Functieomschrijving: Piping Tekenaar

Wat is een Piping Tekenaar?

Als Piping Tekenaar maak en wijzig jij technische tekeningen voor pijpleidingsystemen. Uitvoerende technici gebruiken deze tekeningen om pijpleidingen aan te passen of te optimaliseren. Deze systemen moeten extreem betrouwbaar zijn. Jij draagt hieraan bij met jouw tekeningen.

De discipline piping draait specifiek om het ontwerpen, het aanleggen en het onderhouden van pijpleidingen en alle geïntrigeerde apparatuur. Denk hierbij aan compressoren, pompen, fans en warmtewisselaars. Piping focust zowel op boven- als ondergrondse pijpleidingen. Deze systemen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het vervoeren van gas, olie of water.

Voor de functie Piping Tekenaar is het erg belangrijk dat jij over technisch inzicht beschikt. Je werkt namelijk elke dag met technische specificaties voor het maken van jouw tekeningen. Ook moet je ervan houden om technische uitdagingen op te lossen. Daarnaast is het belangrijk dat je zowel zelfstandig als in teamverband kunt werken. Jij overlegt namelijk regelmatig met collega’s, zoals monteurs en engineers.

Piping Tekenaar - Stratt+

Wat doet een Piping Tekenaar?

Jouw voornaamste taak is zorgen voor de juiste technische tekeningen binnen de discipline piping. Aan wat voor tekeningen kun je dan zoal denken? Het gaat bijvoorbeeld om ontwerpvoorstellen en opstellingstekeningen, maar ook om isometrics en leidingplannen.

Jouw tekenwerk is bijvoorbeeld bedoeld voor het reviseren van regelkleppen of het kalibreren van instrumentatie, zoals thermometers. Maar je kunt ook aan de slag gaan met ontwerpen voor bijvoorbeeld een pomp- of machinekamer.

Als Piping Tekenaar werk jij concepten tot in detail uit. Je zorgt dat jouw tekeningen alle details bevatten die de uitvoering nodig heeft. Denk hierbij aan benodigde bijschriften en maten. Ook houd je rekening met geldende keurings- en veiligheidsvoorschriften. Verder voer je berekeningen uit bij het maken van de tekeningen. Dit doe je bijvoorbeeld om te bepalen hoeveel materialen er nodig zijn om een piping-ontwerp te realiseren.

Wat je precies doet, hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt. Vaak ben je als Piping Tekenaar in ieder geval verantwoordelijk voor:

 • Maken van (detail)tekeningen en overzichten, bijvoorbeeld van materialen;
 • Maken van isometrics;
 • Aanpassen en aanvullen van PI&D’s (Piping and Instrumentation Diagram);
 • Verzamelen van alle benodigde informatie voor technische tekeningen;
 • Adviseren van collega’s en opdrachtgevers;
 • Controleren van gemaakte tekeningen, bijvoorbeeld aan de hand van regelgeving of het bestek;
 • Uitvoeren van piping studies, bijvoorbeeld samen met engineers;
 • Kwaliteitsbewaking.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Piping Tekenaar heb jij goede baankansen in de industrie. Meestal ben je actief voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in piping. Dit bedrijf richt zich waarschijnlijk zowel op nieuwe installaties als modificaties aan bestaande pijpleidingen.

In deze functie kun je aan de slag gaan voor een (multidisciplinair) engineerings- of adviesbureau. Of je werkt bij een plant owner of een aannemer in de techniek. Hier ben je bijvoorbeeld actief op een afdeling voor werkvoorbereiding of in de tekenkamer. Meestal leg je verantwoording af aan een engineer.

In het technische beroep van tekenaar zijn veel freelancers actief. Ben jij een zelfstandig Piping Tekenaar, dan werk je voor meerdere opdrachtgevers, meestal aan uiteenlopende opdrachten. Het is dan zeker belangrijk dat je flexibel bent. Je kunt deze functie echter ook prima in vaste dienst uitoefenen.

Zoek jij een nieuwe uitdaging als Piping Tekenaar? Wij bieden mooie kansen binnen dit beroep. Zo kunnen we je in contact brengen met toffe opdrachtgevers als:

Hoe word je Piping Tekenaar?

Lijkt de functie Piping Tekenaar jou interessant? Om in deze rol aan de slag te kunnen gaan, heb je een aantal kwalificaties nodig. Zo heb jij minimaal een mbo-diploma nodig in technische richting.

Op mbo-niveau kun je voor de opleiding Technisch Tekenaar kiezen. En op zowel mbo- als hbo-niveau kun je een opleiding Werktuigbouwkunde of Mechatronica volgen.

Daarnaast maak je als Piping Tekenaar elke dag gebruik van tekensoftware. Goede kennis van CAD-software is daarom essentieel. Programma’s die vaak binnen de discipline piping worden gebruikt zijn AutoCAD en Inventor. Hierover leer je tijdens jouw technische opleiding of je kunt hier een (extra) cursus in volgen.

Wat is het salaris van een Piping Tekenaar?

Nieuwsgierig geworden naar jouw salaris als Piping Tekenaar? Wij vertellen je graag hoeveel je in deze functie kunt gaan verdienen. Uiteraard is dit afhankelijk van verschillende zaken. Denk aan opleidingen, ervaring en het bedrijf waarvoor je werkt.

Qua ervaring onderscheiden we drie niveaus: junior, medior en senior. Hieronder zie je hoeveel jij als Piping Tekenaar per niveau kunt verdienen:

 • Junior: ca. € 2000 – € 2800 bruto per maand
 • Medior: ca. € 2800 – € 3500 bruto per maand
 • Senior: ca. 3500 – € 5000 bruto per maand

Doe je meer ervaring op, dan ga je vaak meer salaris verdienen. Na verloop van tijd heb je dan soms ook de optie om door te groeien. Bijvoorbeeld naar een complexer beroep als Engineer of Constructeur. Ook dan krijg je vaak een hoger salaris.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Piping Tekenaar

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!