Functieomschrijving: Junior Engineer WTB

Wat is een Junior Engineer WTB?

Als Junior Engineer WTB ben je verantwoordelijk voor het maken van technische tekeningen en ontwerpen. Deze zijn bedoeld voor de bouw of verbetering van werktuigen en machines. Om jezelf verder te ontwikkelen als Engineer krijg je vaak begeleiding van een ervaren collega.

Je werkt binnen de werktuigbouwkunde, een heel veelzijdig vakgebied. Hierbij draait het om het ontwikkelen, het bouwen en het verbeteren van systemen en machines. Het gaat om zaken die je overal om je heen tegenkomt. Van een warmtewisselaar in een chemische plant tot pompen in de scheepvaart. Ook de aandrijvingen van machines en constructies behoren tot WTB.

Wil jij werken als Junior Engineer WTB, dan is het belangrijk dat je over de nodige ambitie beschikt. Jij bent bereid om jezelf verder te ontwikkelen tot WTB Engineer. Hiertoe ben je nauwkeurig in het maken van tekeningen en ontwerpen. Je beschikt over het nodige technische inzicht. Ook ben je goed in samenwerken.

Wat doet een Junior Engineer WTB?

Je bent net begonnen aan jouw loopbaan als engineer. Als Junior Engineer WTB houd jij je voornamelijk bezig met het bedenken en het ontwerpen van uiteenlopende WTB-oplossingen. Bijvoorbeeld voor het optimaliseren van een productielijn of het maken van machinedelen. Hierin word je ondersteund door jouw collega-engineers.

Om een goed ontwerp te maken, verzamel je eerst de hiervoor benodigde informatie. Dit doe je (deels) zelfstandig of je krijgt deze aangeleverd via een van jouw collega’s. Op basis hiervan ga je aan de slag met een tekenprogramma. Dit is bijvoorbeeld AutoCAD, MicroStation of SolidWorks.

Je leert elke dag een stukje bij over deze software. Zo ben je uiteindelijk in staat om zelfstandig machines en installaties te ontwerpen. Hierbij houd je niet alleen rekening met de techniek, maar ook met beschikbare budgetten.  

Daarnaast ben je verantwoordelijk voor berekeningen. Hiermee kun je namelijk testen of een ontwerp ook in de praktijk werkt. Door middel van modellen of simulaties controleer jij dit voordat je een oplossing oplevert. Na oplevering evalueer je hoe je jouw werkproces voor een volgend ontwerp kunt verbeteren.  

Wat je precies gaat doen, hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt. Als Junior Engineer WTB heb je in elk geval vaak de volgende taken:

 • Jezelf ontwikkelen als Engineer WTB;
 • Leren ontwerpen van machines en installaties;
 • Uitwerken van tekeningen tot en met de detailengineering;
 • Bedenken van technische oplossingen en verbeteringen voor machines;
 • Signaleren en oplossen van storingen in installaties of machines;
 • Vertalen van klantwensen naar functionele specificaties;
 • Opstellen van specificaties en eisen;
 • Implementeren van nieuwe equipment op de werkplaats;
 • Samenwerken met andere engineers.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Als Junior Engineer WTB heb je goede kansen om jezelf te ontwikkelen binnen de techniek of industrie. Bij elk bedrijf dat ontwerpen maakt, zijn namelijk engineers nodig. Zo kun je aan de slag gaan voor een engineeringsbureau. Of voor een technisch aannemer of plant owner.

Meestal ben je onderdeel van de maintenanceafdeling, waar je samenwerkt met andere (meer ervaren) engineers. Jullie werken bijvoorbeeld aan het onderhoud van bestaande installaties. Of voeren modificaties of zelfs een complete shutdown uit.

Daarnaast ben je als Junior Engineer WTB vaak op projectlocatie te vinden. Hier controleer je hoe het project verloopt of verzamel je informatie voor het maken van jouw ontwerpen. Op een gemiddelde werkdag kom je met allerlei partijen in aanraking. Van collega-engineers en tekenaars tot werkvoorbereiders en projectleiders.

Je zult meestal aan de slag gaan in vaste dienst. Zo kun je binnen een bedrijf namelijk van jouw collega’s leren om jezelf verder te ontwikkelen als Engineer WTB.

Bij Stratt+ krijg jij de vrijheid en ruimte om een veelzijdige Engineer WTB te worden. Bijvoorbeeld bij unieke bedrijven als:

Hoe word je Junior Engineer WTB?

Voor het beroep Junior Engineer WTB heb je minimaal een mbo-diploma in technische richting nodig. Met een mbo-opleiding Werktuigbouwkunde heb je een uitstekende basis voor deze rol. Dit is een studie die ook op hbo- en wo-niveau wordt gegeven.

Op hbo-niveau kun je verder studies volgen als: Engineering, Industrial Design of Technische Bedrijfskunde. Die laatste opleiding bestaat ook op wo-niveau. Junior Engineer WTB is een starterfunctie die jou voorbereid om een zelfstandig Engineer te worden. Ontwikkel jij je graag verder? Volg dan bijvoorbeeld een cursus op het gebied van CAD-software, zoals SolidWorks of AutoCAD.

Daarnaast kun je meer kennis van WTB opdoen door relevante cursussen binnen dit vakgebied te volgen. Bijvoorbeeld gericht op mechanica, (thermo)dynamica of elektriciteit (afhankelijk van jouw specifieke werkzaamheden als Junior Engineer WTB).

Wat is het salaris van een Junior Engineer WTB?

Als Junior Engineer WTB heb je een startersfunctie. Dit betekent dat jij waarschijnlijk nog niet zoveel ervaring hebt en je werkzaamheden als engineer mogelijk nog niet geheel zelfstandig uitvoert.

Als starter verdien je meestal nog niet zoveel salaris als jouw meer ervaren collega’s. Door ervaring op te doen en je kennis van engineering te vergroten, kun je er echter ook voor zorgen dat jouw salaris stijgt.

Hieronder laten we je zien hoeveel jij als Engineer kunt verdienen, afhankelijk van de ervaring die je al hebt:

 • Junior: ca. € 2500 – € 3000 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3000 – € 4000 bruto per maand
 • Senior: ca. 4000 – 6000 bruto per maand

Vanuit de rol van Junior Engineer WTB kun je dus doorgroeien naar een medior- of seniorpositie. En vanuit daar heb je weer doorgroeikansen naar de beroepen Project Engineer, Projectmanager of Projectleider. Hoe complexer de functie, hoe hoger jouw salaris meestal is.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Junior Engineer WTB

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!