Functieomschrijving: Werkvoorbereider WTB

Wat is een Werkvoorbereider WTB?

Als Werkvoorbereider WTB bereid je werktuigbouwkundige projecten voor. Dit betekent dat jij zorgt dat er aan alle randvoorwaarden is voldaan voordat een project van start gaat. Tijdens de uitvoering van het project zorg je daarnaast dat jouw collega’s alle benodigdheden hebben om hun werk succesvol te doen.

WTB, oftewel werktuigbouwkunde, heeft betrekking op het ontwerpen, het maken en het verbeteren van werktuigen en machines.

Werktuigbouwkunde is een brede discipline die diverse soorten systemen en machines omvat. Daarnaast gaat het bij WTB ook om industriële equipment. Denk dan bijvoorbeeld aan rotating equipment, zoals pompen, compressoren en turbines. Er zijn dan ook veel verschillende deelgebieden van werktuigbouwkunde, waaronder constructiebouw, machinebouw en scheepsbouw.

Als Werkvoorbereider WTB heb je goede basiskennis van techniek. Jij wil altijd precies weten hoe een machine of installatie werkt en hoe je deze kunt verbeteren. Daarnaast kun je goed overweg met allerlei soorten werkdocumenten, zoals P&ID’s. Je werkt met veel verschillende partijen en bent dan ook prettig in de omgang.

Werkvoorbereider WTB - Stratt+ 1200x630

Wat doet een Werkvoorbereider WTB?

Als Werkvoorbereider WTB bereid jij de werkzaamheden voor en ondersteun je jouw collega’s tijdens de uitvoering hiervan. Hierbij zorg je dat benodigde materialen en documentatie op de werkplaats aanwezig zijn.

Op een gemiddelde werkdag heb je contact met veel verschillende stakeholders binnen het WTB-project. In de ochtend bel je bijvoorbeeld met leveranciers over prijzen en beschikbaarheid van materiaal. Na de lunch spreek je met de opdrachtgever over een aankomende deadline binnen het project. En in de middag ben je in het werkveld te vinden om werkzaamheden op te nemen.

Waar je ook werkt, als Werkvoorbereider WTB ben je meestal verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Vertalen van werkzaamheden naar werkpakketten;
 • Tijdig aanvragen van vergunningen;
 • Inkopen van het juiste materiaal;
 • (Deels) verzorgen van kostencalculaties;
 • Controleren van technische tekeningen;
 • Aangeven van klanteisen;
 • Communiceren met de uitvoering en andere interne en externe partijen.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Werkvoorbereider WTB kun je voor diverse soorten bedrijven aan de slag gaan. Meestal ben je actief in de industrie, bij een technisch aannemer of plant owner.

Wat voor werk je voorbereidt, hangt af van de specifieke klus, maar vaak gaat het om onderhoud of technische projecten. Je bent bijvoorbeeld actief binnen de maintenanceafdeling van een bedrijf die verantwoordelijk is voor installaties en onderhoud.

Je kunt in vaste dienst gaan, maar het is ook mogelijk om als zelfstandig werkvoorbereider te werken. Dan houd jij je bezig met variërende projecten voor verschillende bedrijven. Hoe dan ook is jouw werk erg afwisselend. Je bent een centrale schakel in werktuigbouwkundige projecten en werkt met veel partijen samen. Denk aan engineers, maar ook aan projectleiders en uitvoerders.

Ga je via Stratt+ als Werkvoorbereider WTB aan de slag, dan krijg je de kans om voor toffe en unieke bedrijven te werken. Dit zijn bijvoorbeeld opdrachtgevers als:

Hoe word je Werkvoorbereider WTB?

Wil je als Werkvoorbereider WTB werken, dan heb je minimaal een technisch mbo-diploma nodig. De opleiding Werktuigbouwkunde is een uitstekende optie voor deze rol. Deze opleiding bestaat zowel op mbo-, hbo- als wo-niveau.

Andere mbo-opleidingen die je kunt volgen, zijn bijvoorbeeld Calculeren en Werkvoorbereiding, Technisch Tekenaar en Werkvoorbereider Installaties.

Daarnaast is het een goede keuze om je kennis van werkvoorbereiding verder uit te breiden. Hiervoor kun je trainingen of cursussen volgen op het gebied van bijvoorbeeld kwaliteit en veiligheid. Ook is het als Werkvoorbereider WTB goed als je ervaring hebt met software als Roser en SAP.

Wat is het salaris van een Werkvoorbereider WTB?

Jouw salaris als Werkvoorbereider WTB hangt af van hoeveel kennis en ervaring je al hebt. Ben je wat verder in je loopbaan, dan verdien je vaak een hoger salaris. Je hebt dan namelijk de ervaring om je werk beter uit te voeren. Dit maakt jou tot een waardevollere Werkvoorbereider WTB.

Er zijn drie ervaringsniveaus: junior, medior en senior. Ben je senior werkvoorbereider, dan verdien je van deze niveaus het meeste salaris. Daarnaast krijg je dan vaak interessante bonusregelingen.

Hieronder geven we jou een indicatie van je salaris als Werkvoorbereider WTB:

 • Junior Werkvoorbereider: ca. € 2200 – 3000 bruto per maand
 • Medior Werkvoorbereider: ca. € 3000– 4000 bruto per maand
 • Senior Werkvoorbereider: ca. € 4000– 5000 bruto per maand

Als je blijft groeien als Werkvoorbereider WTB ga je vaak ook meer verdienen. Of je groeit door naar een andere rol met meer salaris. Na een aantal jaren als werkvoorbereider kun je bijvoorbeeld doorgroeien tot teamlead, of je gaat aan de slag binnen een andere soort functie. Denk hierbij aan projectleider of supervisor.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Werkvoorbereider WTB

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!