Functieomschrijving: Voorman Elektrotechniek

Wat is een Voorman Elektrotechniek?

Als Voorman Elektrotechniek zie je toe op de juiste uitvoering van elektrotechnische werkzaamheden. Hiervoor stuur je een team van monteurs aan. Jij zorgt dat zij alle middelen hebben om goed werk te kunnen leveren.

Je werkt binnen de elektrotechniek. Deze technische discipline richt zich op de toepassing van elektriciteit. Waar kun je dan zoal aan denken? Voorbeelden van elektrotechnische installaties zijn laadpanelen en zonnepanelen. Maar ook licht- en beveiligingsinstallaties en regel- en bedieningsapparatuur vallen onder elektrotechniek. Daarnaast kun je denken aan energiesystemen.    

Als Voorman Elektrotechniek beschik jij over de volgende kwaliteiten. Ten eerste kun je anderen goed aansturen en coachen. Jij hebt een open houding en communiceert makkelijk op verschillende niveaus. Natuurlijk heb je uitgebreide kennis van elektrotechniek. Je moet immers goed kunnen meedenken met de monteurs. Ten slotte ben je goed in het plannen en het overzien van meerdere werkzaamheden.

Voorman Elektrotechniek - Stratt+

Wat doet een Voorman Elektrotechniek?

Jouw prioriteit als Voorman Elektrotechniek is ervoor zorgen dat het elektrotechnisch werk goed wordt opgeleverd. Hiervoor ben jij het eerste aanspreekpunt voor jouw team van monteurs. Je beantwoordt hun vragen en zorgt voor een goede sfeer op de werkvloer. Daarnaast geef je werknemers kansen om zichzelf te ontwikkelen.

Tijdens de uitvoering controleer je de voortgang en kwaliteit van de werkzaamheden. Je maakt haalbare planningen zodat het werk geen onnodige vertraging oploopt. Vaak werk je als Voorman Elektrotechniek zelf ook mee aan de uitvoering. Je voert dan bijvoorbeeld onderhoud of reparatiewerk uit. Hiermee ondersteun je jouw teamleden.

Verder zorg je dat de monteurs alle benodigde materialen en gereedschappen hebben om hun werk goed te kunnen doen. Jij ziet erop toe dat personeel en materieel zich op de juiste plaats binnen het bedrijf bevinden.  

Meestal rapporteer je de over de elektrotechnische werkzaamheden aan de Projectmanager of Uitvoerder. Om te zorgen dat al het werk goed verloopt, heb je daarnaast contact met bijvoorbeeld werkvoorbereiders, projectleiders en de klant. 

Wat je precies doet als Voorman in de elektrotechniek, hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt. Meestal heb je de volgende verantwoordelijkheden:

 • Bewaken van de algehele (project)voortgang;
 • Bewaken van de projectscope;
 • Verrichten van montagewerkzaamheden;
 • Bijhouden van meer- en minderwerk;
 • Verhelpen van eventuele (technische) problemen;
 • Beheren van materialen;
 • Geven van toolboxmeetings;
 • Onderhouden van contacten met zowel interne als externe partijen.

Bij wat voor bedrijven werk je?

In de rol van Voorman Elektrotechniek kun je voor allerlei bedrijven werken in de techniek en de industrie. Denk aan aannemers, engineeringsbureaus en plant owners. De kans is groot dat jouw werkgever zich (vooral) op elektrotechniek richt.

Je kunt betrokken zijn bij allerlei soorten projecten. Je ziet bijvoorbeeld toe op de uitvoering van een nieuwbouwproject of een modificatie. Of je leidt elektrotechnische werkzaamheden in goede banen tijdens een onderhoudsstop.

Als Voorman Elektrotechniek kun je in vaste dienst gaan, maar ook kiezen voor een functie op freelancebasis. In het laatste geval werk je aan wisselende projecten voor meerdere opdrachtgevers. Voor welke werkvorm je ook kiest, een ding staat vast: op een gemiddelde werkdag communiceer jij volop met anderen. Van monteurs en projectleiders tot aan de klant.

Op zoek naar een uitdaging als Voorman Elektrotechniek? Neem dan contact met ons op. Wij werken samen met unieke opdrachtgevers als:

Hoe word je Voorman Elektrotechniek?

Denk jij erover na om Voorman in de elektrotechniek te worden? Voor dit beroep bestaan geen specifieke opleidingen. Wel heb je minimaal een technisch mbo-diploma nodig. De mbo-opleiding Elektrotechniek is hiervoor een uitstekende keuze.

Verder moet je kennis hebben van elektrotechniek en de bijbehorende normen (NEN 1010, NEN 3140). Voor de aansturing van elektrotechnische installaties komt kennis van PLC en SCADA van pas. Met een SCADA-systeem kun je meet- en regelsignalen van machines verzamelen en verwerken. Een PLC is elektronische apparatuur voor de aansturing van machines.

Daarnaast is het belangrijk dat je over leidinggevende kwaliteiten beschikt. Deze doe je bijvoorbeeld op door praktijkervaring. Eventueel kun je hier extra cursussen in volgen. Andere nuttige soft skills waarin je jezelf kunt trainen, zijn: plannen, organiseren en communiceren.

Wat is het salaris van een Voorman Elektrotechniek?

Aan de slag gaan als Voorman Elektrotechniek? Dan is het ook belangrijk om te weten hoeveel je gaat verdienen. Het salaris in dit beroep hangt mede af van jouw kennis en ervaring. Hoe langer je in het vak zit, hoe meer salaris je meestal krijgt.

Hierin onderscheiden wij drie niveaus. Per niveau vind je hier een indicatie van jouw salaris als Voorman Elektrotechniek:

 • Junior: ca. € 2500 – € 3000 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3000 – € 3500 bruto per maand
 • Senior: ca. 3500 – € 4500 bruto per maand

Door jezelf te blijven ontwikkelen als Voorman, kun je uiteindelijk meer gaan verdienen. Mogelijk groei je dan door naar een complexere rol, zoals Uitvoerder/Supervisor. In deze functie heb je vaak ook recht op een hoger salaris.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Voorman Elektrotechniek

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!