Functieomschrijving: QA Manager

Wat is een QA Manager?

Als QA Manager ben je verantwoordelijk voor kwaliteitsmanagement. Je beheert en verbetert de kwaliteit van productieprocessen en eindproducten. Hierbij zorg je dat elk onderdeel soepel verloopt, zodat het eindproduct aan alle eisen voldoet.

Quality Assurance (QA), of kwaliteitsmanagement, heeft een belangrijke rol in de industrie. Met behulp van QA kan een bedrijf dat productie draait zijn productieprocessen bewaken. Dit levert meer efficiëntie en betere eindproducten op. En daarmee meer tevreden klanten.

Wet- en regelgeving spelen hierbij een belangrijke rol. Jij hebt uitgebreide kennis op dit vlak. Bijvoorbeeld van productieprocessen, het gebruik van grondstoffen en veiligheid in fabrieken.

Als QA Manager kun je uitstekend communiceren. Jij legt aan je collega’s uit welke verwachtingen en eisen belangrijk zijn voor QA. Je bent zichtbaar op de werkvloer en een betrouwbaar aanspreekpunt voor verschillende partijen. Verder ben jij analytisch sterk en goed in het bewaren van overzicht. Zo kun je inschatten wat de effecten zijn van verschillende zaken op het algehele productieproces.

QA Manager - Stratt+

Wat doet een QA Manager?

Als QA Manager heb je een onmisbare rol binnen de afdeling Quality Assurance. Jouw werk is specifiek gericht op proces- en productkwaliteit. Jij zorgt dat alle processen binnen een bedrijf goed samenhangen en -werken. Met als einddoel: een foutloos product, dat op tijd en binnen budget wordt opgeleverd en voldoet aan de klanteisen.

Op basis van wet- en regelgeving en analyses van eerdere jaren ontwerp je het kwaliteitsbeleid voor het productieproces. Hierin beschrijf je hoe de productie eerder is verlopen en welke verbeteringen hierin mogelijk zijn. Ook beschrijf je alle klanteisen en wat ervoor nodig is om hieraan te voldoen.

Om te zorgen dat de productieprocessen goed (blijven) verlopen, onderzoek je deze verder op afwijkingen. Verloopt het proces niet goed, dan bepaal je wat hier de oorzaak van is. Vervolgens bekijk je hoe dit kan worden verbeterd. Hiervoor stel je een vernieuwde procesdefinitie op.

Wat je verder doet als QA Manager kan per bedrijf verschillen. Vaak heb je in elk geval de volgende taken:

 • Opstellen en beheren van kwaliteitsbeleid;
 • Bewaken van de juiste werking van het kwaliteitssysteem;
 • Uitvoeren van inspecties, audits en tests voor kwaliteitsborging;
 • Uitvoeren van correctieve of preventieve maatregelen;
 • Initiëren van verbeterprojecten;
 • Behandelen van zowel interne als externe klachten;
 • Verwerken van informatie in een kwaliteitsmanagementsysteem;
 • Trainen van QA/QC-medewerkers.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Meestal werk je voor een bedrijf waarin productieprocessen een belangrijke rol spelen. Hier worden producten gemaakt met behulp van (complexe) machines en systemen. Denk aan een fabriek of plant. Je kunt onder meer werken voor ingenieursbureaus, aannemers en plant owners.

Waar je ook werkt, je staat als QA Manager met veel verschillende partijen in contact. Je bent namelijk een aanspreekpunt voor alle QA-vragen. Andersom levert het jou ook veel op om advies in te winnen bij collega’s, zoals QA/QC-Inspecteurs. Zo ben je het beste in staat om het kwaliteitsbeleid vorm te geven.

Je kunt er ook voor kiezen om jezelf te specialiseren als QA Manager. Dan kun je jouw kennis bijvoorbeeld inzetten voor verschillende opdrachtgevers. Je werkt in dat geval als zelfstandige. Je kunt deze functie echter ook prima in vaste dienst uitoefenen.

Aan de slag gaan als QA Manager? Wij werken samen met unieke technisch opdrachtgevers als:

Hoe word je QA Manager?

Deze functie vraagt meestal om minimaal een technisch hbo-diploma. Het liefst is dat een opleiding richting jouw specifieke vakgebied. Bijvoorbeeld elektrotechniek of WTB. Andere geschikte opleidingen zijn Hogere Veiligheidskunde of Technische Bedrijfskunde.

Daarnaast heb je als QA Manager kennis nodig van wet- en regelgeving met betrekking tot productieprocessen. (Europese) regelgeving en de bijbehorende kwaliteitsstandaarden veranderen regelmatig. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent en blijft. Bijvoorbeeld met behulp van cursussen en netwerkevenementen.

Als QA Manager geef je leiding aan collega’s. Daarom is het ook belangrijk dat jij kennis hebt van projectmanagement. Ook hierin kun je eventueel een (aanvullende) cursus volgen. Bijvoorbeeld op het gebied van Agile, Lean of Six Sigma. Daarnaast kan het nuttig zijn om (extra) trainingen te volgen op het gebied van kwaliteitsverbetering.

Wat is het salaris van een QA Manager?

Wat je precies verdient als QA Manager, hangt van een aantal zaken af. Ben je bijvoorbeeld al een aantal jaar actief in dit beroep, dan verdien je meestal meer dan als je net start. Je hebt in dat geval immers meer kennis en ervaring.

Qua ervaring onderscheiden wij drie niveaus. Hieronder zie je voor elk niveau hoeveel salaris je als QA Manager kunt verdienen:

 • Junior: ca. € 2500 – € 3000 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3000 – € 3750 bruto per maand
 • Senior: ca. 3750 – € 5000 bruto per maand

Het loont om jezelf te blijven ontwikkelen als QA Manager. Meestal kun je dan steeds wat meer gaan verdienen. Daarnaast heb je ook kans op meer salaris als je doorgroeit naar een complexere functie. De functie Maintenance Manager is dan een optie, waarbij je verantwoordelijk bent voor een goed verloop van het onderhoud aan machines, installaties en systemen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: QA Manager

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!