Functieomschrijving: Projectmanager Civiel

Wat is een Projectmanager Civiel?

Als Projectmanager Civiel heb jij een onmisbare rol binnen elke fase van infraprojecten. Om te zorgen dat deze projecten volgens plan verlopen, stuur je jouw teamleden aan tijdens de uitvoering. Meestal gebruik je hiervoor een managementmethode, zoals Lean of PRINCE2.

Je bent als Projectmanager actief in de civiele techniek. Deze sector wordt ook wel Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) genoemd. Het gaat hierbij om het ontwerp, de bouw en het onderhoud van alle soorten objecten die vastzitten in de grond.

Denk hierbij aan bruggen en wegen, maar ook aan ondergrondse structuren als bekabeling en tunnels. Daarnaast rekenen we het droogleggen van en het bouwen in, op of aan water tot de civiele techniek. Als Projectmanager Civiel heb jij een belangrijke rol in deze projecten, waarmee je onze leefomgeving verbetert.

Het geeft jou energie om leiding te geven en anderen te motiveren en te coachen. Hierbij stimuleer je de onderlinge samenwerking. Je bent in jouw rol eindverantwoordelijk voor de projectinhoud. Daarom is het belangrijk dat je uitstekende kennis hebt van techniek en civieltechnische werken. Op basis hiervan neem je graag het initiatief, waarbij je efficiënt en oplossingsgericht te werk gaat.

Wat is een Projectmanager Civiel - Stratt+

Wat doet een Projectmanager Civiel?

In de rol van Projectmanager Civiel zorg je samen met een multidisciplinair projectteam voor de goede uitvoering van infraprojecten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de reconstructie van snelwegen of de aanleg van een hypermoderne brug.

Voor aanvang van het project bepaal je alle doelstellingen inclusief wat ervoor nodig is om deze waar te maken. Denk hierbij ook aan randvoorwaarden, zoals het benodigde budget en deadlines. Je overlegt hiervoor met de verschillende stakeholders die bij het project betrokken zijn.

Op basis van deze informatie maak je een projectontwerp en -planning. Daarnaast heb je de taak om de juiste mensen te zoeken die het project succesvol kunnen realiseren.  

Als het project eenmaal van start is gegaan, zie je er als Projectmanager Civiel op toe dat de uitvoering goed verloopt. Hiervoor schakel je volop tussen jouw projectteam en externe partijen, waaronder de klant en leveranciers. Je motiveert alle stakeholders om hun beste werk te leveren. Bij eventuele tegenslagen handel je snel en adequaat om te zorgen dat het project zo goed mogelijk blijft verlopen.

Wat je precies doet, hangt uiteraard af van de projecten die je managet. Als Projectmanager Civiel heb je meestal de volgende taken:

 • Motiveren en begeleiden van jouw projectteam;
 • Bewaken van de planning, het budget en de kwaliteit;
 • Ontwikkelen van korte- en langetermijnstrategieën;
 • Opstellen van een projectbegroting;
 • Toezien op de naleving van wet- en regelgeving;
 • Leiden en organiseren van projectbijeenkomsten en -vergaderingen;
 • Risicomanagement;
 • Evalueren van afgeronde projecten.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Projectmanager Civiel kun je voor allerlei bedrijven in de infra aan de slag gaan. Je kunt bijvoorbeeld projecten bij een aannemer of ingenieursbureau managen. Of aan de slag gaan bij een (semi-)overheidsinstelling.

Misschien manage jij wel de aanleg van een moderne tunnel, zie je erop toe dat de aanleg van een kanaal goed verloopt of draag je bij aan een civiel project in het kader van de energietransitie.

Een civiel project kent meestal een hoop stakeholders. Niet alleen alle leden van het projectteam, maar ook interne disciplines, zoals Werkvoorbereiders Civiel, leveranciers, de opdrachtgever en eindgebruikers. Als Projectmanager Civiel sta je dan ook met veel mensen in contact. Jij zorgt voor onderlinge verbinding tussen alle partijen.

Je kunt deze functie uitoefenen in vaste dienst, maar ook prima als zzp’er. In dat geval manage je civiele projecten voor meerdere opdrachtgevers. Als zelfstandige kun je meestal meer verdienen, maar ben je ook verantwoordelijk voor onder meer je eigen pensioen en de juiste verzekeringen. Wil je freelance Projectmanager Civiel worden, bereid je hier dan goed op voor.

Meewerken aan de mooiste civiele projecten van Nederland? Ga als Projectmanager aan de slag via Stratt+! Bijvoorbeeld bij bedrijven als:

Hoe word je Projectmanager Civiel?

Weten wat je nodig hebt om Projectmanager Civiel te worden? Wij leggen het je graag uit. Er bestaan geen specifieke opleidingen voor deze rol. De functie is echter behoorlijk complex en daarom heb je meestal een hbo- of wo-diploma nodig.

Goede keuzes hierin zijn Technische Bedrijfskunde en Civiele Techniek. Als je binnen jouw opleiding specifieke managementvakken kiest, kun jij je vervolgens verder specialiseren in projectmanagement.

Beschik je nog niet over veel managementervaring? Dan is het ook een optie om eerst een baan te kiezen als projectleider of projectassistent in de civiele sector. Zo doe je de nodige ervaring op om uiteindelijk zelfstandig een civiel project te kunnen managen.

De meeste vacatures Projectmanager Civiel vragen ook om kennis van een managementmethode. Er zijn verschillende erkende methodes voor het managen van projecten. Bijvoorbeeld PMI en PRINCE2. Maar ook Scrum, Lean en Agile zijn bekende managementvormen. Voor jouw baankansen loont het zeker om in een (of meerdere) van deze methodes een erkende cursus te volgen.

Wat is het salaris van een Projectmanager Civiel?

Nu je weet wat deze functie inhoudt, ben je vast benieuwd naar jouw salaris als Projectmanager Civiel. Hoeveel je gaat verdienen, hangt af van het soort project dat je managet. Maar ook je kennis en ervaring zijn hierop van invloed. Heb je jarenlange ervaring als projectmanager dan verdien je meestal meer dan als je net start.

We onderscheiden drie ervaringsniveaus. Hieronder zie je per niveau hoeveel salaris je ongeveer kunt verdienen: 

 • Junior: ca. € 2750 – € 3500 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3500 – € 5000 bruto per maand
 • Senior: ca. 5000 – € 8000 bruto per maand

Hoe meer ervaren je bent als Projectmanager Civiel, hoe meer je meestal gaat verdienen. Je kunt jezelf ontwikkelen tot een waardevollere projectmanager door aan diverse civiele projecten mee te werken. Daarnaast kun je jezelf natuurlijk ontwikkelen door het volgen van cursussen. De kans is dan groot dat ook jouw salaris stijgt. 

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Projectmanager Civiel

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!