Functieomschrijving: Project Engineer E&I

Wat is een Project Engineer E&I?

In de rol van Project Engineer leid jij E&I-projecten in goede banen. Je bent gespecialiseerd in de technische kant van deze projecten. Tijdens de uitvoering ben jij de schakel tussen de Projectmanager en de engineers.

In deze functie werk je aan projecten binnen de discipline E&I. E, ofwel elektrotechniek, is het bestuderen en het benutten van elektriciteit en elektromagnetische velden. Laadpalen, stopcontacten en zonnepanelen zijn voorbeelden van elektrotechnische toepassingen.

I, instrumentatie, heeft betrekking op instrumenten die bijvoorbeeld stroom, druk of temperatuur kunnen regelen en meten. Denk hierbij aan meters, kleppen en zenders. 

Voor het beroep van Project Engineer E&I is het belangrijk dat je analytisch bent ingesteld. Jij overziet het volledige technische proces en herkent eventuele projectrisico’s vroegtijdig. Verder ben je sterk in communicatie. Je werkt namelijk met veel partijen samen, zoals projectmanagers en uitvoerende technici. Jij weet jouw collega’s van de uitvoering continu te motiveren om goed werk te leveren.

Wat doet een Project Engineer E&I?

In de functie Project Engineer ben jij van begin tot eind betrokken bij E&I-projecten. Jouw hoofdtaak is zorgen voor de technische projectkant, bijvoorbeeld door het oplossen van technische problemen en het uitvoeren van risicocontroles.

Een goed project begint bij een goede voorbereiding. Daarom onderzoek jij voor aanvang het projectontwerp en ga je na of deze fouten bevat. Is dit het geval, dan zorg je dat deze voor de start worden opgelost.

Tijdens de uitvoering zie jij er als Project Engineer E&I op toe dat alle werkzaamheden goed verlopen. Je bent vooral on-site te vinden en staat dicht bij het projectteam. Om te garanderen dat het project op rolletjes loopt, los je ook in deze fase eventuele problemen efficiënt op.

Daarnaast test jij meestal het resultaat, waarbij je checkt of alles goed werkt en in lijn is met de projecteisen. Na oplevering evalueer je de engineering. Jij coördineert dus zowel het engineeringsproces, de realisatie als de afronding van een E&I-project.

Jouw precieze werkzaamheden verschillen uiteraard per project. Vaak ben je als Project Engineer E&I in elk geval verantwoordelijk voor:

 • Plannen van engineeringwerkzaamheden en uitvoeren van studies;
 • Rapporteren aan projectmanagers;
 • Evalueren van de werkvoorbereiding;
 • Uitvoeren van kwaliteitscontroles;
 • Leidinggeven aan het projectteam;
 • Managen van (deel)projecten;
 • Adviseren over het toepassen van technische ontwikkelingen;
 • Uitvoeren van (eind)inspecties.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Project Engineer E&I heb je goede baankansen in de industrie en techniek. Overal in deze sectoren zijn namelijk engineers nodig die zorgen dat machines en installaties blijven draaien, ook tijdens projecten. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan bij een aannemer, plant owner of engineeringsbureau.

Vaak gaat het om projecten in het kader van installaties of onderhoud. Als Project Engineer E&I heb je volop mogelijkheden om aan interessante klussen te werken, van modificaties tot verduurzamingsprojecten.

Jij bent veelal on-site te vinden om de projectuitvoering te bewaken. Daarnaast werk je met veel partijen samen om van het project een succes te maken. Denk aan Projectmanagers, E&I Engineers, opdrachtgevers en andere technici op de projectlocatie.

Na afronding en evaluatie van het project zit ook jouw werk als Project Engineer E&I erop. Je begint dan weer met een nieuw technisch project. Je kunt dit beroep dan ook uitstekend als zzp’er uitoefenen, waarbij je voor verschillende opdrachtgevers werkt. Er zijn echter ook volop bedrijven die vaste Project Engineers in dienst hebben. Het ligt er maar net aan wat jouw voorkeur heeft.

Ga je bij ons aan de slag als Project Engineer E&I, dan heb je uitstekende kansen om jezelf verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld bij interessante bedrijven als:

Hoe word je Project Engineer E&I?

Er bestaan geen speciale opleidingen gericht op het beroep Project Engineer E&I. Je hebt meestal minimaal een technisch hbo-diploma nodig om in deze rol aan de slag te kunnen gaan. Geschikte opleidingen zijn Elektrotechniek en Electrical Engineering (beiden ook te volgen op wo-niveau).

Naast een technisch diploma vraagt deze functie om kennis van technische tekenprogramma’s. Voorbeelden hiervan zijn EPLAN P8, AutoCAD en SolidWorks. Je kunt cursussen of trainingen volgen om je kennis hiervan te vergroten.

Het is daarnaast belangrijk dat je bekend bent met relevante normen in jouw vakgebied (denk aan NEN 1010 en NEN 3140) en (field)bussystemen en PLC- en/of DLC-besturingssystemen. Ook hier kun je cursussen over volgen.

Verder kun jij je baankansen als Project Engineer E&I vergroten door kennis op te doen van projectmethodes, zoals PRINCE2, IPMA en PMI. Ook een cursus projectmanagement kan nuttig zijn, omdat je veel samenwerkt met projectmanagers. Hierdoor is het handig om ook inzicht te hebben in deze kant van het vak.

Wat is het salaris van een Project Engineer E&I?

Benieuwd geworden naar jouw salaris als Project Engineer E&I? Hoeveel je gaat verdienen hangt af van verschillende factoren. Denk aan kennis, ervaring en het soort bedrijf waarvoor je aan de slag gaat.

Daarom geven wij jou een indicatie van het salaris voor deze functie. Hierbij houden we rekening met drie ervaringsniveaus:

 • Junior: ca. € 3000 – € 3750 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3750 – € 5000 bruto per maand
 • Senior: ca. 5000 – 6500 bruto per maand

Door aan verschillende E&I-projecten te werken, doe je meer ervaring op en groeit jouw waarde als Engineer. Je krijgt na verloop van tijd dan meestal meer salaris en kunt doorgroeien naar een complexere rol. Bijvoorbeeld een seniorpositie, waarin je naast een hoger salaris vaak recht hebt op interessante bonussen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Project Engineer E&I

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!