Functieomschrijving: Projectmanager Werktuigbouwkunde

Wat is een Projectmanager Werktuigbouwkunde?

Als Projectmanager Werktuigbouwkunde ben jij van begin tot eind betrokken bij werktuigbouwkundige projecten. Jij stuurt een team van technici aan bij de realisatie van deze projecten. Vaak gebruik je hiervoor een erkende managementmethode, zoals PRINCE2 of Lean.

Werktuigbouwkunde (WTB) is heel breed. Het gaat hierbij om het ontwerp, de realisatie en de verbetering van machines en werktuigen. Daarnaast gaat het ook om industriële equipment. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rotating equipment, zoals compressoren, pompen en turbines. Binnen de werktuigbouwkunde heb je vele deelgebieden, waaronder constructie-, machine- en scheepsbouw.

Als Projectmanager Werktuigbouwkunde ben jij niet bang om leiderschap te tonen. Jij beslist inhoudelijk over het project en bent hiervoor eindverantwoordelijk. Je bent dan ook zeer deskundig op het gebied van werktuigbouwkunde. Zo kun jij technische informatie snel interpreteren en de juiste prioriteiten stellen. Daarnaast ben jij goed in staat om jouw teamleden te motiveren in hun werk, ook als het gaat om onderlinge samenwerking.

Projectmanager Werktuigbouwkunde Stratt+

Wat doet een Projectmanager Werktuigbouwkunde?

Als Projectmanager Werktuigbouwkunde zorg je samen met jouw projectteam voor de correcte en efficiënte uitvoering van (grootschalige) werktuigbouwkundige projecten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het beheer van plants inclusief onder meer het leidingwerk, warmtewisselaars, appendages en rotating equipment. Of om het managen van een grootschalig industrieel project, zoals de bouw van een nieuwe fabriek.

Aan het begin van het project leg jij de doelstellingen hiervan vast en bepaal je wat ervoor nodig is om deze te realiseren. Hiervoor overleg je met de stakeholders. Ook bepalen jullie randvoorwaarden als deadlines en budgetten. Je zorgt voor een projectontwerp en -planning en zoekt de juiste mensen voor de uitvoering.

Tijdens de uitvoering van het project ben jij de schakel tussen het projectteam en externe partijen, zoals leveranciers en de opdrachtgever. Het project wordt alleen een succes als alle betrokkenen gemotiveerd zijn en goed samenwerken. Als Projectmanager Werktuigbouwkunde zorg jij hiervoor.

Zodra een project is afgerond, zit de opdracht erop. Jouw werk heeft daarmee dus een duidelijk einde. Dit betekent echter niet dat je altijd als freelancer werkt. Een bedrijf heeft vaak vaste projectmanagers, die bijvoorbeeld elk half jaar (of langer) aan een nieuw project werken. Je hebt echter ook zeker de optie om als zelfstandige projecten te managen. Dan werk je voor verschillende van onze opdrachtgevers.

Jouw precieze werkzaamheden hangen natuurlijk af van het project dat je managet. Als Projectmanager Werktuigbouwkunde heb je in elk geval vaak de volgende taken:

 • Begeleiden en coachen van het projectteam;
 • Bewaken van het budget, de kwaliteit en de planning van projecten;
 • Maken van een projectbegroting;
 • Ontwikkelen van een korte- en langetermijnstrategie voor het project;
 • Ontwerpen van technische oplossingen binnen de projectkaders;
 • Zorgen voor de naleving van geldende wet- en regelgeving;
 • Organiseren van vergaderingen.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Projectmanager Werktuigbouwkunde kun je op ontzettend veel plekken in de industrie en techniek aan de slag gaan. Bijvoorbeeld bij een technisch aannemer, contractor of plant owner. Vaak wordt jouw expertise ingeschakeld wanneer er sprake is van een complex en grootschalig project met een behoorlijk budget.

Deze projecten kennen meestal veel belanghebbenden: van de uitvoering tot de klant en van toezichthouders tot gebruikers. Op een gemiddelde werkdag communiceer jij dan ook met veel verschillende partijen. Jij beschikt daarom over de nodige sociale skills.

Werken als Projectmanager Werktuigbouwkunde bij Stratt+ is een hele mooie kans. Via ons kun jij in contact komen met interessante bedrijven, zoals:

Hoe word je Projectmanager Werktuigbouwkunde?

Voor de functie van Projectmanager Werktuigbouwkunde bestaat geen specifieke opleiding. Het gaat echter om een complexe rol en hiervoor kun je zeker niet zonder kennis van strategieën en methodes om een project op de juiste wijze te realiseren.

Er zijn verschillende manieren waarop jij als Projectmanager Werktuigbouwkunde aan de slag kunt gaan. Ten eerste heb je vaak een hbo- of wo-diploma nodig. Hierbij kun je denken aan Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde. Door specifieke keuzevakken te volgen, kun jij je vervolgens specialiseren in projectmanagement.

Daarnaast is het een mogelijkheid om eerst als projectassistent of projectleider te werken. Zo kun jij de nodige ervaring opdoen om uiteindelijk een project volledig zelfstandig te managen en als Projectmanager Werktuigbouwkunde aan de slag te gaan. 

Binnen het werkveld van projectmanagement wordt vaak volgens specifieke methodes gewerkt. De methodes die het meest voorkomen zijn: PRINCE2, IPMA en PMI. Ook Agile, Scrum en Lean zijn vaak toegepaste werkwijzen. Het loont dan ook zeker om een cursus in een of meerdere van deze managementvormen te volgen. Zo ontwikkel jij je verder als projectmanager.

Wat is het salaris van een Projectmanager Werktuigbouwkunde?

Je bent vast benieuwd wat jij als Projectmanager Werktuigbouwkunde kunt verdienen. Dit is afhankelijk van de ervaring en kennis die je al van projectmanagement hebt. Uiteraard kun jij jezelf hierin ontwikkelen door meer projecten te managen en bijvoorbeeld inhoudelijke cursussen te volgen.

Per ervaringsniveau geven we jou hieronder een indicatie van wat je kunt verdienen:

 • Junior: ca. € 3000 – € 4000 bruto per maand
 • Medior: ca. € 4000 – € 5000 bruto per maand
 • Senior: ca. 5000 – € 8000 bruto per maand

Als je blijft groeien als Projectmanager Werktuigbouwkunde, stijgt jouw salaris vaak mee. Je kunt jouw werk dan namelijk steeds efficiënter doen en dat maakt jou tot een waardevollere projectmanager. Mogelijk kun je dan na verloop van tijd zelfs doorgroeien naar de rol van Senior Projectmanager Werktuigbouwkunde

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Projectmanager Werktuigbouwkunde

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!