Functieomschrijving: Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw

Wat is een Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw?

Als Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw lever je werk waar jouw collega’s op kunnen bouwen. Jij vult namelijk bouwontwerpen aan in opdracht van de ontwerper, meestal een ingenieur. In een enkel geval ga je ook zelf aan de slag met het maken van een ontwerp.

Je bent actief in de bouw, een veelzijdige sector. Deze omvat bijvoorbeeld de woningbouw en utiliteitsbouw (kantoren en fabrieken). Jij bent bijvoorbeeld betrokken bij (nieuw)bouwprojecten, een renovatie of herstelwerk.

Je maakt voor jouw werk gebruik van software voor de bouw. Meestal is dit AutoCAD of Revit, beide CAD-programma’s. CAD staat voor Computer-Aided Design. Je maakt dus gebruik van een computer om een technische 2D- of 3D-bouwtekening te maken of aan te passen.

Met Revit kun je daarnaast een Building Information Model (BIM) maken. Dit is een 3D-model van het te bouwen object. Zie het als een centraal punt waar alle informatie voor het bouwproject wordt verzameld.

Voor het werk als Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw kun je niet zonder goede communicatieskills. Het is namelijk van belang dat jij tekeningen zo aanpast dat ontwerpers deze goed begrijpen. Je overlegt daarom regelmatig met hen over de details hiervan. Daarnaast is het handig als je goed bent in plannen. Ook vraagt dit beroep om technisch inzicht en nauwkeurigheid.

Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw - Stratt+

Wat doet een Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw?

Jouw hoofdtaak als Uitvoerend CAD-Tekenaar is om te zorgen dat bouwtekeningen en -ontwerpen compleet zijn. Hierdoor kunnen ze op efficiënte wijze worden ingezet voor het bouwproces.

Wat je zoal doet? Op nauwkeurige wijze zet jij bouwconcepten op papier, zoals plattegronden van woningen en fabrieken. Ook zet jij bestaande technische tekeningen om in plattegronden. Verder werk je met behulp van CAD-software bijvoorbeeld aan ontwerp-, bouw- en bestektekeningen.

Als Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw onderzoek je verder of ontwerpen ook technisch haalbaar zijn. Is dit niet het geval, dan overleg je met de ontwerper of architect. Om dit te bepalen, teken jij bijvoorbeeld maten en doorsneden uit.

Jij zorgt voor nauwkeurige en overzichtelijke tekeningen voor verschillende opdrachtgevers. Hierbij houd je niet alleen rekening met deadlines, maar ook met keurings- en veiligheidseisen.

Wat je verder precies doet als Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt. Je hebt in elk geval vaak onderstaande taken:

 • Maken of aanpassen van 2D- en 3D-tekeningen en materiaaloverzichten;
 • Verzamelen van alle benodigde informatie voor technische tekeningen;
 • Aanvullen van bestaande ontwerpen;
 • Kwaliteitsbewaking;
 • Uitvoeren van berekeningen voor constructies en machines;
 • Adviseren van collega’s en opdrachtgevers;
 • Toetsen van gemaakte tekeningen, bijvoorbeeld aan de hand van regelgeving of het bestek.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw kun je voor verschillende soorten bedrijven werken. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag voor een bouw- of infrabedrijf. Of misschien zet jij jouw tekenskills wel in voor een engineersbureau, aannemer of vastgoedbedrijf.

Het bedrijf waarvoor je werkt is mogelijk gespecialiseerd in een bepaald soort type bouw. Bijvoorbeeld woningen of gebouwen voor de industrie, zoals plants of fabrieken.

De bouw wordt steeds duurzamer. Jij kunt als Uitvoerend CAD-Tekenaar bijdragen aan deze ontwikkeling. Bijvoorbeeld via prefab-bouw, waarbij een gebouw al in delen op de bouwplaats arriveert. Of door de installatie van energiebesparende middelen, zoals een warmtepomp.

Jouw werk vindt meestal plaats in de tekenkamer of op een afdeling gericht op werkvoorbereiding. Je werkt nauw samen met ontwerpers, zoals ingenieurs of architecten. Daarnaast kom je ook regelmatig in contact met andere partijen, zoals werkvoorbereiders, uitvoerders en de opdrachtgever. Lijkt een uitdaging als Uitvoerend CAD-Tekenaar in de bouw je wat? Bij Stratt+ kunnen we jou in contact brengen met unieke opdrachtgevers als:

Hoe word je Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw?

Voor de functie Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw heb je minimaal een mbo-diploma nodig in technische richting. Hiervoor heb je verschillende opties.

Volg bijvoorbeeld een opleiding specifiek gericht op het vakgebied, zoals mbo Technisch Tekenaar. Of kies voor een hbo- of wo-opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek.

Verder is het uiteraard belangrijk dat jij goed overweg kunt met CAD-software. Dit leer je mogelijk tijdens je opleiding. Maar het is natuurlijk ook een optie om hierin een (aanvullende) cursus te volgen. Bijvoorbeeld op het gebied van AutoCAD, Revit of BIM.

Wat is het salaris van een Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw?

Nu je meer weet over het beroep Uitvoerend CAD-Tekenaar in de bouw, ben je vast ook benieuwd hoeveel je in deze functie kunt verdienen. Je salaris is afhankelijk van een aantal zaken. Denk aan de kennis en ervaring die je meeneemt naar een bedrijf.

Hieronder vind je een indicatie van je salaris als Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw. Hierbij houden wij rekening met drie verschillende ervaringsniveaus:

 • Junior: ca. € 2250 – € 2750 bruto per maand
 • Medior: ca. € 2750 – € 3250 bruto per maand
 • Senior: ca. 3250 – 3750 bruto per maand

Voor jouw ontwikkeling als Uitvoerend CAD-Tekenaar is het goed om ervaring op te doen met verschillende bouwprojecten. Hierdoor word jij beter in je werk en ga je na verloop van tijd vaak meer verdienen. Mogelijk groei je dan zelfs door naar een complexere functie met meer salaris, zoals Tekenaar/Constructeur of (Project) Engineer.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Uitvoerend CAD-Tekenaar Bouw

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!