Functieomschrijving: Uitvoerder WTB

Wat is een Uitvoerder WTB?

Als Uitvoerder WTB coördineer en leid jij de uitvoering van werktuigbouwkundige projecten. Je zorgt dat alles op de projectlocatie goed is georganiseerd, van het personeel tot de materialen. Daarbij geef je leiding aan een team van technici. 

Je werkt binnen de werktuigbouwkunde. Deze brede discipline richt zich op het ontwerp, de bouw en de verbetering van machines en werktuigen. Het gaat om allerlei soorten objecten, zoals machines die grondstoffen bewerken of zaken verplaatsen.

Daarnaast heeft WTB betrekking op industriële equipment, zoals rotating equipment. Hieronder vallen onder meer compressoren en turbines. Werktuigbouwkunde kent diverse deelgebieden, waaronder de constructiebouw en machinebouw. 

Voor de rol van Uitvoerder WTB zijn een aantal eigenschappen onmisbaar. Ten eerste is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Je werkt namelijk met veel partijen samen om het WTB-project tot een succes te maken. Ook heb jij het nodige technische inzicht en kun je technische tekeningen lezen, zoals P&ID’s. Tot slot ben jij goed in het aansturen en het motiveren van anderen.

Wat doet een Uitvoerder WTB?

Jouw belangrijkste taak als Uitvoerder WTB is zorgen dat het werk op de bouwlocatie wordt uitgevoerd zoals vooraf is bedacht. Een WTB-project wordt meestal voorbereid door een Werkvoorbereider. Jij vertaalt deze voorbereiding naar de praktijk.

Je organiseert het werk op de projectlocatie door te bepalen hoeveel personeel er nodig is en welke materialen zij gaan gebruiken om de klus te klaren. Jij zet de juiste mensen op de juiste plek en motiveert hen bij de uitvoering.

Ook bewaak je de projectplanning. Indien nodig zet je meer mensen of materialen in om te zorgen dat het project geen vertraging oploopt. 

Aan welk project je ook werkt, als Uitvoerder WTB heb je vaak de volgende verantwoordelijkheden:

 • Leidinggeven ten behoeve van de projectwerkzaamheden;
 • Fungeren als aanspreekpunt voor diverse partijen op locatie;
 • Samenstellen van een projectteam;
 • Vaststellen van en communiceren over afwijkingen in het bestek;
 • Communiceren over de projectvoortgang met de Werkvoorbereider en Projectleider(s);
 • Bepalen van meer- en minderwerk;
 • Toezien op veiligheid.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Uitvoerder WTB beschik je over uitstekende baankansen in de techniek en de industrie. Je gaat waarschijnlijk aan de slag voor een bedrijf dat werktuigbouwkundige projecten uitvoert, zoals een technisch aannemer. Hier werk je bijvoorbeeld op de maintenanceafdeling.

Je werkt meestal in een multidisciplinaire omgeving. Bijvoorbeeld voor het onderhoud aan of de renovatie van WTB-installaties binnen de industrie. Ook kun je werkzaam zijn binnen de infrastructuur, op het gebied van bijvoorbeeld sluizen en bruggen.

Verder leg je vaak verantwoording af aan de betrokken Projectleider of Projectmanager. Ben je actief binnen een kleiner bedrijf, dan werk je soms ook zelf mee aan de uitvoering van klussen. Verder heb je contact met allerlei betrokkenen binnen het project. Bijvoorbeeld medewerkers op locatie, leveranciers, (onder)aannemers en de opdrachtgever.

Als Uitvoerder WTB kun je in loondienst werken voor één bedrijf, maar ook kiezen voor een carrière als zelfstandige. In het laatste geval coördineer je afwisselende WTB-projecten voor verschillende organisaties.

Lijkt een functie als Uitvoerder WTB bij Stratt+ jou wat? Wij werken samen met interessante opdrachtgevers als:

Hoe word je Uitvoerder WTB?

Voor de rol van Uitvoerder WTB heb je meestal minimaal een technisch mbo-4-diploma nodig. Bijvoorbeeld in de richting werktuigbouwkunde. Deze opleiding kun je ook op hbo- of wo-niveau volgen.

Daarnaast kun je jouw kennis verder uitbreiden door het volgen van diverse soorten cursussen. Bijvoorbeeld op het gebied van (thermo)dynamica of piping.

Ook kun je een cursus volgen waarmee je de softskills traint die belangrijk zijn voor een functie als Uitvoerder WTB. Het gaat dan bijvoorbeeld om leidinggeven, plannen of organiseren.

Wat is het salaris van een Uitvoerder WTB?

Hoeveel jij als Uitvoerder WTB verdient, hangt uiteraard af van de kennis en ervaring die je meeneemt naar een bedrijf. Zit je al een aantal jaren in het vak, dan verdien je waarschijnlijk meer dan als je net op de arbeidsmarkt komt kijken.

Er bestaan drie ervaringsniveaus, namelijk junior, medior en senior. Van deze niveaus levert een seniorfunctie over het algemeen het meeste salaris op. Hieronder geven we jou per niveau een indicatie van je salaris als Uitvoerder WTB:

 • Junior: ca. € 2500 – € 3500 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3500 – € 4500 bruto per maand
 • Senior: ca. 4500 – 6000 bruto per maand

Doe je meer ervaring op, dan kun je vanuit deze functie vaak ook doorgroeien naar een complexere rol. Voorbeelden hiervan zijn Projectmanager en Projectleider WTB. Bij zo’n hogere functie hoort vaak een hoger salaris.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Uitvoerder WTB

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!