Ruim 1800 vakmensen werken in Nederland aan bijzondere jachten onder de merknaam Feadship: een naam met wereldallure. Een Feadship is altijd uniek. Bij Scheepswerf Slob in Papendrecht worden de indrukwekkende stalen casco’s en aluminium dekhuizen gebouwd. Dit unieke bedrijf vraagt om unieke medewerkers. Voor het invullen van een sleutelpositie werd een beroep gedaan op het netwerk van Stratt+. Dirk Hozeman, Manager Bedrijfsbureau, werd succesvol bemiddeld.
Het is algemeen bekend: Nederland heeft met een tekort aan technisch personeel te maken. Kennis en ervaring vloeien weg, nieuwe instroom is beperkt. Nu het steeds moeilijker is om de juiste medewerkers te vinden én te behouden, worden mensen uit het buitenland ingezet; van lassers tot engineers. Maar wat als je geen doorsnee organisatie bent en daardoor voor een nog grotere uitdaging staat? Gelukkig heeft Scheepswerf Slob daar familie(bedrijven) en vrienden voor. Stratt+ is zo’n vriend.
Flexibele familie
Slob is onderdeel van Koninklijke De Vries Groep dat zeven bedrijven telt. Er wordt niet zomaar aan een casco gewerkt, er wordt een luxeproduct vervaardigd en geen één project is hetzelfde. De casco’s verlaten de werf zo compleet mogelijk (voorzien van leidingwerk, kabelbanen, motoren en fundaties) tegen zo laag mogelijke kosten. De afbouwwerven in Aalsmeer en Makkum gaan hiermee aan de slag om uiteindelijk luxe megajachten op te leveren. Hoewel er aan de duurste jachten wordt gebouwd (waarvan er wereldwijd slechts 10.000 potentiële afnemers zijn) staan de medewerkers wel gewoon ‘met de voeten in de klei’. Tegelijkertijd staat iedereen voor het leveren van topkwaliteit; zo is ook het laswerk van kwalitatief hoogstaand niveau, wat behoorlijk wat vaardigheden vereist.
Scheepswerf Slob bevindt zich in een nichemarkt waarbij er in fases gewerkt wordt en de projecten custom build zijn. Het aantal projecten, soort en de mate van omvang van projecten is echter dermate wisselend dat Scheepswerf Slob extern productiepersoneel tijdelijk moet inhuren. ‘De Vlijt’, het jongste bedrijf van De Vries Groep waar ook Scheepswerf Slob onderdeel van uitmaakt, ontzorgt in het opvangen van die pieken. Metaalbewerkers, lassers, fitters en pijpbewerkers komen en gaan, maar blijven ‘in de familie’.
Speld in een hooiberg
“Wij zijn niet eenvoudig te vergelijken met andere bedrijfstakken. We zijn door SBB erkent als leerbedrijf, daardoor vinden MBO studenten hun weg naar onze werf. Ook via onderwijsinstelling STC-Group (maritiem en techniek) bieden wij studenten een stageplaats. Maar zodra je hoger kader met ervaring nodig hebt, zal je elders moeten slagen. Natuurlijk vertoont onze business overeenkomsten met metaalbedrijven in de constructie. Denk bijvoorbeeld aan boortorens, baggerschepen of olieplatforms. Maar die vergelijking heeft slechts te maken met de kennis van engineering, techniek en het materiaal. Dus zodra we een functie als Manager Bedrijfsbureau vacant hebben, moeten we echt op zoek naar iemand met een bijzonder profiel ‘die met geen loep te vinden is’ ”, aldus Silvia van Deutekom, P&O adviseur bij Slob.
Dezelfde moer(s)taal
Hoewel de samenwerking met Stratt+ niet dagelijks is, spreken zij desondanks dezelfde taal. Het is vergelijkbaar met een vriendschap waarbij je elkaar niet dagelijks ziet of spreekt. Zodra je elkaar treft ‘zit het goed’ en pak je meteen de draad weer op. Volgens Van Deutekom heeft het alles te maken met inlevingsvermogen, oprechte interesse en het kunnen maken van een juiste inschatting. Zo is enkele jaren geleden ook een werkvoorbereider piping -een niet eenvoudige search- met succes gevonden. “Ze blijven ons volgen, weten wat wij nodig hebben en hadden het toen maar ook nu méteen goed gezien!”.
Aan boord gestapt
Na 23 prettige dienstjaren bij zijn voormalige werkgever Stork maakte Dirk Hozeman de overstap. “Ik was op zoek naar een passende rol waarin er meer nadruk ligt op de operatie en techniek, dan op finance. Nooit eerder was het mij de moeite waard om van baan te wisselen. De positiviteit, de prettige werksfeer en meer vrijheid om te ondernemen gaven de doorslag om bij Slob aan boord te gaan. Toch bijzonder dat deze match door Stratt+ gezien werd. Het gaat duidelijk niet alleen om marktkennis en het hebben van een groot netwerk. De aanpak met de persoonlijke touch, de doortastendheid en de enorme drive is de sleutel tot succes. Zo zie je maar; niet alleen Slob levert een knap staaltje werk.”
We horen graag van je!
Vond jij dit artikel interessant? Laat het ons weten via onze socialmediakanalen. Indien we iets voor je kunnen betekenen of als je vragen hebt over een van onze vacatures, neem dan contact met ons op.