Functieomschrijving: EPLAN-Tekenaar Freelance

Wat is een EPLAN-Tekenaar Freelance?

In deze freelancefunctie werk jij engineeringspakketten uit met behulp van EPLAN-software. Hiermee draag je bij aan de optimalisatie van engineeringsprocessen. Engineers gebruiken jouw tekeningen en ontwerpen onder meer om machines en installaties te realiseren en te verbeteren.

EPLAN is elektrische design-software voor het verbeteren van engineeringsprocessen. Deze software brengt verschillende disciplines binnen energietechniek bijeen. Zo biedt de software oplossingen en diensten voor engineering binnen elektrotechniek, automatisering en mechatronica. Als freelance EPLAN-Tekenaar ben jij een specialist in het gebruik van EPLAN.

Welke eigenschappen heb jij verder als freelance EPLAN-Tekenaar? Ten eerste een sterk technisch inzicht. Jouw tekeningen bevatten namelijk allerlei technische specificaties. Daarnaast beschik je over nauwkeurigheid, want voor het beroep tekenaar moet je maatwerk kunnen leveren. Ook ben jij flexibel. Als freelancer moet je namelijk goed kunnen schakelen tussen de verschillende opdrachten waaraan je werkt.

EPLAN-Tekenaar Freelance - Stratt+

Wat doet een EPLAN-Tekenaar Freelance?

Als EPLAN-Tekenaar zorg jij voor de juiste technische tekeningen voor elektrotechnische toepassingen. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met het tekenen van voeding- en bedradingsschema’s. Of met het ontwerpen van een complete schakelkast en de bijbehorende bedrading. Dit doe je tot in de kleinste details.

Het maken van jouw ontwerpen begint met de juiste informatie. Deze verzamel je zelfstandig of krijg je aangeleverd in de vorm van projectdocumentatie. Jij weet deze informatie op efficiënte wijze te verwerken.

Hierbij ga je nauwkeurig te werk. Zo zorg je dat de tekeningen en ontwerpen alle benodigde informatie bevatten voor de engineers. Denk onder meer aan maten, bijschriften en verwijzingen. Ook houd je rekening met geldende wetten en normen binnen de elektrotechniek.

Verder houd jij je bezig met het maken van berekeningen. Bijvoorbeeld om te bepalen hoeveel materialen er nodig zijn om ontwerpen te realiseren.

Wat je precies doet als freelance EPLAN-Tekenaar kan steeds verschillen. Je werkt immers voor wisselende opdrachtgevers. Vaak heb je echter de volgende taken:

 • Verzamelen van alle benodigde informatie voor technische tekeningen;
 • Maken van ontwerpen en tekeningen met behulp van EPLAN;
 • Reviseren van tekeningen in EPLAN;
 • Controleren van gemaakte tekeningen, bijvoorbeeld aan de hand van regelgeving of het bestek;
 • Doornemen van technische specificaties met engineers;
 • Vertalen van klantbehoeften naar werkbare ontwerpen;
 • Adviseren van collega’s en opdrachtgevers;
 • Kwaliteitsbewaking.

Bij wat voor bedrijven werk je?

EPLAN wordt binnen allerlei industrieën toegepast. Denk aan de maak- en de procesindustrie, maar bijvoorbeeld ook de maritieme en energiesector. Waar jij als Freelance EPLAN-Tekenaar aan de slag gaat, hangt daarom af van jouw specifieke ervaring (met deze software en als technicus).

De kans is echter groot dat je voor een bedrijf werkt waarin elektrotechniek een belangrijke rol speelt. Bijvoorbeeld bij een technisch aannemer, engineeringsbureau of plant owner.

In jouw werk als freelance EPLAN-Tekenaar kom je in aanraking met verschillende takken van elektrotechniek. Denk onder meer aan procesautomatisering, aandrijftechniek, energiedistributie en communicatie- en verlichtingsinstallaties.

Als freelancer ben jij actief voor uiteenlopende opdrachtgevers. Hierdoor beschik je meestal over meer vrijheid dan in vaste dienst. Je kunt jouw tijd zelfstandig indelen en kiezen wat voor opdrachten je aanneemt. Wel heb je als freelance EPLAN-Tekenaar minder zekerheid dan in loondienst. Je moet immers zelf opdrachten binnenhalen en bent eigen baas.   

Op zoek naar een nieuwe uitdaging als freelance EPLAN-Tekenaar? Stratt+ heeft goede contacten met topspelers in de techniek en de industrie, waaronder:

Hoe word je EPLAN-Tekenaar Freelance?

Wil jij je graag ontwikkelen als freelance EPLAN-Tekenaar? Dan is het goed om te weten wat je voor deze functie nodig hebt. Ten eerste kun je niet zonder minimaal een technisch mbo-diploma.

Kies bijvoorbeeld voor Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of Mechatronica. Deze opleidingen zijn er op verschillende opleidingsniveaus. Ook een mbo-opleiding Technisch Tekenaar kan jou een goede basis bieden voor dit beroep.

Daarnaast moet je natuurlijk kennis van en ervaring met EPLAN hebben. Als freelance EPLAN-Tekenaar word jij specifiek ingehuurd om jouw expertise van EPLAN toe passen. Wil jij jezelf hier nog verder in ontwikkelen, dan kun je verschillende cursussen en trainingen volgen. EPLAN heeft legio toepassingen en daarom valt er altijd wel iets over bij te leren.

Banner ZZP-Techniek Stratt+ 01

Wat is het salaris van een EPLAN-Tekenaar Freelance?

Je bent vast benieuwd hoeveel salaris je kunt verdienen als EPLAN-Tekenaar. Als freelancer hangt dit uiteraard af van de specifieke opdracht waaraan je werkt. Bij de ene opdrachtgever kun je meer salaris verdienen dan bij de andere. Ook de complexiteit van de opdracht kan meespelen.

Afhankelijk van de ervaring en kennis die jij als freelance EPLAN-Tekenaar hebt, geven we jou hieronder een indicatie van je salaris:

 • Junior: ca. € 2000 – € 2750 bruto per maand
 • Medior: ca. € 2750 – € 3500 bruto per maand
 • Senior: ca. 3500 – 4500 bruto per maand

Wil je meer gaan verdienen in deze rol? Dan kan het lonen om meer ervaring op te doen en jezelf continu te blijven verbeteren als tekenaar. Dit kan bijvoorbeeld door aan wisselende projecten te werken. Of door aanvullende cursussen en trainingen te volgen. Hoe beter jij in je vak wordt, hoe meer je meestal gaat verdienen

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: EPLAN-Tekenaar Freelance

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!