Functieomschrijving: Project Engineer

Wat is een Project Engineer?

Als Project Engineer zorg jij dat de technische kant van projecten op de juiste manier verloopt. Hiervoor leg je de link tussen projectmanagers en uitvoerende technici. Jouw doel is om te zorgen dat de uitvoering matcht met de projectdoelen.

Project Engineers zijn overal nodig in de industrie en techniek. Daarom kun je in dit beroep bij allerlei soorten technische projecten betrokken zijn. Misschien ga je wel aan de slag met het optimaliseren van een productielijn. Of ben je nauw betrokken bij de aanleg van een tunnel of fabriek.

Ligt je interesse meer bij duurzaamheid? Dan kun je aan een innovatief project werken, bijvoorbeeld op het gebied van zonne- of windenergie.

Voor dit beroep is het belangrijk dat jij goed kunt leidinggeven. Je bent in staat om jouw collega te motiveren om hun werk op een efficiënte manier uit te voeren. Verder beschik je over technisch inzicht en analytisch vermogen. Hiermee kun je de benodigde engineering goed inschatten en eventuele risico’s voor de uitvoering vroegtijdig herkennen.

Project Engineer - Stratt+

Wat doet een Project Engineer?

Als Project Engineer speel jij in elke projectfase een onmisbare rol. Jij focust je op de technische kant van projecten. Om te zorgen dat het project soepel verloopt, los jij technische problemen op en controleer je de veiligheid en kwaliteit.

Tijdens de voorbereiding houd jij je bezig met het projectontwerp. Je onderzoekt of dit geen fouten bevat. Mocht dit toch het geval zijn, dan los je deze zo snel mogelijk op.

Vervolgens bewaak je de uitvoering door te kijken of alle technici veilig en goed werken. Ook is het mogelijk dat jij (deels) nadenkt over de financiële projectkant. Bijvoorbeeld voor beslissingen over het materiaalbudget.

Na afronding van de werkzaamheden controleer je of het resultaat overeenkomt met de projecteisen. Is de oplevering achter de rug, dan beoordeel jij hoe de technische projectkant is verlopen. Eventueel kaart je verbeteringen aan voor een volgend project.

Wat voor werk je verder zoal doet, verschilt per project. Vaak heb je als Project Engineer in elk geval de volgende taken:

 • Leidinggeven aan het projectteam;
 • Rapporteren aan projectmanagers;
 • Evalueren van de werkvoorbereiding;
 • Plannen van werkzaamheden en uitvoeren van studies;
 • Coördineren van (deel)projecten;
 • Adviseren over het toepassen van technische ontwikkelingen;
 • Uitvoeren van (eind)inspecties, zoals Mechanical Completion, en het maken van punch lists.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als technicus kun je alle richtingen op binnen de discipline engineering. Je kunt bijvoorbeeld projecten coördineren in de olie- en gassector, (petro)chemie of offshore/maritieme sector. Of je gaat aan de slag als Project Engineer WTB of Project Engineer E&I. Mogelijke werkgevers zijn aannemers en plant owners of een engineeringsbureau.

Kansen genoeg dus. Engineers zijn namelijk continu nodig in de techniek en industrie om machines te ontwerpen, te installeren en te optimaliseren. Als Project Engineer heb je hierin een belangrijk aandeel, bijvoorbeeld binnen onderhouds- of verduurzamingsprojecten.

Jouw werk speelt zich grotendeels on-site af. Hier bewaak je de uitvoering van een project. Verder werk je elke dag met verschillende partijen samen om het project tot een succes te maken, zoals de Projectmanager, klant en leveranciers.

Je kunt deze functie zowel vast als zelfstandig uitoefenen. Als zzp’er werk je op projectbasis voor verschillende opdrachtgevers. Mogelijk zelfs binnen verschillende technische sectoren. Vaak heb je dan specialistische kennis van engineering. Voor het werk als freelancer is flexibiliteit erg belangrijk.

Bij Stratt+ heb je uitstekende baankansen als Project Engineer. Door ons brede netwerk kunnen wij jou in contact brengen met vooraanstaande bedrijven als:

Hoe word je Project Engineer?

Wil je Project Engineer worden? Dan heb je minstens een hbo-diploma nodig in technische richting. Op hbo- en wo-niveau kun je bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding Elektrotechniek of Electrical Engineering.

Verder is het essentieel dat je met technische tekenprogramma’s (CAD-software) overweg kunt. Het bekendste voorbeeld hiervan is AutoCAD, maar je kunt ook denken aan SolidWorks of E-plan. Wil jij hier meer ervaring mee opdoen, dan kun je verschillende trainingen volgen.

Verder komen cursussen over projectmethoden goed van pas voor dit beroep. Bekende methoden zijn Lean, Agile en Scrum. Maar je kunt ook denken aan IPMA en PRINCE2. Daarnaast werk jij regelmatig samen met de Projectmanager. Het kan daarom lonen om ook in deze richting een training te volgen.  

Wat is het salaris van een Project Engineer?

Nieuwsgierig geworden naar wat je als Project Engineer kunt verdienen? Jouw precieze salaris hangt af van een aantal zaken. Je kunt daarbij denken aan de kennis en ervaring die je al bezit en het bedrijf waarvoor je gaat werken.

Hieronder vind je een indicatie van jouw salaris voor het beroep Project Engineer. We onderscheiden de volgende drie niveaus:

 • Junior: ca. € 3000 – € 3750 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3750 – € 5000 bruto per maand
 • Senior: ca. 5000 – 6500 bruto per maand

Hoe meer ervaring jij opdoet, hoe groter de kans dat je doorgroeit als Project Engineer. Bijvoorbeeld naar de functie van Projectmanager. Met meer kennis en ervaring kun jij je werk namelijk efficiënter uitvoeren. Meestal ga je dan ook steeds een stukje meer verdienen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Project Engineer

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!