Functieomschrijving: Project Engineer WTB

Wat is een Project Engineer WTB?

Als Project Engineer stuur je de technische kant van projecten aan binnen de discipline werktuigbouwkunde. Jij fungeert hierbij als schakel tussen het management en de uitvoering. 

Werktuigbouwkunde is een zeer breed vakgebied. WTB heeft namelijk betrekking op zowel het ontwerpen, het installeren als het optimaliseren van equipment, machines en werktuigen.

Van rotating equipment, zoals pompen en turbines, tot palletiseermachines en robots: dit valt allemaal onder werktuigbouwkunde. Binnen WTB bestaan dan ook vele deelgebieden, waaronder scheepsbouw, machinebouw en constructiebouw.

Voor de functie Project Engineer WTB is het essentieel dat je technisch inzicht hebt en goed bent in het maken van analyses. Jij moet namelijk het overzicht bewaren over een (of meerdere) volledig(e) WTB-project(en). Hierbij is het van belang dat je risico’s tijdig herkent én oplost. Verder is het belangrijk dat je goede kennis hebt van tekensoftware, zoals AutoCAD of Inventor.

Wat doet een Project Engineer WTB?

Jij bent van A tot Z betrokken bij het coördineren van WTB-klussen. Vaak gaat het hierbij om (grootschalige) industriële projecten binnen de discipline WTB. Een voorbeeld van een project waarin WTB een grote rol speelt, is de aanleg van nieuwe fabrieksdelen. Neem de bouw van een waterstofplant op de Maasvlakte door Shell.

Voor aanvang van het project verricht je al een aantal belangrijke taken. Jij controleert het projectontwerp op eventuele fouten en lost deze voor het begin van de uitvoering op. Zo zorg je dat er geen sprake is van een ‘valse start’.  

Vervolgens geef je tijdens de realisatie leiding aan het projectteam om te zorgen dat het werk goed wordt uitgevoerd. Je bent dan ook continu nauw betrokken bij het projectteam.

Voordat de oplevering van het project een feit is, voer jij meestal nog een aantal tests uit. Hierbij check je of het resultaat overeenkomt met de projecteisen en of alles correct werkt voor de gebruiker. Naderhand evalueer je hoe het project is verlopen en kijk je waar er verbeteringen mogelijk zijn voor een volgende klus.

Wat je precies doet van dag tot dag verschilt per project. Als Project Engineer WTB heb je in ieder geval vaak de volgende verantwoordelijkheden:

  • Aanvragen en controleren van offertes;
  • Maken van berekeningen;
  • Maken van detail- en offertetekeningen;
  • Controleren en bewaken van WTB-werkzaamheden;
  • Vergelijken van de uitvoering met gemaakte tekeningen;
  • Waar nodig aanpassen van ontwerpen.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Project Engineer WTB beschik jij over zeer goede baankansen. In de techniek en industrie is namelijk veel vraag naar engineers die ervoor kunnen zorgen dat alle werktuigbouwkundige machines en installaties optimaal blijven werken. Je kunt bijvoorbeeld voor een aannemer, engineeringsbureau of plant owner werken.

In deze functie werk je vaak binnen een multidisciplinaire omgeving, bijvoorbeeld op de maintenanceafdeling van een bedrijf. Jouw werk vindt voornamelijk op locatie plaats. Je bewaakt de projectuitvoering namelijk on-site. Hierbij heb je contact met allerlei stakeholders, van engineers tot klanten.

Na de oplevering en evaluatie van een project is jouw werk als Project Engineer WTB afgerond. Je start dan weer met een nieuw project. Dit beroep kun je daarom prima op zelfstandige basis uitoefenen. Je werkt dan voor verschillende klanten. Je hebt als Project Engineer WTB echter ook volop opties om op vaste basis bij een bedrijf aan de slag te gaan.

Stratt+ biedt jou verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je wensen. Wij kunnen je in contact brengen met allerlei interessante opdrachtgevers. Denk aan:

Hoe word je Project Engineer WTB?

Er zijn geen specifieke opleidingen voor het beroep Project Engineer WTB. Voor deze rol heb je in de meeste gevallen wel minimaal hbo-niveau nodig. Er zijn meerdere opleidingen die jou op deze functie kunnen voorbereiden, zoals Engineering, Technische Bedrijfskunde en uiteraard Werktuigbouwkunde. Die laatste twee studies bestaan ook op wo-niveau.

Verder heb je voor de functie Project Engineer meestal een aantal jaar ervaring nodig. Je kunt er daarom voor kiezen om eerst als Engineer WTB aan de slag te gaan voordat je hele projecten gaat coördineren.  Qua kennis is het belangrijk dat jij met technische tekenprogramma’s kunt werken, zoals AutoCAD, Inventor of SolidWorks. Hiervoor kun je allerlei cursussen volgen.

Ten slotte is het voor de functie Project Engineer WTB nuttig om kennis op te doen van veelgevraagde projectmethodes. Denk onder meer aan Lean, Agile, Scrum en PRINCE2. Hiermee kun je jouw baankansen vergroten.

Wat is het salaris van een Project Engineer WTB?

Je salaris als Project Engineer WTB is afhankelijk van een aantal zaken. Jouw kennis en ervaring zijn bijvoorbeeld van invloed. En ook het type bedrijf of het project kunnen meespelen. Heb je al de nodige jaren ervaring, dan zul jij waarschijnlijk meer verdienen dan als je net aan jouw loopbaan begint.

Daarom geven we jou, afhankelijk van hoever je in je carrière bent, een indicatie van jouw salaris als Project Engineer WTB:

  • Junior: ca. € 2750 – € 3500 bruto per maand
  • Medior: ca. € 3500 – € 4500 bruto per maand
  • Senior: ca. 4500 – 6000 bruto per maand

Doe je meer ervaring op, bijvoorbeeld door uiteenlopende projecten te coördineren, dan groeit jouw waarde als Project Engineer WTB. Je gaat dan waarschijnlijk meer salaris verdienen en kunt doorgroeien. Bijvoorbeeld naar een seniorrol. Hierbij krijg je vaak niet alleen meer salaris, maar ook allerlei interessante bonusregelingen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Project Engineer WTB

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!