Functieomschrijving: Contractmanager Infra

Wat is een Contractmanager Infra?

Als Contractmanager Infra ben je verantwoordelijk voor het opstellen en het beheren van contracten tussen een opdrachtgever en zijn aannemers en leveranciers. Jij zorgt hierbij voor de optimale prijs-kwaliteitsverhouding.

Je werkt als Contractmanager in de infra of infratechniek. Infrastructuur bestaat uit alle voorzieningen onder, op en boven ons landschap voor het vervoer en transport van mens en materiaal. Bijvoorbeeld snel- en spoorwegen, kanalen, bruggen en sluizen.

Infratechniek wordt ook wel civiele techniek of Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) genoemd. Naast het ontwerp en de aanleg van infrawerken draait het ook om het onderhoud en beheer hiervan. Goede infrastructuur is onmisbaar voor de economische ontwikkeling van Nederland. Dit zorgt voor meer mobiliteit, minder kosten en tijdswinst. Jij draagt hieraan bij.

Als Contractmanager Infra is het belangrijk dat je over een kritische blik beschikt. Jij bepaalt namelijk of alle randvoorwaarden van een contract kloppen. Daarnaast kun je niet zonder sterke communicatieve vaardigheden en overwicht. Zo weet je de beste contractafspraken te realiseren. Verder is het natuurlijk heel belangrijk dat je goede kennis hebt van de infrasector.

Contractmanager-Infra-Stratt-02

Wat doet een Contractmanager Infra?

Als Contractmanager Infra heb jij de regie over het complete proces van contractmanagement. Inkopen is een belangrijk onderdeel van infraprojecten. Voor de levering van diensten en materialen wil jouw opdrachtgever natuurlijk de beste leveranciers selecteren en hier goede afspraken mee maken. Jij zorgt hiervoor.

Voor het opstellen van een contract ga je in gesprek met alle betrokkenen om relevante informatie in kaart te brengen. In het contract leg je deze zaken vervolgens vast: wat wordt er geleverd, wie voert welke taken uit, wat kost dit en wat zijn de beoogde deadlines?

Vervolgens bewaak je alle gemaakte afspraken en zie je erop toe dat de betrokken partijen deze naleven. Het kan gebeuren dat er tijdens een infraproject iets verandert. Bijvoorbeeld bouwmateriaal dat niet leverbaar blijkt. Ook in dat geval zorg jij voor goed contractmanagement, bijvoorbeeld door nieuwe contractafspraken te maken.

Daarnaast zit er ook een juridisch aspect aan jouw werk als Contractmanager Infra. Jij past namelijk de juiste wet- en regelgeving toe bij het opstellen van jouw contracten.

Verder ben je als Contractmanager Infra meestal verantwoordelijk voor het volgende:

  • Signaleren van contractrisico’s en deze waar mogelijk beperken;
  • Bewaken van bestaande afspraken en budgetten;
  • Onderhouden van contacten en zorgen voor een goede samenwerking met externe partijen;
  • In kaart brengen van de inkoopbehoefte en deze vastleggen in een inkoopplan;
  • Doen van marktonderzoek;
  • Relatiebeheer.

Meer weten over het werk als Contractmanager in de praktijk? Lees het interview met onze collega Suroud, Contractmanager bij Rijkswaterstaat.

Bij wat voor bedrijven werk je?

In de rol van Contractmanager Infra werk je voor een organisatie die actief is in de infrasector, zoals een aannemer of een ingenieursbureau. Hier kun je betrokken zijn bij allerlei soorten infraprojecten. Wat dacht je van het ontwerp en de bouw van een moderne brug of tunnel? Of het onderhouden van infrawerken, zodat deze optimaal blijven werken?

Maar je kunt ook aan de slag gaan voor een (lokale) overheid of je bij een waterschap bezighouden met de Nederlandse waterwegen. De infrasector is heel dynamisch en biedt tal van carrièrekansen. 

In jouw werk sta je met een hoop partijen in contact. De kans is groot dat je in een multidisciplinair team bijdraagt aan de realisatie van civiele projecten. En je onderhoudt natuurlijk contacten met externe partijen als leveranciers en aannemers.

Als Contractmanager Infra werk je veelal op projectbasis. Je kunt deze rol daarom ook prima als zelfstandige uitvoeren. In dat geval werk je als zzp’er voor uiteenlopende opdrachtgevers. Maar ook een functie in vaste dienst behoort tot de mogelijkheden. In welke vorm je ook aan de slag wilt gaan, Stratt+ heeft een infra-uitdaging die echt bij je past. Wij werken samen met onder meer:

Hoe word je Contractmanager Infra?

Wil je graag Contractmanager in de infra worden? Dan heb je een aantal zaken nodig. Voor deze functie bestaat geen specifieke opleiding. Je hebt echter wel een technisch diploma nodig op minimaal hbo-niveau.

De opleidingen Civiele Techniek en Technische Bedrijfskunde kunnen jou bijvoorbeeld goed voorbereiden op deze rol. Ook een hbo-opleiding in juridische of financiële richting biedt meestal een goede basis voor dit beroep.

Daarnaast kun je niet zonder uitgebreide kennis van relevante contractvormen voor de infra, zoals UAV-GC en RAW. Deze bepalen op welke manier contractuele afspraken juridisch worden vastgelegd. Eventueel kun je hier aanvullende cursussen in volgen, zodat jij de juiste kennis bezit.

Wat is het salaris van een Contractmanager Infra?

Wil je weten hoeveel jij als Contractmanager Infra kunt verdienen? Je salaris in deze functie hangt van verschillende zaken af. Denk bijvoorbeeld aan je opleidingsniveau, kennis en ervaring en de organisatie waarvoor je aan de slag gaat.

Met een aantal jaren ervaring verdien je meestal meer dan als je net in deze functie start. Qua ervaring onderscheiden we de volgende drie niveaus:

  • Junior: ca. € 2750 – € 3250 bruto per maand
  • Medior: ca. € 3250 – € 4000 bruto per maand
  • Senior: ca. 4000 – € 6000 bruto per maand

Blijf jij jezelf ontwikkelen als Contractmanager Infra? Hoe meer ervaring je hebt, hoe complexer de infraprojecten waaraan je mee kunt werken. De kans is groot dat je dan  ook steeds een stukje meer gaat verdienen. Bijvoorbeeld als je doorgroeit naar een medior- of seniorpositie.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Contractmanager Infra

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!