Functieomschrijving: Tactisch Inkoper

Wat is een Tactisch Inkoper?

Als Tactisch Inkoper (of Tactical Buyer) koop je goederen en diensten in voor een bedrijf. Jij bent een sleutelfiguur in de supply chain (productieketen) en hebt contact met alle partijen die een rol spelen in het inkoopproces.

Jij houdt je specifiek bezig met het tactische inkoopniveau. Dit betekent dat jij leveranciersrelaties en een bijbehorend bestand onderhoudt. Je bouwt aan partnerships en bepaalt welke inkoopbehoeften er binnen de organisatie spelen. Jij zorgt ervoor dat de verschillende bedrijfsonderdelen de juiste diensten en goederen hebben om hun processen uit te voeren.

Samen met de interne partijen specificeer jij niet alleen behoeftes. Je kijkt ook of deze matchen met wat er in de markt wordt aangeboden. Je hebt dan ook uitstekende kennis van zowel het bedrijf als actuele marktontwikkelingen. Je bent goed in onderhandelen en regelt zo de beste voorwaarden, prijzen en levertijden. Hierin ben je besluitvaardig en resultaatgericht om zo snel mogelijk de beste inkoopresultaten te bereiken.

Wat doet een Tactisch Inkoper?

In de rol van Tactisch Inkoper zorg jij dat je bedrijf over de benodigde goederen en diensten beschikt zodat alle bedrijfsprocessen optimaal verlopen. Hiervoor selecteer en contracteer jij de beste leveranciers op basis van marktonderzoek. Met hen onderhandel je over inkoopvoorwaarden. Je hebt dus regelmatig contact met verschillende leveranciers.

Verder kom je als Tactisch Inkoper in aanraking met elk onderdeel van de supply chain, van de opslag van goederen, voorraadbeheer en inkomende transportstromen tot de inkoop en verkoop. Jij zorgt dat het inkoopproces soepel verloopt met speciale aandacht voor actuele prijzen en marktontwikkelingen. Jij zoekt namelijk altijd naar de beste deal.

Jouw precieze werkzaamheden als Tactisch Inkoper zijn natuurlijk afhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkt. Meestal heb je in elk geval de volgende taken:

 • Bepalen van de inkoopbehoefte;
 • Verkennen van de markt voor benodigde goederen en diensten;
 • Managen van contracten;
 • Sparren met collega’s, zoals managers en de strategisch inkoper;
 • Efficiënt inkopen van diensten en goederen, op tijd en tegen een goede prijs;
 • Verbeteren van het (tactische) inkoopproces;
 • Toezien op de naleving van inkooprichtlijnen en -standaarden door leveranciers.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Tactisch Inkoper liggen er mooie baankansen in de techniek en industrie. Geen enkel productiebedrijf kan namelijk zonder grondstoffen en diensten. Jij zorgt dat deze in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn.

Je kan aan de slag gaan voor een aannemer of plant owner. Hiervoor koop je bijvoorbeeld standaardmaterialen, installaties, halffabricaten of (reserve)onderdelen voor machines in.

In de techniek of industrie kun je als Tactisch Inkoper ook betrokken zijn bij grotere aankooptrajecten. Je maakt dan vaak onderdeel uit van een DMU (Decision Making Unit) samen met andere professionals. Jullie beslissen dan over de aankoop van bijvoorbeeld een productiemachine of voertuig. Dit soort aankopen hebben grote impact op een bedrijf en vragen om de nodige (inkoop)expertise.

Vaak kom je terecht op de inkoopafdeling van een bedrijf. Hier werk je samen met collega-inkopers, zoals Operationeel Inkopers en Strategisch Inkopers. Vaak rapporteer je aan een Inkoopmanager. Daarnaast heb je vooral veel contact met (potentiële) leveranciers.

Je kunt in vaste dienst werken bij één bedrijf, maar ook kiezen voor een carrière als zzp’er. In dat laatste geval werk je aan tijdelijke klussen en zet je jouw inkoopskills voor verschillende partijen in.

Wil jij als Tactisch Inkoper werken bij Stratt+? Wij kunnen jou in contact brengen met interessante bedrijven, zoals:

Hoe word je Tactisch Inkoper?

Wil jij aan de slag gaan als Tactisch Inkoper? Dan heb je behoefte aan de juiste opleiding(en). Er zijn verschillende manieren waarop jij het inkoopvak in kunt rollen. Over het algemeen vragen vacatures minimaal een hbo-opleiding. Een mbo-opleiding aangevuld met de juiste cursussen kan jou echter ook opties bieden.

Een goede basis voor de rol van Tactisch Inkoper leg je bijvoorbeeld met de volgende opleidingen: mbo Medewerker Inkoop en hbo International Business, Commerciële Economie of Logistiek Management. Ook met een hbo- of wo-opleiding in de richting van business, economie of management kun je als Tactisch Inkoper goed uit de voeten. 

Het is daarnaast een optie om een technische mbo- of hbo-opleiding te volgen plus een Nevi-opleiding. Nevi-diploma’s worden vaak gevraagd in inkoopvacatures. Nevi (Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement) biedt bijvoorbeeld de opleiding Nevi 1 voor het uitvoeren van aanbestedingen en Nevi 2 voor het zelfstandig begeleiden en uitvoeren van Europese aanbestedingen.

Naast een opleiding via Nevi kun jij jezelf als Tactisch Inkoper ontwikkelen door je softskills te ontwikkelen. Volg hiervoor bijvoorbeeld een cursus op het gebied van netwerken, onderhandelen, luisteren of plannen en organiseren. 

Wat is het salaris van een Tactisch Inkoper?

Benieuwd naar jouw salaris als Tactisch Inkoper? Hoeveel je precies gaat verdienen, hangt af van de kennis en ervaring die jij al op zak hebt. We geven je een salarisindicatie voor dit beroep.

Afhankelijk van jouw ervaring kun je als Tactisch Inkoper ongeveer het volgende verdienen:

 • Junior: ca. € 3500 – € 5000 bruto per maand
 • Medior: ca. € 5000 – € 6500 bruto per maand
 • Senior: ca. € 6500+ bruto per maand

Hoe langer je in het inkoopvak zit en hoe meer kennis je opdoet, hoe groter jouw waarde als Tactisch Inkoper. Hierbij hoort vaak ook een hoger salaris. Daarnaast kun je meer gaan verdienen als je doorgroeit naar een hogere inkoopfunctie, zoals inkoopmanager of senior inkoper.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Tactisch Inkoper

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!