Functieomschrijving: HVK

Wat is een HVK?

HVK staat voor Hogere Veiligheidskundige. In deze rol onderzoek jij hoe veilig de werkplek is en of hierin verbeteringen mogelijk zijn. Hiervoor pas je principes uit de Arbo- en veiligheidswetgeving toe. Als HVK in de techniek of industrie maak jij de technische werkplek elke dag een stukje veiliger.

Veiligheidskundigen zijn onmisbaar binnen alle disciplines van de techniek en de industrie. Zo kun je in deze rol bijvoorbeeld in de olie & gassector, (petro)chemie, food & farma of offshore werken.

Technici werken volop met gereedschap, machines en elektriciteit. Of ze werken in een risicovolle omgeving, bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen of op hoogte. Een ongeluk kan hierbij ernstige gevolgen hebben. Jij helpt dit voorkomen.

Voor deze functie zijn een aantal zaken onmisbaar. Als HVK communiceer jij met veel verschillende partijen. Hierbij is het belangrijk dat je anderen weet te overtuigen van het belang van veiligheid. Daarnaast kun je niet zonder passie voor veiligheid en techniek.

Ook moet jij snel kunnen reageren en anticiperen. Bijvoorbeeld als er iets onverwachts gebeurt waarbij de veiligheid van de betrokkenen in gevaar komt.

HVK - Stratt+

Wat doet een HVK?

Jouw voornaamste taak als HVK is om voor iedereen een veilige werkomgeving te creëren. In dit kader adviseer jij het management van een bedrijf over het veiligheidsbeleid dat zij voert.  

Als HVK controleer je of een bedrijf of organisatie in zijn geheel veilig werkt. Hierbij focus jij je op risicobeheersing. Je onderzoekt met welke (complexe) risico’s en wetgeving het bedrijf te maken heeft.

In jouw functie combineer je veiligheid in de praktijk met veiligheid op zowel management- als bedrijfsniveau. Jij gebruikt jouw kennis van veiligheidsstructuren en bedrijfsculturen om het veiligheidsmanagement binnen de complete organisatie te borgen. Hiervoor stel je bijvoorbeeld veiligheidsprocedures op.

Daarnaast heb jij verschillende rollen: het ene moment deel je als expert jouw kennis over de gevaarlijke eigenschappen van bijvoorbeeld een machine. Op een ander moment coach en begeleid je jouw collega’s, zodat zij de juiste tools hebben om de werkplek zelf veiliger te maken.

Welke taken je precies uitvoert, hangen uiteraard af van het bedrijf waarvoor je werkt. En van jouw eventuele specialisme als HVK. Vaak doe jij in elk geval het volgende:

 • Adviseren van het management over veiligheid;
 • Toetsen van RI&E’s (risico-inventarisatie en -evaluatie);
 • Maken van VGM- en V&G-plannen;
 • Bewaken van wettelijke kaders;
 • Instrueren van personeel;
 • Adviseren over en controleren van het juiste gebruik van PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen);
 • Uitvoeren van incidentenonderzoeken;
 • Aanscherpen van veiligheidsprocedures;
 • Aanspreken van collega’s op gevaarlijk gedrag.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Er is momenteel een grote vraag naar technici. Daarnaast speelt veiligheid in steeds meer bedrijven een belangrijke rol. Als HVK beschik je daarom over goede baankansen in de techniek en de industrie.

Je kunt voor een technisch aannemer of op een plant werken. Of aan de slag gaan voor een engineeringsbureau. Waar je precies aan werkt verschilt, maar meestal houd jij je bezig met het overkoepelende veiligheidsbeleid. Hiervoor werk je bijvoorbeeld mee aan beleidsstukken. Jij kunt je werkzaamheden echter ook inzetten voor ander technisch werk, zoals een bedrijfsstop.

Vaak ben je actief op managementniveau, binnen de QHSE-afdeling van een (groot) bedrijf. Je werkt met verschillende partijen samen. Zo adviseer je niet alleen het management, maar stuur je ook uitvoerende technici aan in veilig werken. En je geeft vaak leiding aan anderen, zoals Middelbare Veiligheidskundigen.

Als HVK kun je in vaste dienst gaan bij een organisatie. Je hebt echter ook de optie om als zzp’er aan de slag te gaan. Dan kun jij het veiligheidsbeleid van wisselende opdrachtgevers aanscherpen. Bijvoorbeeld door een interim HSE-functie te vervullen of een nieuw veiligheidsbeleid te implementeren.

Op zoek naar een uitdaging als HVK? Wij kunnen jou in contact brengen met topspelers in de techniek en de industrie. Denk onder meer aan:

Hoe word je HVK?

Voor de rol van HVK is het ten eerste noodzakelijk dat jij een opleiding Hogere Veiligheidskunde afrondt. Je kunt met deze opleiding starten als je over een technisch hbo- of wo-diploma beschikt. Of met een niet-technische hbo- of wo-opleiding plus een diploma Middelbare Veiligheidskunde.

Naast een diploma Hogere Veiligheidskunde is het van belang dat jij uitgebreide kennis hebt van veiligheids- en Arbowetgeving. Jij bent op dit vlak namelijk dé expert binnen de organisatie. Zonder deze kennis kun jij je functie als HVK niet goed uitoefenen.

Verder vraagt deze functie vaak om een aantal jaar ervaring binnen de veiligheidskunde. Heb je deze ervaring nog niet, dan kan het een optie zijn om eerst als Middelbare Veiligheidskundige aan de slag te gaan. Van daaruit kun je vervolgens doorgroeien naar het beroep HVK.

En ten slotte is het voor deze functie nuttig om aanvullende cursussen of trainingen te volgen. Bijvoorbeeld over het specifieke vakgebied waarin je werkt. Of om nuttige soft skills te ontwikkelen, zoals leidinggeven, communiceren en samenwerken.

Wat is het salaris van een HVK?

Benieuwd hoeveel je als HVK kunt verdienen? Hieronder geven we jou een indicatie van je salaris. Uiteraard hangt dit van een aantal zaken af. Denk aan de kennis en ervaring die jij meeneemt. Maar ook aan het bedrijf waarvoor je aan de slag gaat en of jij je in een bepaalde veiligheidsdiscipline specialiseert.

Hieronder vind je een schatting van jouw salaris als HVK:

 • Junior: ca. € 2800 – € 3500 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3500 – € 4500 bruto per maand
 • Senior: ca. 4500 – € 5500 bruto per maand

Als junior verdient je van deze niveaus het minste en als senior het meeste. Het loont dus om jezelf te blijven ontwikkelen. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer salaris je vaak krijgt. Jij kunt je werk dan immers steeds een stukje efficiënter doen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: HVK

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!