Functieomschrijving: QA/QC Inspecteur

Wat is een QA/QC Inspecteur?

Als QA/QC Inspecteur ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van kwaliteitsinspecties. Jij bepaalt of producten voldoen aan de kwaliteitseisen van opdrachtgevers. Je hebt dan ook een belangrijke rol in de goede oplevering van deze producten.

QA (Quality Assurance) is het managen en het optimaliseren van productieprocessen. QC (Quality Control) draait om het meten van productkenmerken om de kwaliteit hiervan te garanderen. Bij QA beheers je dus processen en bij QC controleer je de prestaties van deze processen.

Gezamenlijk vormen QA en QC het kwaliteitsmanagementsysteem. Dit systeem is essentieel voor het maken en het leveren van producten en diensten die aan alle klanteisen voldoen. QA/QC is daarom van grote waarde in de techniek en industrie.

Binnen QA/QC is wet- en regelgeving erg belangrijk. Jij hebt hier brede kennis van. Bijvoorbeeld over productieprocessen, grondstofgebruik of veiligheid in fabrieken.

Verder heb je als QA/QC Inspecteur oog voor detail. Je bent communicatief sterk en weet het belang van kwaliteitscontroles over te brengen op je collega’s. Het is daarnaast belangrijk dat jij stevig in je schoenen staat. Bijvoorbeeld als uit een inspectie blijkt dat werkzaamheden niet naar wens zijn uitgevoerd en dit tot discussies leidt.

QA/QC Inspecteur - Stratt+

Wat doet een QA/QC Inspecteur?

Als QA/QC Inspecteur controleer je of technici in het veld, zoals monteurs en engineers, kwalitatief goed werk leveren. Specifiek is dat werk in lijn met de wensen van de opdrachtgever. Ook check jij of het werk overeenkomt met geldende wet- en regelgeving, specificaties en acceptatiecriteria.

Hiervoor voer je fysieke controles uit. Ook kun je betrokken zijn bij het uitvoeren van proeven. Verder controleer je of alle benodigde documentatie aanwezig is om te zorgen dat de uitgevraagde kwaliteit wordt geborgd. Denk hierbij onder meer aan fabricageboeken en NDO-rapporten.

In de rol van QA/QC Inspecteur signaleer je niet alleen afwijkingen in de productie, je draagt hier ook verbeteringen voor aan. Hiermee heb jij een belangrijke rol in het coördineren van technische oplossingen. Jouw doelstellingen hierbij zijn optimale kwaliteit, veiligheid en efficiëntie.

Wat je verder doet, hangt van een aantal zaken af. Denk aan het bedrijf waarvoor en de branche waarin je werkt. Meestal gaat het om:

 • Uitvoeren van inspecties, audits en tests voor kwaliteitsborging;
 • Uitvoeren van visuele afnames in het werkveld;
 • Opstellen van ITP (Inspectie Test Plannen);
 • Inspecties in samenwerking met opdrachtgever;
 • Onderhouden van het kwaliteitsmanagementsysteem;
 • Organiseren van toolboxmeetings;
 • Beoordelen van materiaalcertificaten.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Quality Assurance en Quality Control zijn beide onmisbaar in de industrie. Hier worden immers volop complexe producten gemaakt die aan een hoop kwaliteits- en veiligheidseisen moeten voldoen. Als QA/QC Inspecteur kun je daarom in veel technische disciplines aan de slag gaan. Denk aan de (petro)chemie, offshore, olie & gas en food & farma.

Je kunt onder meer voor een engineeringsbureau, plant owner of aannemer werken. Binnen dit soort bedrijven ben je betrokken bij het bewaken van de productielijnen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat je laswerkzaamheden bewaakt. Maar je kunt ook meewerken aan een turnaround.

Vaak maak je deel uit van een team van andere QA/QC Inspecteurs. Meestal is dit een team onder leiding van een Inspectiecoördinator of een QA Manager.

Voor jouw werk ben jij overal binnen de organisatie te vinden. Meestal controleer je de werkzaamheden op verschillende afdelingen. Dit kan werk zijn van directe collega’s of van onderaannemers. Daarnaast adviseer je jouw collega’s op het gebied van kwaliteit.

Je kunt als QA/QC Inspecteur aan de slag gaan voor één bedrijf. Dan werk je in loondienst. Dit beroep kun je echter ook als freelancer uitoefenen. In dat geval werk je aan uiteenlopende projecten voor meerdere opdrachtgevers. Bijvoorbeeld als jij gespecialiseerd bent in QA/QC-werkzaamheden binnen een specifieke branche.

Kies je voor een uitdaging als QA/QC Inspecteur bij Stratt+, dan zit je altijd goed. Wij werken samen met vooraanstaande technische bedrijven als:

Hoe word je QA/QC Inspecteur?

Voor de functie QA/QC Inspecteur heb je een technisch mbo-diploma nodig, zoals Werktuigbouwkunde. Op hbo-niveau kun je deze opleiding ook volgen of bijvoorbeeld kiezen voor een opleiding richting technische bedrijfskunde.

Als QA/QC Inspecteur kun je niet zonder uitgebreide kennis van wet- en regelgeving over productieprocessen. Ook moet je vaak aardig wat afweten van veiligheid. Het is belangrijk dat je deze kennis up-to-date houdt. Bijvoorbeeld via cursussen

Daarnaast kan het nodig zijn om certificaten te behalen die specifiek gericht zijn op jouw vakgebied. Als je bijvoorbeeld de kwaliteit van laswerk controleert, moet je uiteraard op de hoogte zijn van lasnormeringen. Ten slotte kan het nuttig zijn om (extra) trainingen te volgen over kwaliteitsverbetering.

Wat is het salaris van een QA/QC Inspecteur?

Benieuwd naar jouw salaris als QA/QC Inspecteur? Wat je precies verdient, hangt af van de kennis en ervaring die je meebrengt in jouw werk. Heb je al meerdere jaren ervaring in deze functie, dan zul je meestal meer verdienen dan als je net bent gestart.

Daarom geven wij jou hieronder een indicatie van je salaris als QA/QC Inspecteur:

 • Junior: ca. € 2500 – € 3000 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3000 – € 3500 bruto per maand
 • Senior: ca. 3500 – € 4000 bruto per maand

Hoe meer kennis en ervaring je opdoet als QA/QC Inspecteur, hoe meer je meestal gaat verdienen. Daarnaast heb je ook vaak recht op meer salaris als je doorgroeit naar een hogere functie. Denk dan bijvoorbeeld aan een rol als QA/QC Engineer of QA Manager.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: QA/QC Inspecteur

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!