Functieomschrijving: Lead Engineer E&I

Wat is een Lead Engineer E&I?

Als Lead Engineer E&I ben jij verantwoordelijk voor de aansturing van engineers tijdens uiteenlopende E&I-projecten. Hierbij zorg je dat alle engineering op correcte wijze verloopt.

Wat houdt E&I precies in? Elektrotechniek (E) heeft betrekking op het bestuderen en het toepassen van elektriciteit en elektromagnetische velden. Bij instrumentatie (I) gaat het om de instrumenten die zaken als druk, stroom of temperatuur regelen en meten. Je kunt dan denken aan onder meer kleppen, meters en zenders.

Samen met jouw projectteam ontwikkel je als Lead Engineer bijvoorbeeld installaties, machines, software of deelsystemen binnen E&I. Vaak houden jullie je bezig met complexe werkzaamheden met kleine foutmarges. Denk dan bijvoorbeeld aan het aanpassen van een fabrieksinstallatie die niet uit mag vallen.

Uiteraard is het voor deze rol essentieel dat je over goede vakkennis van engineering en E&I beschikt. Omdat je complexe projecten leidt, kun je daarnaast niet zonder goede communicatieve vaardigheden. Jij kunt uitstekend leidinggeven en weet projectwerkzaamheden op de juiste wijze te plannen en te organiseren.

Wat doet een Lead Engineer E&I?

Als Lead Engineer E&I is jouw belangrijkste taak het coördineren van E&I-projecten. Jij bent een centrale schakel in de uitvoering hiervan. Je geeft leiding aan de projectmedewerkers en zorgt dat zij hun werk volgens plan uitvoeren. Ook ben jij het aanspreekpunt voor je collega-engineers binnen de discipline E&I.

Je bewaakt en begeleidt de engineerings/teken- en constructiewerkzaamheden binnen het project. Daarnaast verzorg jij de planning en bewaak je de projectvoortgang. Jouw doel is om te zorgen dat het E&I-project tijdig wordt opgeleverd, binnen de gestelde kaders en volgens de beoogde kwaliteit.

Als Lead Engineer E&I ben je verder verantwoordelijk voor het maken van begrotingen voor de engineering. Daarnaast onderhoud je contacten met de klant.  

Wat je precies doet als Lead Engineer E&I, hangt ook af van het bedrijf waarvoor en het project waaraan je werkt. Over het algemeen heb je de volgende taken:

  • Opstellen van technische specificaties;
  • Controleren en bewaken van E&I-werkzaamheden;
  • Aanvragen en controleren van offertes;
  • Uitvoeren van berekeningen;
  • Vergelijken van de uitvoering met gemaakte tekeningen;
  • Aanpassen van ontwerpen waar nodig;
  • Maken van detail- en offertetekeningen.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Lead Engineer E&I kun je voor verschillende soorten bedrijven aan de slag gaan. Vaak werk je bijvoorbeeld voor een aannemer, engineeringsbureau of plant owner. Veelal gaat het hierbij om bedrijven die zich richten op elektrotechniek of industriële automatisering.

Afhankelijk van het project waaraan je werkt, houd jij je bijvoorbeeld bezig met de nieuwbouw, renovatie of ombouw van E&I-installaties. Daarnaast verricht je tekenwerk, bijvoorbeeld voor individuele installaties, bekabeling of zelfs een volledige plant. Het kan ook voorkomen dat je zelfstandig installaties ontwerpt.

De kans is groot dat je in jouw werk te maken krijgt met een DCS (Distributed Control System). Met een DCS kun je processen volgen en controleren voor procesautomatisering. Dit systeem wordt vaak toegepast in bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en bij elektrische distributiesystemen. Via een DCS kun je ook PLC-functies (digitale signalen) regelen.

Je kunt als Lead Engineer E&I actief zijn in vaste dienst, maar ook kiezen voor een loopbaan als zelfstandige. In dit laatste geval werk je voor wisselende opdrachtgevers aan verschillende E&I-projecten.

Ga je bij ons aan de slag als Lead Engineer E&I? Wij bieden jou goede kansen om jezelf verder te ontwikkelen bij interessante bedrijven als:

Hoe word je Lead Engineer E&I?

Er zijn geen opleidingen specifiek gericht op de functie Lead Engineer E&I. Wel heb je voor dit beroep minimaal een technisch hbo-diploma nodig. Volg hiervoor bijvoorbeeld een opleiding Elektrotechniek of Electrical Engineering (beiden zowel op hbo- als wo-niveau).

Lead Engineer E&I is een complexe functie. Voor deze rol heb je ruime inhoudelijke vakkennis en ervaring nodig. Daarom is het essentieel dat je al meerdere jaren ervaring hebt als Engineer voordat je Lead wordt.

Vakinhoudelijk heb je bijvoorbeeld kennis nodig van elektriciteitsnormen (denk aan NEN 1010 en NEN 3140) en van PLC- en/of DLC-besturingssystemen en (field)bussystemen. Hier kun je specifieke cursussen voor volgen.

Daarnaast is het van belang dat je bekend bent met tekensoftware, zoals een CAD-programma. Bekende voorbeelden hiervan zijn AutoCAD, SolidWorks en EPLAN P8. Ook hierin kun je verschillende trainingen volgen.

Wat is het salaris van een Lead Engineer E&I?

Ben jij benieuwd geworden wat je als Lead Engineer E&I kunt gaan verdienen? Hieronder geven we jou een indicatie van dit bedrag. Uiteraard is je precieze salaris afhankelijk van factoren als kennis en ervaring. En hoeveel je in dit beroep kunt verdienen, verschilt vaak ook per bedrijf.

Het salaris van een Lead Engineer E&I ligt gewoonlijk tussen de ca. € 4.500 – € 6.500

Doe je meer ervaring op binnen deze rol, dan kun je na verloop van tijd vaak doorgroeien naar een hogere functie waarbij je meer verdient, zoals een seniorpositie. Hierin heb je vaak ook recht op interessante bonusregelingen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Lead Engineer E&I

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!