Functieomschrijving: E&I Engineer

Wat is een E&I Engineer?

Als E&I Engineer maak je technische tekeningen, zoals elektrotechnische schema’s en P&ID’s. Deze zijn bedoeld voor het ontwerp, de bouw of de optimalisatie van E&I-installaties. Daarnaast los je engineeringsvraagstukken op waarmee je de werking van deze installaties verbetert.

De discipline elektrotechniek draait om de toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden. Instrumentatie heeft betrekking op instrumenten die bijvoorbeeld druk, stroom of temperatuur kunnen meten en regelen. Je kunt hierbij denken aan analyzers, kleppen, meters en zenders.

In de functie van E&I Engineer is het van belang dat jij veel kennis bezit van elektrotechniek en instrumentatie. Daarnaast ben je nauwkeurig: jouw werk zit hem in de details en het is belangrijk dat je hier een goed oog voor hebt. Zo voorkom je fouten en dat scheelt kosten. Verder ben jij innovatief; je zoekt continu naar slimme E&I-oplossingen die efficiënt, gebruiksvriendelijk en veilig zijn.

Wat doet een E&I Engineer?

Jouw hoofddoel als E&I Engineer is het bedenken en het ontwerpen van technische oplossingen. Dit doe je bijvoorbeeld voor bekabeling, machines, installaties of eventueel een hele plant.

Je werkzaamheden starten meestal met het verzamelen van benodigde informatie. Deze krijg je aangeleverd of zoek je zelfstandig. Op basis hiervan maak je de technische tekeningen voor een E&I-installatie. Hiervoor gebruik je een technisch tekenprogramma, zoals AutoCAD, EPLAN en MicroStation. Jij bent een expert in het gebruik van dit soort programma’s.

Daarnaast maak je berekeningen, bijvoorbeeld in de vorm van modellen en simulaties, om te kijken hoe iets werkt. Op basis van al deze informatie lever jij technische oplossingen aan. Gemaakte tekeningen vergelijk je met de uitvoering om verbeterpunten te identificeren voor aankomende E&I-werkzaamheden.

Waar jij je precies mee bezighoudt, hangt uiteraard af van het bedrijf waarvoor je werkt. Als E&I Engineer heb je in elk geval vaak de volgende verantwoordelijkheden:

 • Maken en waar nodig aanpassen van elektrotechnische schema’s;
 • Implementeren van nieuwe equipment op de werkplaats;
 • Signaleren en oplossen van storingen;
 • Vertalen van klantbehoeften naar functionele specificaties;
 • Ondersteunen van de klant bij de eindafname van producten;
 • Opstellen van specificaties en eisen;
 • Opstellen van offertes;
 • Samenwerken met andere engineers.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Engineers zijn overal nodig in de techniek en de industrie. Kies je voor dit beroep, dan heb je dus uitstekende baankansen. Je kunt onder meer aan de slag gaan voor een aannemer, engineeringsbureau of plant owner.  

Vaak houd jij je als E&I Engineer bezig met technische projecten of onderhoud. Er zijn allerlei soorten projecten waarvoor jij jouw engineeringskills kunt inzetten. Dit zijn bijvoorbeeld modificaties en capaciteitsuitbreidingen, verduurzamingsprojecten of een onderhoudsstop.

Als E&I Engineer ben je niet alleen op kantoor te vinden. Je gaat juist ook regelmatig het veld in, bijvoorbeeld om te kijken bij een project op locatie. Je werkt daarnaast samen met allerlei partijen. Dit zijn bijvoorbeeld andere engineers, werkvoorbereiders, tekenaars en monteurs, maar ook externe partijen als leveranciers en klanten. 

In dit beroep zijn veel zzp’ers actief. Er is namelijk een grote vraag naar engineers, waardoor het aantrekkelijk is om voor verschillende opdrachtgevers te werken. Je kunt dan ervaring opdoen met veel verschillende soorten E&I-projecten. Hiervoor is het wel belangrijk dat je behoorlijk flexibel bent. Uiteraard kun je de functie E&I Engineer ook in loondienst uitoefenen.

Aan de slag gaan als E&I Engineer bij Stratt+ is een aantrekkelijke optie. Wij kunnen jou in contact brengen met verschillende interessante opdrachtgevers. Denk aan:

Hoe word je E&I Engineer?

Voor de functie E&I Engineer heb jij minimaal een hbo-diploma in technische richting nodig, zoals Elektrotechniek. Ook op wo-niveau zijn er studies die jou goed voorbereiden op dit beroep, waaronder Electrical Engineering.

Naast een technisch diploma is het van groot belang dat je kennis bezit van het tekenprogramma waarmee je werkt. Het kan daarom erg nuttig zijn om hier een cursus in te volgen. Bijvoorbeeld over CAD-software, zoals EPLAN P8, AutoCAD of SolidWorks. 

Ook kun je niet zonder kennis van relevante elektriciteitsnormen (NEN 1010, NEN 3140) en PLC- en/of DLC-besturingssystemen en (field)bussystemen. Ook hiervoor bestaan allerlei cursussen en trainingen.

Wat is het salaris van een E&I Engineer?

Nu je weet wat het beroep E&I Engineer inhoudt, ben je vast ook benieuwd hoeveel jij in deze functie kunt verdienen. Wat jouw salaris precies wordt, hangt af van de kennis en ervaring die je al van engineering hebt.

Hieronder geven we jou een indicatie van je salaris als E&I Engineer, afhankelijk van je ervaringsniveau:

 • Junior: ca. € 2800 – € 3500 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3500 – € 5500 bruto per maand
 • Senior: ca. 5500+ bruto per maand

Doe je extra ervaring op, bijvoorbeeld via werk in de praktijk of cursussen en opleidingen, dan kun je doorgroeien naar een functie als Lead Engineer of een managementpositie. In deze complexere rollen verdien je vaak een hoger salaris

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: E&I Engineer

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!