Functieomschrijving: Werkvoorbereider Bouw

Wat is een Werkvoorbereider Bouw?

Als Werkvoorbereider Bouw ben jij verantwoordelijk voor de voorbereiding van bouwprojecten. Je zorgt dat aan alle voorwaarden is voldaan voordat het project begint. Tijdens de uitvoering bepaal jij hoe jouw collega’s hun werk het beste kunnen uitvoeren.

De bouwsector is zeer divers. Zo bestaat deze onder andere uit de woningbouw en de utiliteitsbouw (kantoren en fabrieken). Naast bouwwerkzaamheden kun je in de bouw te maken krijgen met bijvoorbeeld herstelwerkzaamheden en renovaties.

Als Werkvoorbereider Bouw heb jij goede kennis van techniek en affiniteit met de bouw. Je beschikt over het nodige inzicht om bouwtekeningen te lezen en de bouwplaats te visualiseren. Zo zorg je dat alle onderdelen van het bouwproces correct op elkaar aansluiten. Daarnaast ben jij een teamspeler. Je werkt op een gemiddelde werkdag namelijk met veel verschillende partijen samen.

WvB Bouw Stratt+ 1200x630

Wat doet een Werkvoorbereider Bouw?

Als Werkvoorbereider Bouw bereid jij alle werkzaamheden voor op de bouwplaats. Jij bepaalt in welke volgorde jouw collega’s het werk moeten uitvoeren en welke methodes ze hierbij toepassen. Hierbij plan je ook in welke materialen en gereedschappen zij nodig hebben om hun werk te doen. Jij bent een onmisbare schakel in het bouwproces.

In de rol van Werkvoorbereider Bouw schakel je tussen het kantoor en de bouwplaats, maar sta je ook opdrachtgevers en leveranciers te woord. Het ene moment praat je met een externe partij over de levering van materialen, het andere moment maak je afspraken met opdrachtgever over deadlines. Hierbij informeer jij de klant vanuit jouw expertise of een deadline haalbaar is.

Wat je precies doet, hangt af van het bouwproject waaraan je werkt en voor wie je actief bent. Als Werkvoorbereider Bouw voer je in ieder geval vaak de volgende taken uit:

 • Vertalen van werkzaamheden naar werkpakketten;
 • Ondersteunen van teken- en planwerkzaamheden;
 • Tijdig aanvragen van vergunningen;
 • Inkopen van het juiste materiaal;
 • (Deels) verzorgen van kostencalculaties;
 • Controleren van technische tekeningen, bijvoorbeeld met behulp van BIM;
 • Aangeven van klanteisen;
 • Communiceren met de uitvoering en andere interne en externe partijen.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Werkvoorbereider Bouw kun je bij diverse soorten bedrijven aan de slag gaan. Je werkt bij een bouwbedrijf of een aannemer in de bouw, of je gaat bij een vastgoedbedrijf aan de slag. Je bouwt bijvoorbeeld woningen, een kantoorcomplex of een fabriek.

In de meeste gevallen ben jij vooral op kantoor te vinden en bereid je vanuit daar de bouwklus voor. Je kunt echter ook op locatie aan de slag gaan. Dit hangt ook af van het type klus waaraan je werkt. Zo is nieuwbouw bijvoorbeeld steeds vaker prefab (prefabricated, oftewel vooraf gebouwd). Een woning of gebouw komt dan in delen aan op de bouwplaats. Hierbij is het bouwproces op locatie een stuk korter. Bij een renovatieklus is dat echter niet het geval en ben je meer op locatie te vinden.

De functie van Werkvoorbereider Bouw kent veel afwisseling. Als centrale schakel in het bouwproces werk je met diverse partijen samen, van uitvoerders en projectleiders tot leveranciers en onderaannemers. Naast dat je in vaste dienst kunt gaan, kun je ook als zelfstandig Werkvoorbereider Bouw uit de voeten. Dan werk je vaak voor meerdere soorten bedrijven aan afwisselende klussen.
Ga je via Stratt+ als Werkvoorbereider Bouw aan de slag, dan kun je voor toffe en unieke bedrijven werken. Dit zijn opdrachtgevers als:

Hoe word je Werkvoorbereider Bouw?

Voor de rol van Werkvoorbereider Bouw heb je minimaal een technisch mbo-diploma nodig. Op hbo- of wo-niveau vormt een opleiding Bouwkunde een mooie basis voor deze rol.

Naast een technisch diploma is het een goed idee om jouw kennis uit te breiden door het volgen van cursussen en trainingen. Als Werkvoorbereider Bouw heb je bijvoorbeeld vaak kennis van Revit en/of BIM nodig.

Je kunt daarnaast meer kennis opdoen door bijvoorbeeld een cursus Technisch tekenen of Werkvoorbereiding en planning te volgen.

Wat is het salaris van een Werkvoorbereider Bouw?

Als Werkvoorbereider Bouw is je salaris sterk afhankelijk van de kennis en ervaring die je in huis hebt. Heb je meer ervaring, dan kun je jouw werk efficiënter uitvoeren en verdien je vaak een hoger salaris.
Er zijn drie ervaringsniveaus, namelijk junior, medior en senior. Als senior werkvoorbereider verdien je van deze niveaus het meeste salaris. Op dit niveau krijg je daarnaast vaak interessante bonusregelingen.

De volgende indicatie laat zien hoeveel salaris je als Werkvoorbereider Bouw kunt verdienen:

 • Junior Werkvoorbereider: ca. € 2200 – 3000 bruto per maand
 • Medior Werkvoorbereider: ca. € 3000 – 4000 bruto per maand
 • Senior Werkvoorbereider: ca. € 4000 – 5000 bruto per maand

Doe je meer kennis en ervaring op als Werkvoorbereider Bouw, dan is de kans groot dat jij uiteindelijk meer gaat verdienen. Ook kun je dan mogelijk doorgroeien naar een hogere functie, zoals Projectleider. Je hebt dan de leiding over een bouwproject en daar hoort vaak een hoger salaris bij.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Werkvoorbereider Bouw

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!