Functieomschrijving: Maintenance Engineer

Wat is een Maintenance Engineer?

Als Maintenance Engineer ben jij verantwoordelijk voor het onderhoudsmanagement binnen een bedrijf. Je zorgt dat het onderhoud aan machines en installaties op de juiste wijze verloopt zodat deze optimaal blijven werken. Hiervoor stuur je vaak een team van Onderhoudsmonteurs aan. 

Naast kennis van onderhoud heb je brede technische ervaring. Samen met het onderhoudsteam zorg je dat apparatuur (elektro, WTB, pneumatisch, hydraulisch) optimaal functioneert. Je hebt kennis van meet-, regel- en besturingstechniek. Ook ben je bekend met het uitvoeren van (risico)analyses, zoals FME(C)A’s en RCA (Root Cause Analysis).

Jij kunt goed anticiperen. Je houdt namelijk continu in de gaten hoe machines en installaties werken en wat ervoor nodig is zodat dit goed blijft gaan. Hierbij houd je rekening met planningen en budgetten. Je bent stressbestendig en goed in het oplossen van problemen, bijvoorbeeld als een machine er plotseling mee ophoudt en er direct een reparatie nodig is.

Wat doet een Maintenance Engineer?

Jouw hoofdtaak als Maintenance Engineer is zorgen dat het onderhoudsbeleid op orde is. Hiervoor ontwikkel je een onderhoudsplan, vaak voor meerdere jaren. Door uitvoering van dit plan werken de machines en installaties binnen het bedrijf optimaal.

Ook ben je verantwoordelijk voor het (niet overschrijden van het) onderhoudsbudget. Om dit vast te stellen, heb je regelmatig contact met het management. Je bepaalt daarnaast in overleg hoe het onderhoudsbeleid eruit moet komen te zien. Daarop baseer je een meerjarig onderhoudsplan en begroting. Eventueel met behulp van software, zoals RCMCost.

De taken uit het onderhoudsplan verdeel je onder het team. Tijdens de uitvoering zie jij erop toe dat het onderhoud goed verloopt. Waar nodig pas je het onderhoudsplan aan. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als een machine acuut stopt met werken.  

Wat je precies gaat doen, hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt. Vaak heb je als Maintenance Engineer in elk geval de volgende taken:

 • Bewaken van prestaties van installaties en machines;
 • Waarborgen van de continuïteit en kwaliteit van het onderhoudsproces;
 • Vertalen van het onderhoudsbeleid naar de praktijk;
 • Budgetbeheer;
 • Optimaliseren van werkprocessen van de onderhoudstechnici;
 • Veilige uitvoering van onderhoud;
 • Aandragen van innovaties;
 • Uitvoeren van risicoanalyses.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Maintenance Engineer werk je binnen bedrijven waarin veel met voertuigen, machines en/of geautomatiseerde systemen wordt gewerkt. Denk aan een productieomgeving, zoals een fabriek of een plant, of bij een ingenieursbureau. Maar je kunt ook aan de slag gaan op een nieuwbouwproject waarbij jij bijvoorbeeld het onderhoudsplan maakt.

De functie van Maintenance Engineer is dus heel veelzijdig. Jij kunt je in deze functie specialiseren in verschillende vakgebieden. Denk aan mechanica of WTB, elektro(techniek) of installatietechniek.

Wat je precies doet, hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt. Binnen de ene onderneming houd jij je bijvoorbeeld bezig met het aansturen van onderhoudsmonteurs en het monitoren van machines. Binnen een ander bedrijf kan het zo zijn dat jij je focust op het moderniseren van het productieproces, bijvoorbeeld om kosten te besparen.

Wij bieden jou mooie kansen als je bij ons aan de slag gaat als Maintenance Engineer. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij toffe bedrijven, zoals:

Hoe word je Maintenance Engineer?

Voor het beroep Maintenance Engineer bestaan geen specifieke opleidingen. Er zijn echter verschillende manieren waarop je in deze rol aan de slag kunt gaan. Je hebt in de meeste gevallen minimaal een hbo-diploma nodig in een technische richting.

Voorbeelden hiervan zijn WTB, Elektrotechniek, Engineering of Technische Bedrijfskunde. Op wo-niveau kun je ook kiezen voor de opleiding WTB of Electrical Engineering.

Verder heb je als Maintenance Engineer kennis nodig van onderhoudsmethoden en -planningen. Denk dan aan LCC (Life Cycle Cost), FMECA (Failure Mode Effect & Criticality Analysis), RCM (Reliability Centered Maintenance) en RCA (Root Cause Analysis). Daarnaast kun je niet zonder kennis van wet- en regelgeving op het gebied van onderhoud. Je kunt hierin verschillende soorten cursussen volgen.

Maintenance Engineer is een complexe functie waarvoor je in de meeste gevallen meerdere jaren ervaring nodig hebt. Deze rol is dan ook een goede doorgroeimogelijkheid als je bijvoorbeeld al een tijdje als WTB Engineer actief bent.

Wat is het salaris van een Maintenance Engineer?

Nu je meer weet over deze functie, wil je ongetwijfeld weten wat je als Maintenance Engineer gaat verdienen. Een precies bedrag is lastig om te geven, omdat dit afhangt van de kennis en ervaring die je al hebt en het bedrijf waarvoor je gaat werken.

Wel kunnen we jou een indicatie van je salaris geven op basis van de ervaring die je al hebt. Hierin onderscheiden we drie niveaus, junior, medior en senior:

 • Junior: ca. € 3000 – € 3500 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3500 – € 4750 bruto per maand
 • Senior: ca. 4750 – 6500 bruto per maand

Zorg je dat jouw kennis en ervaring groeien, bijvoorbeeld via praktijkwerk of trainingen, dan kun je uiteindelijk vaak doorgroeien naar een complexere rol. Een voorbeeld hiervan is de functie Maintenance Manager. Hierbij heb je de leiding over de gehele maintenanceafdeling.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Maintenance Engineer

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!