Functieomschrijving: MVK

Wat is een MVK?

Als MVK (Middelbaar Veiligheidskundige) zorg jij dat alle werknemers binnen een bedrijf hun werk veilig doen. Je onderzoekt welke risico’s er binnen de organisatie zijn. Daarnaast adviseer je collega’s over de arbeidsomstandigheden.

De functie MVK valt binnen het bredere beroep van Veiligheidskundige. Veiligheidskundigen zijn overal nodig binnen de techniek en de industrie. Zo kun je bijvoorbeeld werkzaam zijn in de (petro)chemie, olie- & gassector en offshore.

In technische disciplines wordt volop met elektriciteit, gereedschap en machines gewerkt. En bijvoorbeeld ook met gevaarlijke stoffen. Een ongeluk kan hierbij ernstige gevolgen hebben. Jij beperkt de risico’s op ongevallen.

Als MVK kun je niet zonder goede communicatieskills. Je staat met allerlei partijen in contact en jouw doel is om iedereen te bewegen tot veilig werken. Daarbij moet je anderen erop aanspreken als zij onveilig te werk gaan. Veiligheid is verbonden met alles wat je doet. Jij hebt hier dan ook veel passie voor. Daarnaast ben je flexibel en handel je daadkrachtig, bijvoorbeeld als er ergens een (potentieel) gevaarlijke situatie ontstaat.

MVK - Stratt+

Wat doet een MVK?

Jouw doel als MVK is dat iedereen binnen het bedrijf veilig werkt. Je gaat regelmatig de werkvloer op om te kijken hoe de uitvoering verloopt. Je gaat in gesprek met werknemers en checkt of de beoogde veiligheidsregels ook in de praktijk werken.

Jij houdt je vooral bezig met preventief risicomanagement. Dit betekent dat je de kans vermindert dat er een gevaarlijke situatie ontstaat. Hiervoor onderzoek je welke gevaren en risico’s er binnen het bedrijf en/of de branche bestaan. Ook bedenk je wat er verder mis kan gaan en met welke ‘menselijke’ fouten je rekening moet houden.

Je checkt of de praktijk overeenkomt met de wetgeving. Waar mogelijk stel je verbeteringen voor het beleid vast. Deze voer je door. Soms hebben werknemers bijvoorbeeld extra begeleiding nodig om veilig te kunnen werken. Jij voorziet hen van aanvullende instructies.

Veiligheid is een breed begrip. Waar jij je als MVK op focust, kan verschillen. In het ene bedrijf is dat het werken met gevaarlijke stoffen, bij een ander bedrijf het veilig werken met machines. Daarnaast richt jij je op het omgaan met ongevallen. En op sociale zekerheid, bijvoorbeeld door discriminatie en pesten op de werkvloer te voorkomen.

Vaak doe je als MVK in elk geval het volgende:

 • Uitvoeren van TRA’s (Taak Risico Analyses);
 • Uitvoeren van risico-inventarisaties;
 • Lopen van veiligheidsrondes;
 • Uitvoeren van werkplekinspecties;
 • Maken van VGM- en V&G-plannen;
 • Bewaken van wettelijke kaders;
 • Adviseren van het management op het gebied van veiligheid;
 • Instrueren van personeel, bijvoorbeeld over het gebruik van PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen);
 • Fungeren als aanspreekpunt voor (toezichthoudende) instanties, zoals SZW.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als MVK ben jij meestal actief in de techniek of de industrie. Veiligheid speelt hier namelijk continu een grote rol. Je werkt meestal voor een (middel)groot bedrijf. Bijvoorbeeld bij een technisch aannemer, engineeringsbureau of op een plant.

Iedere Veiligheidskundige heeft zijn eigen vakspecifieke kennis. Meestal werk je als MVK voor een bedrijf dat aansluit op deze kennis. Heb je bijvoorbeeld veel ervaring met veiligheid binnen de (petro)chemie, dan ga je waarschijnlijk in deze sector aan de slag.

Jouw focus ligt vooral op de praktijk. Daarom ben je een groot deel van de tijd op projectlocatie te vinden. Je hebt regelmatig contact met de technici op de werkvloer. Verder overleg je met het management en andere veiligheidskundigen, zoals de Hogere Veiligheidskundige, over het veiligheidsbeleid.

Aan de slag gaan als MVK? Stratt+ heeft connecties met unieke bedrijven in de techniek en de industrie. We kunnen jou in contact brengen met bedrijven als:

Hoe word je MVK?

Wil jij MVK worden, dan heb je een opleiding Middelbare Veiligheidskunde nodig. Dit is een opleiding op mbo-niveau.

Verder kun je voor deze functie niet zonder uitgebreide kennis van Arbo- en veiligheidswetgeving. Anders kun je een organisatie namelijk niet goed adviseren over veiligheid. Uiteraard zorg jij ook dat je op de hoogte blijft van wijzigingen in deze wetgeving. Zo komt de organisatie waarvoor je werkt niet voor verrassingen te staan.

Wil jij als MVK aan de slag gaan, maar heb je nog geen of weinig ervaring? Dan is het een optie om eerst een andere functie op het gebied van veiligheid uit te oefenen, zoals Operationeel Veiligheidskundige.

Werk je binnen een specifieke branche, zoals de elektrotechniek, dan kan het handig zijn om hier aanvullende cursussen over te volgen. Ten slotte kan het nuttig zijn om jouw soft skills te trainen. Bijvoorbeeld door een cursus op het gebied van communiceren, leidinggeven of samenwerken.

Wat is het salaris van een MVK?

Nu je meer weet over de functie MVK, ben je vast benieuwd hoeveel je in dit beroep kunt verdienen. Wij geven jou graag een indicatie van je salaris in deze rol. Dit hangt van een aantal zaken af, zoals de kennis en ervaring die je al hebt en het bedrijf waarvoor je werkt. En of je in vaste dienst gaat of als freelancer werkt.

Hieronder geven we jou per ervaringsniveau een indicatie van je salaris als MVK:  

 • Junior: ca. € 2000 – € 2500 bruto per maand
 • Medior: ca. € 2500 – € 3000 bruto per maand
 • Senior: ca. 3000 – € 3500 bruto per maand

Naarmate je langer actief bent, is de kans groot dat je steeds iets meer gaat verdienen. Je wordt dan namelijk beter in je werk als Veiligheidskundige. Daarnaast kun je ervoor kiezen om door te groeien naar de rol van HVK. Dit doe je met de opleiding Hogere Veiligheidskunde. Als HVK verdien je meestal meer dan als MVK. 

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: MVK

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!