Arbeidscontract, flexibiliteit of toch liever zekerheid?

In je carrière heb je wellicht een keer voor de keuze gestaan tussen een vast- of een flexcontract. Wat zijn de belangrijkste verschillen en welke type overeenkomst past het beste bij jou? In deze blog bespreken wij een aantal voor- en nadelen, om zo een inzicht te geven welke type arbeidsovereenkomst het beste bij jou past.

Huidige situatie

Wat is de huidige situatie op het gebied van vast werk en flexwerk in Nederland? In de afgelopen 15 jaar is het aantal flexwerkers met 75% toegenomen. Onder flexwerkers verstaan we ZZP’ers, werknemers zonder vaste uren of met een tijdelijk contract. Echter, door de groeiende economie in de laatste jaren hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden op de arbeidsmarkt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in de laatste jaren vast werk een relatief grotere groei heeft doorgemaakt dan flexwerk. Verder is de doorstroom van flexwerkers naar een vast contract toegenomen.

Flexwerkers komen sneller aan een baan

Wat zijn de voor- en nadelen van een flexibel contract? Met een flexibel contract ben je aantrekkelijk voor werkgevers. Zij kunnen snel reageren op een veranderende vraag uit de markt. Bijvoorbeeld als zij specialistische kennis nodig hebben voor beperkte tijd. Verder komen ondanks de relatieve groei aan vast werk, flexwerkers nog steeds sneller aan een baan. Als jij belang hecht aan variatie en het niet erg vindt om regelmatig van werk(gever) te wisselen is een flexcontract een geschikte optie voor jou.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan een flexcontract. Zo is er weinig zekerheid over je inkomen door het variabele aantal uren. Dit kan zowel hoger als lager uitkomen dan de gebruikelijke 40 uur. Verder kan je relatief gemakkelijk je werk verliezen als het contract niet wordt verlengd.  Flexibele contracten brengen ook administratieve complicaties met zich mee. Zo kan je op ieder gegeven moment maar bij 1 werkgever loonheffingskorting aanvragen. Als je bij meerdere werkgevers tegelijk actief bent houdt je netto dus minder over. Daarnaast moet je opletten dat je niet bij meerdere werkgevers tegelijk loonheffingskorting hebt aangevraagd, anders moet je dit achteraf aan de belastingdienst terugbetalen.  

Meer zekerheid met een vast contract?

Door de goede economische situatie zijn werkgevers sneller geneigd om werknemers direct een vast contract te bieden. Met deze contractvorm heb je als werknemer meer houvast. Je kan bijvoorbeeld minder eenvoudig worden ontslagen. Door het vooraf bepaalde aantal uren biedt vast werk ook meer zekerheid over je financiële situatie. Als jij bereidt bent om voor een langere periode werkzaam te zijn bij dezelfde werkgever is een vast contract een aantrekkelijke optie voor jou.

Wat biedt Stratt+?

Bij Stratt+ bieden wij arbeidsovereenkomsten voor zowel de lange- als de korte termijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld technici nodig voor kortere projecten van een week, tot contracten voor langer dan drie jaar. Hierdoor kunnen wij een grote groep technici van dienst zijn die verschillende manieren van werken willen proberen in hun carrière. Bij Stratt+ ervaren wij voornamelijk dat de werknemers die aan projecten werken een gemiddelde looptijd hebben van een jaar. 

De juiste keuze

In je carrière zal je een keer voor de keuze komen te staan tussen een vast- of een flexcontract. Er is geen goede of foute keuze in dit geval. Kijk vooral naar jouw eigenschappen, carrière of loopbaan voorkeuren en hoe deze bij het type contract passen. Op basis van deze factoren kan je de juiste keuze maken en zorg je ervoor dat je vol vertrouwen een nieuwe uitdaging aan kunt gaan.

Wil jij meer weten over de verschillende arbeidscontracten die Stratt+ aanbiedt? Neem dan gerust contact met ons op via het telefoonnummer 078-6120320.

Bron: CBS, 2018-2019.

Word jij de nieuwe 

Arbeidscontract, flexibiliteit of toch liever zekerheid?

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!