Functieomschrijving: CAD Tekenaar E&I

Wat is een CAD Tekenaar E&I?

Als CAD Tekenaar E&I maak en verbeter jij (3D-)tekeningen voor machines en installaties. Dit doe je in een CAD-tekenprogramma. Met behulp van jouw tekeningen worden E&I-ontwerpen naar de praktijk vertaald.

E staat voor Elektrotechniek en heeft betrekking op de studie en toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden. Elektrotechnische toepassingen zijn bijvoorbeeld laadpalen en zonnepanelen. Maar ook regel- en bedieningsapparatuur valt onder elektrotechniek.

I, oftewel Instrumentatie, staat voor de instrumenten die bijvoorbeeld temperatuur, druk of stoom meten. Denk aan meters, kleppen en zenders.

In deze functie gebruik je CAD-software. CAD staat voor Computer-Aided Design. Jouw werk is dus computergestuurd. Er zijn verschillende soorten CAD-programma’s die geschikt zijn voor jouw werk. Denk bijvoorbeeld aan AutoCAD, E-plan, SolidWorks of Inventor.

Als CAD Tekenaar E&I is het belangrijk dat jij uitgebreide kennis hebt van elektrotechnische toepassingen. Daarnaast beschik je over het nodige technische inzicht. Je werkt altijd nauwkeurig en houdt er continu rekening mee dat je tekeningen goed leesbaar zijn voor andere tekenaars en monteurs. Je overlegt regelmatig met hen en bent goed in samenwerken en communiceren.

CAD Tekenaar E&I - Stratt+

Wat doet een CAD Tekenaar E&I?

Jouw hoofdtaak als CAD Tekenaar is het tekenen en het ontwerpen van (delen van) E&I-installaties. Hierbij houd je rekening met geldende regels en voorschriften binnen de discipline E&I. Je denkt daarnaast ook aan de wensen en behoeften van de klant.

Het kan gaan om (constructie)tekeningen, concepten en ontwerpen. Als CAD Tekenaar E&I werk je deze documenten uit tot in detail. De uitvoerende technici gebruiken deze namelijk om te bepalen of een E&I-concept werkbaar en haalbaar is in de praktijk.

Je zorgt dat jouw tekeningen alle relevante informatie bevatten, zoals bijschriften, verwijzingen en maten. Verder voer je berekeningen uit. Op basis hiervan bepaal je bijvoorbeeld welke materialen technici nodig hebben om een ontwerp uit te voeren.

Verder controleer je gemaakte tekeningen en ontwerpen. Indien nodig wijzig je deze, bijvoorbeeld als ze fouten bevatten. Tot slot zorg jij dat voltooide tekeningen op de juiste manier worden gearchiveerd, volgens de werkwijze van de organisatie.

Wat je verder doet als CAD Tekenaar E&I, kan per opdracht en bedrijf verschillen. Meestal heb je in ieder geval de volgende verantwoordelijkheden:

 • Maken van tekeningen en materiaaloverzichten;
 • Verzamelen van benodigde informatie om tekeningen te maken;
 • Vertalen van klanteisen naar werkbare ontwerpen;
 • Uitvoeren van berekeningen voor elektrotechnische installaties;
 • Toetsen van gemaakte tekeningen, bijvoorbeeld aan de hand van regelgeving of het bestek;
 • Overleggen met en adviseren van jouw directe collega’s (zoals engineers en projectleiders) en de opdrachtgever;
 • Onderhouden en bijwerken van het CAD-systeem.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als CAD Tekenaar E&I kun je voor allerlei soorten bedrijven werken in de techniek of de industrie. Voorbeelden zijn aannemers, plant owners en ingenieursbureaus. Jij kunt je inzetten voor een bedrijf dat zich bezighoudt met elektrotechniek of industriële automatisering.

Aan wat voor projecten werk je zoal mee? Dat verschilt. Het kan gaan om installaties van of modificaties aan E&I-installaties. Je kunt echter ook betrokken zijn bij grotere projecten, zoals de complete shutdown of turnaround van een fabriek. Je maakt dan tekeningen en ontwerpen om dit proces te ondersteunen.

Je werkt als CAD Tekenaar E&I in de tekenkamer van een bedrijf of op een afdeling voor werkvoorbereiding. Je hebt regelmatig contact met E&I Engineers, maar werkt ook volop samen met je collega’s van de uitvoering, zoals monteurs. Verder heb je contact met externe partijen als leveranciers en opdrachtgevers. 

Je kunt als CAD Tekenaar E&I in loondienst werken. Dan ben je meestal actief voor één bedrijf. Het is daarnaast een optie om als freelance tekenaar aan de slag te gaan. Dit kan aantrekkelijk zijn als je meer vrijheid en flexibiliteit in je werk zoekt. In dat geval werk je voor verschillende opdrachtgevers. Voor welke werkvorm je ook kiest, bij Stratt+ vind je de uitdaging die je zoekt. Als CAD Tekenaar E&I kunnen we jou in contact brengen met technische topbedrijven als:

Hoe word je CAD Tekenaar E&I?

Denk jij erover na om CAD Tekenaar E&I te worden? Voor deze functie moet je een aantal kwalificaties behalen. Ten eerste heb je minstens een technisch mbo-diploma nodig.

Goede mbo-opleidingen voor het beroep CAD Tekenaar E&I zijn Technisch Tekenaar en Elektrotechniek. Die laatste opleiding kun je ook op hbo-niveau volgen.

Daarnaast is het belangrijk dat je bekend bent met geldende normen in jouw vakgebied. Dit zijn bijvoorbeeld NEN 1010 en NEN 3140. Deze normen komen aan bod tijdens jouw opleiding of je kunt hier cursussen in volgen. Ook kennis van PLC- en/of DLC-besturingssystemen en (field)bussystemen is handig voor jouw werkzaamheden.

Tot slot kun je niet zonder goede kennis van CAD-software. Ook hierin kun je (aanvullende) cursussen volgen, afhankelijk van het programma dat je wil gebruiken.

Wat is het salaris van een CAD Tekenaar E&I?

Benieuwd naar je salaris als CAD Tekenaar E&I? Wij geven jou een indicatie van hoeveel je in deze rol kunt verdienen. Uiteraard is jouw salaris afhankelijk van meer dan alleen je functie. Het gaat er ook om hoeveel kennis en ervaring je al hebt. Daarnaast kan je salaris per bedrijf verschillen.

Wij onderscheiden drie ervaringsniveaus, namelijk junior, medior en senior. Hieronder zie je per niveau hoeveel je als CAD Tekenaar E&I verdient:

 • Junior: ca. € 2000 – € 2750 bruto per maand
 • Medior: ca. € 2750 – € 3250 bruto per maand
 • Senior: ca. 3250 – € 4000 bruto per maand

Niet alleen voor je ontwikkeling, ook qua salaris kan het lonen om door te groeien als CAD Tekenaar E&I. Bijvoorbeeld naar een rol als medior of senior. Of een complexere functie, zoals Tekenaar/Constructeur of Engineer. Over het algemeen geldt namelijk dat je met meer ervaring ook meer salaris gaat verdienen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: CAD Tekenaar E&I

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!