Functieomschrijving: zzp MVK

Wat is een zzp MVK?

Als freelance MVK (Middelbaar Veiligheidskundige) werk jij op projectbasis aan veiligheid op de werkvloer. Je brengt de risico’s binnen verschillende organisaties in kaart. Vervolgens adviseer je opdrachtgevers hoe zij deze risico’s kunnen beperken.

De functie MVK behoort tot de bredere beroepsgroep van Veiligheidskundigen. Veiligheidskundigen hebben een sleutelrol in de techniek en industrie. Zij werken in sectoren als food & pharma, olie & gas, maritiem & offshore en de (petro)chemie.

Wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid wordt steeds complexer. Het is belangrijk dat bedrijven deze regels strikt naleven om arbeidsongelukken te voorkomen. Het werk in een technische omgeving kent namelijk de nodige risico’s. Er wordt bijvoorbeeld met elektriciteit, zware machines of gevaarlijke stoffen gewerkt. Als zzp MVK help jij de kans op ongelukken tijdens deze werkzaamheden te voorkomen.

In de praktijk werk je daarom veel samen met anderen. Je maakt technici bewust van (on)veilig gedrag en motiveert hen om veilig te werken. Werkt iemand onveilig, dan spreek je diegene daar goed en duidelijk op aan. Je beschikt dan ook over prima communicatieskills. Verder heb je veel passie voor veiligheid, want dit speelt overal in jouw werk een rol. Als er een (mogelijk) gevaarlijke situatie ontstaat, handel jij adequaat.

Wat is een zzp MVK (Freelance Middelbaar Veiligheidskundige) in de techniek - Stratt+

Wat doet een zzp MVK?

Als zzp MVK heb je tijdens elk project een duidelijk doel: ervoor zorgen dat er veilig wordt gewerkt. Hiervoor richt jij je met name op preventief risicomanagement. Dit houdt in dat je actief de kans verkleint dat er tijdens een technisch project een gevaarlijke situatie ontstaat.

Hiervoor ben jij niet alleen op kantoor te vinden, maar ga je ook regelmatig naar de projectlocatie. Je controleert namelijk of jouw collega’s veilig werken in de praktijk. Is dit niet het geval, dan ga je met hen in gesprek om hen bewust te maken van onveilig gedrag. Daarnaast onderzoek je of alle beoogde veiligheidsregels wel goed werken en toepasbaar zijn.

Een belangrijke taak die je hebt, is om te kijken of praktijk en wetgeving overeenkomen. Waar mogelijk verbeter je als zzp MVK het veiligheidsbeleid tijdens een project. Bijvoorbeeld door nieuwe maatregelen door te voeren. Daarnaast geef je jouw collega’s de juiste begeleiding op het gebied van HSE (Health, Safety, Environment). Bijvoorbeeld door toolboxmeetings te organiseren.

Andere zaken waarmee jij je bezighoudt, zijn omgaan met ongevallen en zorgen voor sociale zekerheid, bijvoorbeeld door discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. 

Wat je precies doet als zzp MVK kan per bedrijf en project verschillen. Als freelancer werk je soms aan heel afwisselende projecten. Meestal heb je in elk geval de volgende taken:

 • Lopen van veiligheidsrondes;
 • Uitvoeren van werkplekinspecties;
 • Uitvoeren van TRA’s (Taak Risico Analyses) en risico-inventarisaties;
 • Maken van VGM- en V&G-plannen;
 • Adviseren van het management op het gebied van veiligheid;
 • Instrueren van personeel, bijvoorbeeld over het gebruik van PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen);
 • Bewaken van wettelijke kaders;
 • Fungeren als aanspreekpunt voor (toezichthoudende) instanties, zoals SZW.

