Functieomschrijving: CAD-Tekenaar Elektrotechniek

Wat is een CAD-Tekenaar Elektrotechniek?

Als CAD-Tekenaar Elektrotechniek maak en verbeter jij tekeningen voor elektrotechnische installaties. Hiervoor maak je gebruik van een CAD-tekenprogramma. Jouw tekeningen vormen de onmisbare schakel tussen de ontwerpfase en de uitvoering van E-installaties.

Jouw werk is bedoeld voor het ontwerpen, bouwen, onderhouden en optimaliseren van elektrotechnische installaties. Waar kun je dan zoal aan denken? Het gaat onder meer om regel- en bedieningsapparatuur, maar ook om laadpalen en zonnepanelen. Daarnaast zijn het plaatsen van installaties en het aanleggen van bedrading voorbeelden van elektrotechnische werkzaamheden.

Jij begrijpt niet alleen hoe elektrotechnische installaties werken; je bent ook uitstekend in staat om hier tekeningen voor te maken. Hiervoor gebruik je CAD-software (CAD staat voor Computer-Aided Design). Er bestaan verschillende CAD-programma’s. Enkele van de bekendste zijn: AutoCAD, Inventor, E-plan, SolidWorks en MicroStation.

In de rol van CAD-Tekenaar zorg je dat de elektrotechnische tekeningen goed leesbaar zijn. Hiervoor overleg je regelmatig met collega-tekenaars en monteurs. Je bent dan ook goed in zowel communiceren als samenwerken. Daarnaast ga jij altijd nauwkeurig te werk. Voor de tekeningen moet je namelijk maatwerk leveren.

CAD-Tekenaar Elektrotechniek - Stratt+

Wat doet een CAD-Tekenaar Elektrotechniek?

Als CAD-Tekenaar Elektrotechniek vertaal je technische ideeën op papier. Jij zorgt dat uitvoerende technici de juiste tekeningen tot hun beschikking hebben. Dit betekent dat jij een concept tot in de kleinste details uitwerkt. Dankzij jouw ontwerpen kan worden bepaald of een concept technisch haalbaar is en of het echt iets toevoegt.

Je voorziet jouw tekeningen van benodigde maten, bijschriften en verwijzingen. Daarnaast maak je berekeningen. Bijvoorbeeld om te bepalen hoeveel materialen nodig zijn om een ontwerp te realiseren. Verder let je op keurings- en veiligheidseisen. Deze zijn natuurlijk van groot belang voor een veilig werkende elektrotechnische installatie.  

Daarnaast behoort het controleren van gemaakte tekeningen tot jouw takenpakket. Hierbij kijk je of deze geen fouten bevatten. Waar nodig voer je aanpassingen door en je zorgt voor de archivering van afgeronde tekeningen. Waar jij je precies mee bezighoudt, hangt natuurlijk af van de opdracht waaraan je werkt. Als CAD-Tekenaar Elektrotechniek heb je meestal de volgende taken:

 • Maken van tekeningen en materiaaloverzichten;
 • Verzamelen van benodigde informatie om tekeningen te maken;
 • Uitvoeren van berekeningen voor elektrotechnische installaties;
 • Toetsen van gemaakte tekeningen, bijvoorbeeld aan de hand van regelgeving of het bestek;
 • Vertalen van klantbehoeften naar werkbare ontwerpen;
 • Adviseren van jouw directe collega’s en de opdrachtgever;
 • Kwaliteitsbewaking.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als CAD-Tekenaar Elektrotechniek heb je volop kansen in de techniek en de industrie. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan voor een aannemer, plant owner of technisch dienstverlener. Elektrotechniek speelt waarschijnlijk een grote rol binnen het bedrijf.

Afhankelijk van het type bedrijf maak jij tekeningen voor verschillende elektrotechnische doeleinden. Bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een installatie, modificatie of zelfs een shutdown. Ook kun je met jouw tekeningen bijdragen aan energiezuinige installaties.

Jij bent meestal actief in een tekenkamer of op een afdeling voor werkvoorbereiding. Hier leg je de basis voor jouw collega’s van de uitvoering. Je werkt intensief met hen samen en hebt daarnaast contact met onder andere leveranciers en klanten.

Binnen de elektrotechniek zijn veel freelance CAD-Tekenaars actief, bijvoorbeeld met als specialisme EPLAN. Wil jij als zzp’er aan de slag gaan? Dan werk je voor uiteenlopende opdrachtgevers. Je verdient dan vaak een hoger salaris dan in vaste dienst. Tegelijk heb je echter minder zekerheid. Als zelfstandig CAD-Tekenaar Elektrotechniek is aanpassingsvermogen erg belangrijk. Heb je interesse in een nieuwe uitdaging als CAD-Tekenaar? Wij bieden jou interessante kansen in de elektrotechniek bij opdrachtgevers als:

Hoe word je CAD-Tekenaar Elektrotechniek?

Voor de functie CAD-Tekenaar Elektrotechniek heb jij een aantal dingen nodig. Om te beginnen vraagt dit beroep om minimaal een technisch mbo-diploma. Er zijn verschillende opleidingen die een goede basis bieden voor deze functie.

Kies bijvoorbeeld voor de mbo-opleiding Technisch Tekenaar. Of de mbo- of hbo-opleiding Elektrotechniek.

Verder heb je als CAD-Tekenaar Elektrotechniek kennis nodig van relevante normen binnen het vakgebied, zoals NEN 1010 en NEN 3140. Je leert hierover tijdens de opleiding Elektrotechniek of je kunt hier cursussen voor volgen.

Ten slotte moet je natuurlijk weten hoe CAD-software werkt. Het is voor deze functie belangrijk dat jij weet hoe je een (of meerdere) tekenprogramma(‘s) gebruikt. Ook deze kennis kun je opdoen via een technische opleiding of door middel van aanvullende trainingen.

Wat is het salaris van een CAD-Tekenaar Elektrotechniek?

Wat je precies gaat verdienen als CAD-Tekenaar in de elektrotechniek hangt van een aantal zaken af. Dit verschilt bijvoorbeeld per bedrijf. Ook kunnen jouw kennis en ervaring hierop van invloed zijn.

Beschik je al over een aantal jaar ervaring, dan kom je meestal in aanmerking voor meer salaris dan als je net in deze functie start. Daarom geven wij jou per ervaringsniveau een indicatie van je salaris:

 • Junior: ca. € 2500 – € 3000 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3000 – € 3500 bruto per maand
 • Senior: ca. 3500 – 4500 bruto per maand

Hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter jij in je werk wordt. Uiteindelijk groei je dan door naar bijvoorbeeld een medior- of seniorpositie als CAD-Tekenaar Elektrotechniek. Of je ontwikkelt je naar de rol van Tekenaar/Constructeur of (Project) Engineer. Groei je door, dan krijg je vaak ook meer salaris.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: CAD-Tekenaar Elektrotechniek

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!