Functieomschrijving: Operationeel Inkoper

Wat is een Operationeel Inkoper?

In de functie van Operationeel Inkoper (of Operational Buyer) houd jij je bezig met het inkopen van diensten en goederen voor jouw bedrijf.

Werk je op het operationele inkoopniveau, dan focus jij je vooral op het plaatsen van bestellingen. Daarnaast controleer je facturen en pas je tarieven aan in een ERP-systeem. Dit is een softwareprogramma dat bedrijfsprocessen automatiseert en bijvoorbeeld helpt om goederenoverschotten te voorkomen.

Om tarieven op de juiste manier te kunnen wijzigen, communiceer je met directe collega’s en leveranciers. Eventuele inkooproblemen los je efficiënt op, eventueel in overleg met een Tactisch Inkoper.

Je bent goed in onderhandelen, want je voert regelmatig gesprekken over inkoopvoorwaarden en -prijzen. Jouw doel is om steeds de beste deal voor het bedrijf te vinden en je hebt dan ook zeker commercieel inzicht in huis. Ook ben je sociaal en kun je goed samenwerken. Je hebt namelijk contact met veel partijen, zoals collega-inkopers en anderen in de supply chain.

Functieomschrijving Operationeel Inkoper Stratt+ 1200x630

Wat doet een Operationeel Inkoper?

Als Operationeel Inkoper zorg jij dat je bedrijf over alle benodigde goederen en diensten beschikt. Je plaatst orders en verwerkt orderbevestigingen. Eventueel regel je ook retourzendingen van producten. Je bewaakt continu de voorraadniveaus, zodat het bedrijf niet te maken krijgt met tekorten.

Verder heb je als Operationeel Inkoper te maken met elk onderdeel van de supply chain (productieketen), van het voorraadbeheer en transportstromen tot de verkoop en klantenservice. Jij zorgt dat de juiste producten en diensten op tijd aanwezig zijn. Zo draag je eraan bij dat alle bedrijfsprocessen probleemloos verlopen.

Jouw taken als Operationeel Inkoper hangen uiteraard ook af van het soort bedrijf waarvoor je werkt. Vaak voer jij de volgende werkzaamheden uit:

  • Plaatsen van orders;
  • Beoordelen van afwijkende facturen en orders;
  • Eventueel zoeken naar alternatieve producten en diensten;
  • Bewaken van de leveringsstatus;
  • Signaleren en doorgeven van (terugkerende) afwijkingen in prijzen en levertijden;
  • Samenwerken met collega-inkopers.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Operationeel Inkoper heb je goede baankansen in de techniek en de industrie. Productiebedrijven hebben namelijk altijd behoefte aan diensten en grondstoffen. Jij bestelt deze in de juiste hoeveelheden.

Je kunt bijvoorbeeld voor een aannemer of plant owner werken. Je bestelt dan vaak zaken als halffabricaten, standaardmaterialen, installaties en (reserve)onderdelen voor machines.  

Daarnaast kun je als Operationeel Inkoper betrokken zijn bij grotere, impactvolle aankooptrajecten. Voor dit soort projecten wordt vaak een DMU (Decision Making Unit) opgericht. Deze bestaat uit verschillende professionals die ervoor zorgen dat een grote aankoop soepel verloopt. Bijvoorbeeld van een productiemachine of voertuig.

Vaak zul je aan de slag gaan op een inkoopafdeling. Dit is vooral het geval binnen grote bedrijven, waarin behoefte is aan verschillende inkoopdisciplines. Je werkt dan samen met Strategisch Inkopers en Tactisch Inkopers en rapporteert aan een Inkoopmanager. Daarnaast sta je elke dag in contact met (potentiële) leveranciers.

Lijkt het je wat om als Operationeel Inkoper te werken bij Stratt+? Wij werken samen met interessante bedrijven, zoals: 

Hoe word je Operationeel Inkoper?

Voor een functie als Operationeel Inkoper heb je de juiste kwalificaties nodig. Er zijn meerdere manieren waarop je aan de slag kunt gaan in de inkoopbranche. Vaak wordt een hbo-opleiding gevraagd, zoals Commerciële Economie, International Business of Logistiek Management.

Ook met de juiste mbo-opleiding, bijvoorbeeld Medewerker Inkoop, kun jij je goed voorbereiden op het beroep van Operationeel Inkoper. Daarnaast is het een optie om een technische mbo- of hbo-opleiding te volgen en deze aan te vullen met een Nevi-opleiding.


Nevi (Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement) biedt verschillende erkende inkoopopleidingen. Met de opleiding Nevi 1 leer je bijvoorbeeld alles over het uitvoeren van aanbestedingen. Nevi 2 geeft nog meer verdieping waarbij je leert om Europese aanbestedingen zelfstandig uit te voeren en te begeleiden.

Naast het volgen van opleidingen kun jij je als Operationeel Inkoper verder ontwikkelen door het trainen van je soft skills. Volg hiervoor bijvoorbeeld een cursus op het gebied van luisteren, onderhandelen, netwerken of plannen en organiseren.

Wat is het salaris van een Operationeel Inkoper?

Nu je weet wat de functie inhoudt, ben je vast ook benieuwd naar jouw salaris als Operationeel Inkoper. Wij geven je een indicatie. Uiteraard hangt je salaris ook af van de hoeveelheid kennis en ervaring die je al bezit.

Ben je een senior inkoper en zit je al langer in het vak, dan verdien je meestal meer dan iemand die net aan zijn loopbaan als inkoper begint. Je hebt dan immers meer kennis en ervaring en kunt meer inkoopexpertise leveren.

Afhankelijk van jouw ervaring verdien je als Operationeel Inkoper ongeveer:

  • Junior: ca. € 2500 – € 3500 bruto per maand
  • Medior: ca. € 3500 – € 5000 bruto per maand
  • Senior: ca. € 5000+ bruto per maand

Hoe langer je in het inkoopvak zit en hoe meer kennis je opdoet, hoe groter jouw waarde als Operationeel Inkoper. Hierbij hoort vaak ook een hoger salaris. Daarnaast kun je meer gaan verdienen als je doorgroeit naar een hogere inkoopfunctie, zoals inkoopmanager of senior inkoper.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Operationeel Inkoper

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!