Doorgroeimogelijkheden bij bedrijven in de industrie

Je zit goed op je stek in het bedrijf en hebt leuke collega’s. Toch kriebelt er iets, je zou namelijk graag doorgroeien in de organisatie en een stap willen zetten in jouw carrière. Je wilt meer verantwoordelijkheden, betere arbeidsvoorwaarden of een dynamischere functie. Tevens heb je het idee dat je meer in je mars hebt en dat je klaar bent voor een sprong in de goede richting. In deze blog bespreken we de manieren om het gesprek aan te gaan en het heft in eigen hand te nemen.

Inzet, inzet, inzet!

In de eerste plaats is het belangrijk dat jij van meerwaarde bent en blijft voor het bedrijf. Hiermee wordt bedoeld dat jij je inzet voor het bedrijf en je laat zien dat je graag wilt werken. Dit houdt in dat je net iets meer doet dan er van je wordt gevraagd en je met goede ideeën komt om het bedrijf te laten groeien. Blijf je iets langer dan je collega’s, probeer je constant jezelf en het werk te verbeteren en wordt je door je collega’s ook geprezen op je inzet en kunde, dan ben jij klaar voor je volgende stap.

Externe factoren spelen een grote rol

Er zijn een aantal externe factoren die invloed hebben op de mogelijkheden om door te groeien binnen een bedrijf. Zo kan het zijn dat er simpelweg geen functies te vinden zijn waar jij naar op zoekt bent. Daarbij is het door de krapte op de arbeidsmarkt moeilijk om bepaalde functies te vervullen. Voor de rol die jij momenteel bekleed, is er bijvoorbeeld niet zo makkelijk een vervanger te vinden. Hierdoor zal je manager je niet snel willen laten gaan. Deze redenen horen wij regelmatig en dit maakt het speelveld er voor jou er niet makkelijker op.

Wat nu?

De bovenstaande factoren zijn bij het bedrijf waar jij voor werkt niet van toepassing. Toch wil jouw manager je niet laten doorgroeien. Mensen van buitenaf worden aangenomen voor de functie die jij al zo lang op het oog hebt. Slecht nieuws, want jij blijft zitten waar je zit. Hoe kaart je dit op een goede manier aan?

Het is belangrijk dat je het gesprek aangaat met je (HR) manager en je intenties duidelijk maakt. Een evaluatiegesprek is de uitgelezen kans om dit te doen. Laat je manager weten dat je graag wilt groeien in de organisatie en welke functie je specifiek op het oog hebt.

Kan een opleiding jou verder brengen?

Als je manager in het gesprek aangeeft dat je nog niet het juiste niveau bezit qua opleiding of kennis en kunde, dan kan je dit weerleggen door te vragen naar bijscholingsbudget. De meeste bedrijven hebben een potje voor werknemers die extra scholing willen. Wanneer je manager aangeeft hier geen budget voor te hebben kan je er natuurlijk altijd nog voor kiezen om zelf de opleiding te betalen. In eerste instantie is dit niet de meest geliefde optie, maar je bent ambitieus, dan moet je er ook iets voor over hebben. Hiermee toon je ook meteen aan dat je heel graag wilt groeien. Overleg met je manager welke opleiding het beste aansluit bij de beoogde functie.

Versterk je onderhandelingspositie

Waarschijnlijk krijg jij als technicus op dit moment aan de lopende band aanvragen van bedrijven. Bij enige weerstand vanuit je huidige bedrijf kan je zeker benoemen dat er meerdere bedrijven interesse in jou hebben. Wat je ook kan doen is laten zien dat anderen techneuten wel de mogelijkheid krijgen om door te groeien. Natuurlijk moet je dit op een subtiele manier aanpakken en daarbij benadrukken dat je het liefste blijft werken voor het bedrijf waar je nu zit. Dit versterkt jouw onderhandelingspositie en maakt het bedrijf ook alert om stappen te ondernemen om medewerkers aan zich te blijven binden.

Maak een keuze: blijven of weggaan

Wanneer je manager nog steeds niet vindt dat jij klaar bent voor de volgende stap moet je hierover in gesprek gaan. Schiet niet in de aanval en wees ook niet negatief. Vraag juist wat er moet gebeuren zodat jij kan doorgroeien. Maar denk hier vooraf ook zelf goed over na. Heb je het idee dat de stap omhoog niet gaat komen in dit bedrijf, dan moet je jezelf de vraag stellen; zal ik weggaan of blijven? Het is soms helemaal niet verkeerd om te switchen van bedrijf en kan zeker van toegevoegde waarde zijn. Je doet in een ander bedrijf namelijk weer andere ervaringen op en daar kan je wellicht wel je ambities waarmaken. Het is echter een keuze die je weloverwogen moet maken. Wil je binnen een korte periode groeien of heb je nog wat langer nodig om de juiste kennis en kunde tot zijn recht te laten komen. In het evaluatiegesprek met je (HR) manager zal dit duidelijk worden en daarom is het belangrijk dat je open bent over jouw ambities.

Wie niet waagt, wie niet wint

Al met al is communicatie het aller belangrijkste, soms hebben managers het niet door dat jij graag wilt doorgroeien in de organisatie. Wees dus duidelijk over jouw ambities, ken de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf en zet dat extra stapje. Dan vergoot jij de kans op een succesvolle carrière. Want wie niet waagt wie niet wint.

Wil jij graag doorgroeien bij een bedrijf in de industrie en wil je hierover sparren? Of wil je advies over bedrijven die goede kansen bieden? Stuur dan een mailtje naar recruitment@stratt.nl of bel ons 078-612 03 20

Word jij de nieuwe 

Doorgroeimogelijkheden bij bedrijven in de industrie

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!