Meer weten over het werk als freelance veiligheidskundige? Lees het interview met HSE-specialist Faisel.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als zzp MVK ben jij een freelancer. Je hebt dus geen vaste opdrachtgever, maar werkt voor verschillende klanten. De kans is groot dat jouw opdrachtgevers actief zijn in de techniek of de industrie. Veiligheidsbeleid is hier onmisbaar, omdat het werk vaak risicovol is. Als zzp MVK kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan voor een technisch aannemer, plant owner of een engineeringsbureau.

Veiligheid is een breed begrip. Als veiligheidskundige kun jij je daarom zeker in een bepaalde tak van veiligheid specialiseren. Deze kennis kan ook branchespecifiek zijn. Misschien specialiseer jij je wel in veiligheid in de bouw. Of juist in de food & farma. Waarschijnlijk ga je aan de slag voor bedrijven die aansluiten op jouw specialisme(s).

Als zzp MVK focus jij je vooral op de veilige en gezonde uitvoering van werkzaamheden in de praktijk. Je bevindt je regelmatig op projectlocatie. Hierbij werk je met allerlei partijen samen. Zo bespreek je het veiligheidsbeleid met de Hogere Veiligheidskundige en het management en geef je technici voorlichting over veilig werken. Ben je als zzp MVK op zoek naar nieuwe opdrachten? Dan zijn betrouwbare opdrachtgevers voor jou erg belangrijk. Bij Stratt+ zit je goed. Wij werken met grote technische bedrijven als:

Hoe word je zzp MVK?


Voor de functie van zzp MVK heb je een aantal dingen nodig. Om te beginnen een diploma Middelbare Veiligheidskunde. Dit is een mbo-opleiding en vraagt dus om mbo- werk- en -denkniveau. Eventueel kun je ter voorbereiding op de opleiding MVK eerst de Basisopleiding Veiligheidskunde (BVK) volgen.

Daarnaast is technisch inzicht belangrijk. Net als brede kennis van Arbo- en veiligheidswetgeving. Zonder deze kennis kun je organisaties namelijk niet adviseren over veiligheid en gezondheid.

Als zzp MVK ben je eigen baas. Dit brengt de nodige verantwoordelijkheid met zich mee. Zo moet jij je onder meer inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK) en kan een klant van je verlangen dat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Verder vraagt een rol als zzp MVK om flexibiliteit, omdat je voor meerdere opdrachtgevers werkt in wisselende omgevingen. Daarnaast moet je jezelf blijven ontwikkelen. Zo is het belangrijk om je kennis van wet- en regelgeving up-to-date te houden en ontwikkelingen in jouw branche op de voet te volgen.

Banner ZZP-Techniek Stratt+ 01

Wat is het salaris van een zzp MVK?

Als zelfstandig MVK hanteer je een bepaald uur- of opdrachttarief. De hoogte van dit tarief hangt van een aantal zaken af. Ten eerste wordt dit bepaald door de kennis en ervaring die je al hebt. Daarnaast kan jouw tarief per opdracht en klant verschillen. En ook de duur van de zzp-opdracht is hierop van invloed.

Meestal verdien je per uur meer dan in loondienst, maar daar tegenover staat dat je als zzp MVK een hoop extra kosten maakt. Denk aan bedrijfsmiddelen, een arbeidsongeschiktheid- en rechtsbijstandsverzekering, pensioengeld en vakantiedagen. 

Hieronder vind je een indicatie van het gemiddelde uurtarief van een zzp MVK, afhankelijk van je ervaringsniveau:

 • Junior: ca. € 40 – € 50 bruto per uur
 • Medior: ca. € 50 – € 60 bruto per uur
 • Senior: ca. 60 – € 75 bruto per uur

Hoe langer je actief bent als zzp MVK, hoe meer tarief je vaak kunt rekenen. Doe je meer ervaring op, dan word je over het algemeen immers efficiënter in je werk. Ook kun je meer gaan verdienen door je te specialiseren. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een HVK-opleiding te volgen en door te groeien naar de rol van (zzp) HVK. Als HVK kun je meestal ook een hoger tarief rekenen dan als zzp MVK.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: zzp MVK

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!