Functieomschrijving: Strategisch Inkoper

Wat is een Strategisch Inkoper?

Als Strategisch Inkoper (of Strategic Buyer) ben jij verantwoordelijk voor het inkopen van diensten en goederen voor jouw organisatie. Je speelt een sleutelrol in de productieketen van het bedrijf en hebt contact met alle partijen die hierbij betrokken zijn.

Jouw focus ligt op het strategische niveau van de inkoop. Wat houdt dit in? Strategische inkoop legt de basis voor alle onderdelen van het inkoopproces binnen een organisatie. Hierbij gaat het om het vertalen van het organisatiebeleid naar een passend inkoopbeleid met bijbehorende procedures en doelen. Als Strategisch Inkoper zorg je dat alle betrokkenen de inkooprichtlijnen en -doelen binnen de organisatie naleven.

Ben je Strategisch Inkoper, dan heb je goed inzicht in het hele inkoopproces. Dat betekent dat je niet alleen diepgaande kennis van jouw bedrijf hebt, maar ook van de markt waarin je opereert. Zo kun je het inkoopbeleid op de juiste wijze analyseren en fouten hierin herkennen. Verder kun je snel schakelen, je coördineert en regelt namelijk vaak verschillende zaken tegelijkertijd. Ook beschik je over commercieel inzicht, waarmee je trends en nieuwe marktontwikkelingen herkent.

Wat doet een Strategisch Inkoper?

In de rol van Strategisch Inkoper stel jij het inkoopbeleid van de organisatie op inclusief bijbehorende doelen. Ook bepaal jij de inkoopstrategie, oftewel de wijze waarop het bedrijf zijn inkoopdoelen gaat behalen. Daarnaast bepaal jij in hoofdlijnen hoe het leveranciersmanagement eruit moet zien.

Je bent betrokken bij elk onderdeel van de supply chain en combineert alle schakels hierin op strategische wijze. Denk onder meer aan de opslag van goederen, inkomende transportstromen, logistiek, inkoop en verkoop. Je kijkt hierbij zowel naar het inkoopbeleid op korte als lange termijn en hebt oog voor actuele prijzen en de ontwikkelingen die in de markt spelen.

Wat je als Strategisch Inkoper precies doet, hangt uiteraard af van het bedrijf waarvoor je werkt. Vaak houd jij je in ieder geval bezig met:

 • Opbouwen en onderhouden van inkooprelaties;
 • Bewaken van leveranciersprestaties;
 • Opstellen van verbeterplannen voor de inkoopkwaliteit;
 • Optimaliseren van het inkoopproces;
 • Meedenken met het management over het inkoopbeleid;
 • Fungeren als sparringpartner voor inkoopgerelateerde zaken;
 • Ondersteunen en coachen van jouw inkoop-collega’s.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Strategisch Inkoper heb je volop baankansen binnen de industrie. Je kan bijvoorbeeld aan de slag gaan voor een plant owner of aannemer. Elk productiebedrijf in de industrie heeft grondstoffen en diensten nodig om te kunnen functioneren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan halffabricaten of (reserve)onderdelen voor machines. Jij zorgt dat deze aanwezig zijn.

Je kunt ook betrokken zijn bij grote aankooptrajecten. Hierbij wordt er vaak een DMU (Decision Making Unit) samengesteld. Deze bestaat uit professionals die vanuit verschillende disciplines beslissen over de aankoop van bijvoorbeeld productiemachines of voertuigen.

Binnen grotere organisaties werk je als Strategisch Inkoper vaak samen met diverse andere inkopers binnen een inkoopafdeling (zoals een Operationeel Inkoper of een Tactisch Inkoper). Bovendien heb je contact met alle partijen binnen de supply chain (productieketen). Denk bijvoorbeeld aan collega-inkopers, voorraadbeheerders, logistiek medewerkers en natuurlijk leveranciers.

Je kunt deze rol uitoefenen in vaste dienst, maar ook als zzp’er. In dat laatste geval ga je aan de slag met een tijdelijke klus. Bijvoorbeeld als een bedrijf zijn inkoopbeleid (opnieuw) wil vormgeven of optimaliseren.

Ga je als Strategisch Inkoper aan de slag bij Stratt+? Wij kunnen jou in contact brengen met interessante bedrijven als:

Hoe word je Strategisch Inkoper?

Er zijn diverse manieren waarop jij aan de slag kunt gaan als Strategisch Inkoper. Voor dit beroep heb je wel een aantal kwalificaties nodig. Meestal vraagt deze functie om hbo- werk- en -denkniveau, maar ook met een mbo-opleiding zijn er mogelijkheden.

Op zowel mbo- als hbo-niveau zijn diverse opleidingen waarin inkoop een rol speelt, zoals mbo Medewerker Inkoop en de hbo-opleidingen Commerciële Economie, International Business en Logistiek Management. Met een hbo- of wo-diploma richting economie, business of management heb je sowieso een goede basis om als Strategisch Inkoper aan de slag te gaan.

Daarnaast ben je goed voorbereid op een functie als Strategisch Inkoper in de industrie met een technisch mbo- of hbo-diploma plus een Nevi-opleiding.

Nevi is de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement. Deze organisatie biedt diverse opleidingen aan waarmee jij jouw inkoopkennis naar een hoger niveau tilt. Met Nevi 1 leer je bijvoorbeeld meer over het uitvoeren van aanbestedingen en Nevi 2 geeft jou inzicht in hoe je zelfstandig Europese aanbestedingen begeleidt en uitvoert.

Verder kun jij jouw waarde als Strategisch Inkoper vergroten door trainingen te volgen. Hiermee ontwikkel je bijvoorbeeld softskills die onmisbaar zijn voor iedere inkoper. Denk dan aan anticiperen, luisteren, netwerken, onderhandelen of plannen en organiseren.

Wat is het salaris van een Strategisch Inkoper?

Je bent vast benieuwd hoeveel je kunt verdienen als Strategisch Inkoper. Dit hangt sterk af van de kennis en ervaring die je al hebt. Start je net op de arbeidsmarkt, dan verdien je minder dan als je al jaren in het inkoopvak zit.

Doe je meer ervaring op, dan stijgt jouw salaris vaak mee. Mogelijk groei je dan zelfs door naar een complexere rol, zoals Senior Inkoper of Inkoopmanager. Hierbij ga je vaak ook meer verdienen.

Hieronder geven we je een indicatie van het salaris dat je als Strategisch Inkoper kunt verdienen, afhankelijk van jouw ervaringsniveau:

 • Junior: ca. € 4000 – € 5000 bruto per maand
 • Medior: ca. € 5000 – € 7000 bruto per maand
 • Senior: ca. € 7000+ bruto per maand

Op seniorniveau heb je daarnaast vaak recht op interessante bonusregelingen en winstdelingen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Strategisch Inkoper

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!