Functieomschrijving: Projectleider Werktuigbouwkunde

Wat is een Projectleider Werktuigbouwkunde?

Als Projectleider Werktuigbouwkunde geef jij leiding aan projecten binnen de discipline WTB. Jij bent eindverantwoordelijk voor de realisatie van deze projecten. Van de aanvang tot en met de oplevering zorg je voor goede begeleiding en organisatie.

Werktuigbouwkunde (WTB) is een zeer brede discipline. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het ontwerpen, het maken en het verbeteren van machines en werktuigen. Ook industriële equipment, zoals rotating equipment, valt hieronder. Denk dan aan compressoren, pompen en turbines. Binnen de werktuigbouwkunde bestaan veel deelgebieden, zoals machinebouw en scheepsbouw.

Jij hebt ruime kennis van werktuigbouwkunde. Zodoende ben je in staat om vakinhoudelijk leiding te geven aan WTB-projecten. Als Projectleider Werktuigbouwkunde weet jij anderen daarnaast uitstekend te motiveren. Je bent stressbestendig en kunt goed omgaan met (tijds)druk. Daarnaast ben je resultaatgericht en verlies je de projectdoelen nooit uit het oog.

Projectleider Werktuigbouwkunde Stratt+ 01

Wat doet een Projectleider Werktuigbouwkunde?

Als Projectleider Werktuigbouwkunde stuur je binnen deze discipline projecten aan, vanaf de start tot en met de oplevering. Jij leidt een volledig project of een deel daarvan. Hierbij ben je verantwoordelijk voor zowel technische als organisatorische aspecten.

Aan het begin van het WTB-project zorg jij als Projectleider voor een goede voorbereiding. Je stelt een begroting op en kiest geschikte teamleden. Vervolgens maak je een projectplanning en taakverdeling. Ook is dit het moment waarop je afspraken maakt met leveranciers voor benodigde projectmiddelen.

Bij de uitvoering van de werkzaamheden check jij of iedereen zijn werk correct uitvoert. Ook bewaak jij het budget en de planning. Aan jou de taak om te zorgen dat alle betrokkenen goed samenwerken. Je ziet er bovendien op toe dat leveranciers de eerder gemaakte afspraken nakomen. In het geval van een groter project rapporteer je meestal aan een projectmanager.

Als Projectleider Werktuigbouwkunde kun jij zowel in vaste dienst gaan als zelfstandig werken. Jouw werk heeft altijd een duidelijk eindpunt; de oplevering van het project. Ga je als zelfstandige aan de slag, dan leid jij projecten voor verschillende opdrachtgevers.

Hoe jouw werkdag er precies uitziet als Projectleider Werktuigbouwkunde verschilt per bedrijf. Je hebt in elk geval vaak deze primaire taken:

 • Aansturen en coachen van teamleden;
 • Rapporteren aan de projectmanager;
 • Realiseren van projectdoelstellingen;
 • Inplannen, bewaken en controleren van de werkzaamheden;
 • Verwachtingsmanagement;
 • Risicomanagement;
 • Bewaken van de voortgang en budgetten;
 • Herkennen en implementeren van verbeteringen.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Benieuwd waar je zoal kunt werken als Projectleider Werktuigbouwkunde? Je bent in deze rol heel breed inzetbaar. In de techniek en industrie wordt namelijk veel op projectbasis gewerkt. Je kunt bijvoorbeeld bij een engineeringsbureau of plant owner aan de slag gaan, of voor een aannemer.

Wat voor projecten jij leidt, hangt af van de klus. Vaak gaat het om technische projecten of onderhoud aan bijvoorbeeld installaties. Bij een groter of complexer project werk je meestal samen met andere projectleiders. Iedereen leidt dan een afzonderlijk projectdeel. Je legt dan aan een projectmanager verantwoording af over jouw werk.

Als Projectleider Werktuigbouwkunde is jouw werk erg afwisselend en werk je met veel partijen samen. Jij weet goed met alle stakeholders binnen het project te communiceren, of dat nu monteurs en leveranciers zijn of de opdrachtgever.

Lijkt het jou leuk om als Projectleider Werktuigbouwkunde aan de slag te gaan bij Stratt+? Wij werken samen met topspelers in de techniek en de industrie. Zoals:

Hoe word je Projectleider Werktuigbouwkunde?

Voor de functie Projectleider Werktuigbouwkunde bestaan geen specifieke opleidingen. Jij kunt je echter op meerdere manieren in deze rol ontwikkelen. Je hebt ten eerste vaak een hbo- of wo-opleiding nodig. Een opleiding Werktuigbouwkunde of Technische Bedrijfskunde vormt een goede basis. Je kunt vervolgens kiezen voor specifieke vakken over projectmanagement om hier meer over te leren.

Het is ook een optie om eerst aan de slag te gaan als projectassistent of junior projectleider. Je hebt dan een assisterende rol binnen het project en kunt zo meer ervaring opdoen met het leiden van WTB-projecten.

Daarnaast is het voor jouw baankansen als Projectleider Werktuigbouwkunde een uitstekend idee om je managementskills te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een cursus te volgen in een erkende managementmethode. Denk dan aan PRINCE2, IPMA of PMI. Of een training Scrum, Agile of Lean. 

Wat is het salaris van een Projectleider Werktuigbouwkunde?

Je salaris als Projectleider Werktuigbouwkunde hangt af van de kennis en ervaring die je meebrengt in jouw functie. Heb jij meer ervaring met het leiden van projecten, dan kun je waarschijnlijk ook meer verdienen.

Er zijn drie ervaringsniveaus voor deze rol: junior, medior en senior. In de functie van Senior Projectleider verdien je het meeste salaris en kom je daarnaast vaak in aanmerking voor bonusregelingen.

 • Junior: ca. € 2500 – € 3500 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3500 – € 4500 bruto per maand
 • Senior: ca. 4500 – € 6500 bruto per maand

Door jezelf te blijven ontwikkelen als Projectleider Werktuigbouwkunde zal je salaris vaak ook meestijgen. Mogelijk groei je dan ook door naar een complexere rol, zoals Senior Projectleider of Projectmanager Werktuigbouwkunde. Bij zo’n functie hoort meestal een hoger loon.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Projectleider Werktuigbouwkunde

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!