ChatGPT biedt vier grote voordelen voor technisch recruitment

ChatGPT benefits for recruitment Stratt+ 01

De kans is groot dat je er inmiddels van gehoord hebt: ChatGPT. Deze kunstmatige intelligentie-tool heeft een hoop potentie, ook voor technisch recruiters. In deze blog ontdek je de vier grote voordelen van ChatGPT voor de wereld van technisch recruitment.

ChatGPT onderscheidt zich door menselijke communicatie

Sinds ChatGPT in november 2022 werd gelanceerd, verovert het in sneltreinvaart de wereld. Maar wat is het nu precies? En welke voordelen biedt het technisch recruiters?

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI, een Amerikaans bedrijf dat onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie. De tool behoort tot de nieuwste generatie chatbot-technologie en maakt gebruik van het GPT-3-algoritme. Hierdoor kan het op een menselijke en realistische manier communiceren en onderscheidt het zich van andere, meer oppervlakkige chatbots.

ChatGPT heeft de potentie om het technisch recruitmentproces te stroomlijnen. Zo kan het vragen beantwoorden, adviezen geven en teksten schrijven, vertalen en samenvatten. Hieronder gaan we dieper in op vier grote voordelen die het technisch recruitment biedt. 

ChatGPT voor technisch recruitment

De chatbot biedt haast te veel mogelijkheden om op te noemen. Daarom lichten we vier belangrijke voordelen van ChatGPT uit voor recruitment in de techniek.

Voordeel 1: efficiëntere recruitmentprocessen

Een eerste voordeel van ChatGPT is dat het op verschillende manieren kan bijdragen aan een efficiënter recruitmentproces. De chatbot helpt technisch recruiters bij het uitvoeren van tal van (simpele) recruitmenttaken. Zo kan het programma vragen bedenken voor een sollicitatiegesprek, cv’s samenvatten, vacatures schrijven en e-mail-templates maken.

Vraag hem bijvoorbeeld om ‘15 vragen voor een sollicitatiegesprek met een maintenance engineer’ en je krijgt een mooie lijst. Mogelijk levert dit vragen op die je zelf ook al zou stellen, maar het kan zeker inspiratie bieden. Wil je graag specifiekere vragen stellen, dan kun je extra informatie toevoegen, zoals het vakgebied. De chatbot heeft bovendien een ‘try again’-knop. Hiermee kun je steeds nieuwe resultaten genereren voor dezelfde vraag. 

Bijkomend voordeel van ChatGPT is dat je een eerste screening kunt afhandelen door snel informatie te verzamelen over de ervaring en skills van een kandidaat. Zo zie je als technisch recruiter direct wie er aan de minimumeisen van een functie voldoet.

Voordeel 2: sneller de juiste kandidaat vinden

Een tweede voordeel van ChatGPT is dat het je kan helpen om sneller de juiste kandidaat te vinden. Veel technisch recruiters maken gebruik van Boolean strings bij het zoeken van kandidaten. Hierbij combineer je keywords, zoals een functietitel, met wiskundige ‘operators’ als AND, OR en NOT. Je geeft dan bijvoorbeeld aan dat je op twee specifieke varianten van een functie wil zoeken: ‘CAD-Tekenaar’ AND ‘AutoCAD-Tekenaar’. Zo kun je veel sneller geschikte kandidaten vinden op bijvoorbeeld Google en LinkedIn.

Voordeel van ChatGPT is dat het snel Boolean strings kan creëren om dit proces te vereenvoudigen. Zo voorziet het jou als technisch recruiter van handige kant-en-klare commando’s. Ook kan de chatbot een lijst van keywords genereren voor een functieomschrijving. Deze kun je vervolgens handig toepassen bij het zoeken van geschikte kandidaten.

Voordeel 3: sneller aantrekkelijke teksten schrijven

Het schrijven van goede vacatureteksten kost vaak uren tijd. Tekstschrijven is bovendien niet de sterkste kant van elke technisch recruiter. Een groot voordeel van ChatGPT is dat recruiters hiermee in een mum van tijd goede, persoonlijke teksten kunnen genereren. Dit voordeel bespaart kostbare tijd en middelen en vergroot de productiviteit van technisch recruiters.

In veel gevallen zijn de teksten die ChatGPT schrijft niet van ‘echt’ te onderscheiden: het lijkt net alsof ze door een mens zijn geschreven. Vaak zijn ze wel enigszins generiek, maar dit kun je ondervangen door zelf een aantal specificaties toe te voegen. Bij een vacaturetekst is dat bijvoorbeeld extra informatie over je organisatie en de werkplek.

Je kunt het programma daarnaast vragen om een standaardtekst aantrekkelijker te formuleren, zodat hij bijvoorbeeld meer gericht is op een bepaalde technische branche of rol. Zo trek je beter de aandacht van potentiële kandidaten en overtuig je hen eerder dat ze moeten solliciteren. Ook hierbij kun je de ‘try again’-knop gebruiken om meerdere varianten van dezelfde tekst te creëren, wat vaak nuttige inzichten oplevert.

Toch is nog niet elke tekst die ChatGPT aanlevert perfect. De tekstkwaliteit hangt namelijk ook sterk af van wat de gebruiker invoert. Het concept van ‘prompt engineering’ speelt hierin een belangrijke rol. Dit houdt in dat je onderzoekt welke input je het beste aan AI kunt geven om een bruikbaar of gewenst resultaat terug te krijgen. Merk je dat een tekst minder bruikbaar is dan gehoopt? Dan kun je bijvoorbeeld je vraagstelling specifieker maken of deze opdelen in meerdere stappen. 

Voordeel 4: kandidaten een betere ervaring bieden

Een vierde voordeel van ChatGPT is dat het technisch recruiters niet alleen helpt om efficiënter met kandidaten te communiceren, maar de communicatie ook persoonlijker maakt.

De chatbot kan in realtime vragen van kandidaten beantwoorden, bijvoorbeeld over een vacature, project of het bedrijf. Zo kunnen kandidaten ook vragen stellen als een bedrijf gesloten is en profiteren zij van een beter gestroomlijnd sollicitatieproces. Technisch recruiters besparen hiermee bovendien tijd, omdat ze niet steeds dezelfde vragen hoeven te beantwoorden.

Als technisch recruiter kun je via ChatGPT persoonlijke berichten voor kandidaten genereren, zoals een bedank- of vervolgmailtje. Zo bouw je sneller een band op met kandidaten, waardoor je de kans vergroot dat ze met jouw bedrijf in zee gaan. Daarnaast biedt de chatbot recruiters de optie om mails te sturen naar passieve kandidaten. Geef hierbij bijvoorbeeld aan dat je wil inspelen op de kwaliteiten van de kandidaat en dat de chatbot een link naar de vacature in kwestie in de mail moet meenemen. 

Zelf ChatGPT proberen? Aanmelden is gratis en kan bijvoorbeeld met een Google-account.

We komen graag in contact

Vond je dit een interessante blog? Volg ons op social media voor de beste verhalen uit de techniek. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in de techniek? Neem dan contact op!

Word jij de nieuwe 

ChatGPT biedt vier grote voordelen voor technisch recruitment

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!