e-fuels in de Rotterdamse haven

eFuels in Rotterdam Stratt+

Een belangrijke stap naar een duurzamere wereld is het gebruik van e-fuels. In de haven van Rotterdam staat dit onderwerp hoog op de agenda. Brandstoffen zijn hier namelijk van groot belang. Ook bij Stratt+ merken we dat dit een thema is dat speelt bij onze partners in de haven van Rotterdam.

Onderzoek naar e-fuels

E-fuels zijn synthetische brandstoffen op basis van elektriciteit als grondstof – duurzame brandstof dus. De vraag is welk effect deze duurzame brandstoffen zullen gaan hebben op de haven van Rotterdam. Om dit te onderzoeken, zijn verschillende bedrijven, waaronder Gate Terminal, Shell, Nouryon, Vopak, BP en het Havenbedrijf Rotterdam, een samenwerking gestart: project CHAIN.

Hun onderzoek is opgepakt door SmartPort, een samenwerking tussen het Havenbedrijf Rotterdam en verschillende bedrijven en universiteiten. SmartPort komt nu met een aantal conclusies over de toekomstige rol van e-fuels in de Rotterdamse haven.

De impact van e-fuels

Ten eerste zullen e-fuels effect hebben op de functie van de haven van Rotterdam. Momenteel importeert Rotterdam veel ruwe olie, die weer in Nederlandse raffinaderijen wordt verwerkt tot brandstof. Nederland beschikt echter over onvoldoende energie uit hernieuwbare bronnen om zelf genoeg e-fuels te produceren. Dat betekent dat Rotterdam in het geval van e-fuels vooral als doorvoerhaven zal gaan functioneren. De focus ligt dan veel minder op lokale productie.

Daarnaast is de vraag welke positie de haven moet innemen ten opzichte van e-fuels. Flexibiliteit speelt hierin een belangrijke rol. Kiest de haven voor een leidende positie in het gebruik van e-fuels, dan moet zij nu al met de productie en import hiervan beginnen. Stelt de haven zich echter meer afwachtend op, dan spelen eerst biobrandstoffen een belangrijke rol. Volgens SmartPort lijkt het slim om hierin nu al positie te kiezen.

Hoe dan ook krijgen de meeste bedrijven in de haven van Rotterdam met e-fuels te maken. Dit biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. Transportbedrijven kunnen er bijvoorbeeld hun lange-afstandswegtransport mee verduurzamen. En schepen kunnen e-methanol gaan gebruiken als brandstof.

Bij Stratt+ volgen we de ontwikkelingen op het gebied van e-fuels op de voet. Ons doel is om bedrijven te ondersteunen bij het vinden van de juiste technici om de transitie naar e-fuels mogelijk te maken.

Wil jij meer weten over onze vacatures, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid? Neem gerust contact met ons op en dan kijken we wat we voor jou kunnen betekenen.

Bron: Deltalinqs

Word jij de nieuwe 

e-fuels in de Rotterdamse haven

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!