Functieomschrijving: Uitvoerder Bouw

Wat is een Uitvoerder Bouw?

Als Uitvoerder Bouw stuur jij projecten aan op een bouwlocatie. Jij leidt deze in goede banen door werkzaamheden te organiseren en het projectteam aan te sturen.

Je werkt in de bouw, een heel veelzijdig sector die onder meer uit de woningbouw en de utiliteitsbouw (fabrieken en kantoren) bestaat. De projecten die jij coördineert kunnen niet alleen gericht zijn op (nieuw)bouw, maar ook op renovaties of herstelwerk. Als Uitvoerder Bouw jij ook graag op anderen. Je werkt namelijk met veel partijen samen om te zorgen dat het bouwproces op rolletjes loopt.

Voor deze rol is het verder belangrijk dat je goed bent in het aansturen van anderen. Jij weet jouw collega’s te motiveren om hun werk goed en veilig uit te voeren. Ook beschik je over het nodige technische inzicht, zodat je het werk op de bouwlocatie goed kunt inschatten. Daarnaast ben jij goed in plannen en organiseren.

Wat doet een Uitvoerder Bouw?

Jouw hoofdtaak is zorgen dat het werk op de bouwlocatie wordt uitgevoerd zoals de werkvoorbereider dit heeft voorzien. Hij of zij bereidt het werk voor op kantoor en jij vertaalt dit naar de praktijk. Hierbij stuur je een team van uitvoerders aan.

Als Uitvoerder Bouw bepaal je hoeveel mensen er nodig zijn om een klus te klaren. Ook signaleer je welke materialen zij nodig hebben en zorg je dat deze aanwezig zijn. Op deze manier loopt het project geen onnodige vertraging op. Je motiveert jouw collega’s om hun werk veilig en efficiënt uit te voeren.

Verder bewaak jij de projectplanning. Wanneer de bouwsituatie plotseling verandert, speel jij hier efficiënt op in.

Wat je precies doet, is uiteraard afhankelijk van het project waaraan je werkt. Als Uitvoerder Bouw voer je in ieder geval vaak de volgende taken uit:

 • Samenstellen van een projectteam;
 • Leidinggeven op de bouwplaats;
 • Communiceren over de projectvoortgang met de Werkvoorbereider en Projectleider(s);
 • Bepalen van meer- en minderwerk;
 • Fungeren als aanspreekpunt op locatie;
 • Vaststellen van en communiceren over afwijkingen in het bestek;
 • Toezien op de veiligheid tijdens de uitvoering.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Je hebt uitstekende baankansen als Uitvoerder in de bouw. Vanzelfsprekend werk je vaak voor een bouwbedrijf, een aannemer in de bouw of een vastgoedbedrijf. Deze bedrijven kunnen gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld woning- of industriebouw. Als Uitvoerder bouw je mee aan bijvoorbeeld woningen, kantoren of fabrieken. Jij bent voornamelijk op locatie op de bouwplaats te vinden.

Duurzame en energiebesparende oplossingen worden steeds belangrijker in de bouwsector. Jij draagt bij aan dit soort innovaties. Een voorbeeld hiervan is prefab-bouw, waarbij een gebouw in delen wordt aangeleverd op de bouwplaats. Maar ook kunstmatige intelligentie en digitalisering worden steeds belangrijker in de bouw.

Meestal leg je verantwoording af aan de Projectleider. In een kleiner bedrijf kan het voorkomen dat je zelf (kleine) praktische klussen uitvoert. Je onderhoudt contacten met allerlei partijen, van collega’s op locatie tot leveranciers, klanten en omwonenden. Je werkt dus met aardig wat mensen samen.

Je kunt ervoor kiezen om vast in dienst te gaan bij een werkgever. Als Uitvoerder Bouw kun je echter ook als zzp’er werken en voor verschillende opdrachtgevers bouwprojecten uitvoeren. Het ligt er maar net aan wat je voorkeur heeft.

Kies je voor een functie als Uitvoerder Bouw bij Stratt+, dan wachten jou vele voordelen. Je kunt aan de slag gaan bij unieke opdrachtgevers, zoals:

Hoe word je Uitvoerder Bouw?

Voor de rol van Uitvoerder Bouw heb je bij voorkeur de beschikking over een afgeronde mbo-opleiding. Er bestaan verschillende specifieke opleidingen voor uitvoerders. Denk hierbij aan de mbo-opleidingen Uitvoerder, Uitvoerder Bouw en Infra en Kaderfunctionaris Uitvoering Bouw en Infra.

Ook met een mbo-diploma Bouwkunde ben jij goed voorbereid op deze functie. Deze opleiding kan tevens op hbo- of wo-niveau worden gevolgd.

Daarnaast is het voor jou als professional altijd goed om je kennis verder uit te breiden. Bijvoorbeeld door het volgen van cursussen of trainingen. Zo is het als Uitvoerder in de bouw nuttig om een cursus Revit en/of BIM te volgen.

Ook kun je de softskills trainen die goed van pas komen in deze functie, zoals plannen, organiseren of leidinggeven.

Wat is het salaris van een Uitvoerder Bouw?

Ben je benieuwd naar jouw salaris als Uitvoerder in de bouw? Hoeveel je precies verdient in deze rol, hangt af van de ervaring en kennis die jij al bezit. Met meer ervaring kun je jouw werk efficiënter doen en verdien je meestal ook een hoger salaris.

Qua ervaring onderscheiden wij drie niveaus: junior, medior en senior. Per niveau zie je hieronder hoeveel jij kunt verdienen als Uitvoerder Bouw:

 • Junior: ca. € 2500 – € 3500 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3500 – € 5000 bruto per maand
 • Senior: ca. 5000+ bruto per maand

Hoe meer ervaring je opdoet, hoe groter de kans dat je doorgroeit. Bijvoorbeeld naar een rol als Projectmanager of Projectleider in de bouw. Dit zijn complexere functies waarbij je meestal meer salaris gaat verdienen.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Uitvoerder Bouw

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!