industrie. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan voor een technisch aannemer, plant owner of engineeringsbureau.

Vaak ben jij betrokken bij onderhoud aan bestaande installaties of bij technische projecten. Bijvoorbeeld in het kader van capaciteitsuitbreiding, een modificatie of een shutdown.

Je bent meestal werkzaam op de maintenanceafdeling van een bedrijf. Ook controleer je regelmatig hoe een project op locatie verloopt. Verder werk je samen met allerlei partijen, zoals collega-engineers, tekenaars en werkvoorbereiders WTB. En daarnaast natuurlijk met externe partijen, waaronder de klant en leveranciers.

In de engineering werken veel zzp’ers. De meeste bedrijven hebben namelijk wel een engineer nodig, waardoor je als WTB Engineer de kans hebt om voor allerlei opdrachtgevers te werken. Hierdoor kun je relatief snel ervaring opdoen met een grote verscheidenheid aan WTB-projecten. Dit vraagt wel om de nodige flexibiliteit van jouw kant. Je kunt in dit beroep echter ook prima in loondienst werken. 

Ga je bij Stratt+ aan de slag als Engineer WTB, dan bieden we jou volop kansen. Wij hebben onder meer contacten met unieke bedrijven als:

Hoe word je WTB Engineer?

Voor het beroep WTB Engineer moet je meestal minimaal een technisch hbo-diploma behalen, zoals Werktuigbouwkunde. Deze opleiding geeft je een goede basis voor deze functie. Deze studie kun je ook op wo-niveau volgen.

Andere relevante hbo-studies voor het beroep WTB Engineer zijn: Engineering, Design & Innovation, Industrial Design en Technische Bedrijfskunde. Die laatste studie bestaat ook op wo-niveau. 

Naast een technisch diploma is het als WTB Engineer essentieel dat je de juiste vaardigheden in huis hebt. Zo moet je bijvoorbeeld kennis hebben van het technische tekenprogramma waarmee je werkt. Heb je deze kennis nog niet volg dan een cursus in CAD-software, zoals AutoCAD, SolidWorks of MicroStation.

Wat is het salaris van een WTB Engineer?

Wil jij weten hoeveel je als WTB Engineer gaat verdienen? Dit komt mede aan op de ervaring en kennis die je van engineering hebt. Sta je aan het begin van jouw loopbaan als engineer, dan zul je waarschijnlijk minder verdienen dan wanneer je al een tijdje in het vak zit.

Je kunt op junior-, medior- of senior-niveau aan de slag gaan als WTB Engineer. Per niveau vind je hieronder een indicatie van het gebruikelijke salaris:

 • Junior: ca. € 2500 – € 3500 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3500 – € 5000 bruto per maand
 • Senior: ca. 5000+ bruto per maand

Als jouw ervaring en kennis groeien, bijvoorbeeld door het werk in de praktijk of via trainingen, dan kun je vanuit de functie van WTB Engineer doorgroeien naar een complexere rol. Denk dan aan het beroep Lead Engineer of een managementpositie. Vaak krijg je dan ook meer salaris.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: WTB Engineer

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!