Functieomschrijving: Voorman WTB

Wat is een Voorman WTB?

Als Voorman WTB geef je leiding aan een team monteurs binnen de discipline werktuigbouwkunde. Jij zorgt dat zij hun werk goed doen. Je regelt alle benodigde middelen zodat iedereen probleemloos kan werken.

Je bent als Voorman actief binnen de werktuigbouwkunde. In dit vakgebied gaat het om het ontwikkelen, het bouwen en het verbeteren van allerlei soorten machines en systemen. Ook industriële apparatuur behoort tot WTB. Het gaat dan onder meer om piping equipment, zoals pijpleidingen en bijbehorende equipment (onder meer kleppen, pompen en tracing).

Werktuigbouwkunde is dus een heel brede discipline en kent veel deelgebieden. Denk bijvoorbeeld aan machinebouw, constructiebouw en scheepsbouw.

Als Voorman WTB weet je uiteraard veel van techniek en werktuigbouwkunde. Daarnaast heb je een open houding en communiceer je makkelijk met verschillende partijen. Je weet jouw team telkens opnieuw te motiveren om het beste werk te leveren. Hiervoor denk je mee met hun werk in de praktijk. Verder ben je uitstekend in het plannen en het organiseren van technische werkzaamheden.

Wat is een Voorman WTB? Stratt+

Wat doet een Voorman WTB?

In de rol van Voorman WTB heb je een duidelijk doel voor ogen: zorgen dat WTB-monteurs goed technisch werk leveren. Je stuurt jouw teamleden aan en bent voor hen het eerste aanspreekpunt op de werkvloer bij vragen en problemen.

Je hebt een betrokken rol tijdens de uitvoering. Zo zorg je dat iedereen prettig kan werken en kansen krijgt om zichzelf verder te ontwikkelen. Verder controleer je of de voortgang van het werk geen vertraging oploopt. Als Voorman WTB werk je soms zelf ook mee op de vloer. Bijvoorbeeld tijdens onderhoud of een reparatieklus.

Verder zorg je voor de juiste middelen. Denk aan gereedschap, maar bijvoorbeeld ook aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) om veilig te kunnen werken.

Binnen veel bedrijven rapporteer je over de voortgang van het werk aan de Uitvoerder of Projectmanager. Daarnaast heb je contact met andere partijen, zoals de werkvoorbereider, projectleider en opdrachtgever.

Jouw precieze takenpakket als Voorman WTB kan per bedrijf verschil. Meestal houd jij je bezig met de volgende werkzaamheden:

 • Bewaken van de scope van werkzaamheden;
 • Oplossen van mogelijke (technische) problemen;
 • Beheren van materialen;
 • Organiseren en leiden van toolboxmeetings;
 • Onderhouden van contacten met interne en externe partijen;
 • Ondersteunen van de voortgangsbewaking tijdens alle (project)fases;
 • Ondersteunen van het bijhouden van meer- en minderwerk.

Bij wat voor bedrijven werk je?

Waar kun je precies werken als Voorman WTB? Werktuigbouwkunde is een brede discipline en daarom kun je voor veel soorten bedrijven aan de slag gaan. Je kunt dan onder meer denken aan ondernemers en plant owners. Meestal zal dit bedrijf zich voornamelijk bezighouden met WTB-werkzaamheden.

Ook de projecten waaraan je mee kunt werken variëren. Wat dacht je van een nieuwbouwproject of modificatie? Of het in goede banen leiden van piping- of rotatingwerkzaamheden tijdens een shutdown?

Op een gemiddelde werkdag spreek je veel partijen. Van jouw teamleden tot werkvoorbereiders en projectleiders. Maar ook externe partijen, zoals leveranciers en opdrachtgevers.

Voorman WTB is een beroep dat je in vaste dienst kunt uitoefenen. Maar ook als freelancer heb je genoeg mogelijkheden om in deze functie te werken. In dat laatste geval wacht je veel afwisseling en vaak een hoger salaris dan in loondienst. Tegelijk moet je als zzp’er rekening houden met randzaken als het opbouwen van een eigen pensioen en het afsluiten van de juiste verzekeringen.

Wil jij snel aan de slag gaan als Voorman WTB? Stratt+ heeft een breed en betrouwbaar netwerk van opdrachtgevers, waaronder:

Hoe word je Voorman WTB?

Wat heb je nu precies nodig om Voorman WTB te worden? Speciale opleidingen voor dit beroep zijn er niet. Je hebt wel minimaal een mbo-diploma nodig in een technische richting. De opleiding Werktuigbouwkunde (op mbo- of hbo-niveau) biedt jou de beste voorbereiding.

Verder kun je jouw kennis van WTB uitbreiden door relevante cursussen in jouw vakgebied te volgen. Bijvoorbeeld een cursus piping of (thermo)dynamica.

Voor het beroep Voorman WTB zijn verschillende softskills belangrijk. Ook deze kun je trainen, zowel in de praktijk als via cursussen. Je geeft leiding aan collega’s, dus kan het nuttig zijn om een cursus te volgen op het gebied van leidinggeven. Maar ook een cursus plannen of organiseren kan voor deze functie van pas komen. 

Wat is het salaris van een Voorman WTB?

Overweeg je een functie als Voorman WTB? Dan wil je natuurlijk ook weten hoeveel salaris je kunt verdienen. Dit hangt van een aantal zaken af: het bedrijf waarvoor je werkt, de verantwoordelijkheden die je hebt en jouw kennis en ervaring. 

Hieronder vind je een indicatie van jouw salaris, afhankelijk van je ervaring:

 • Junior: ca. € 2500 – € 3000 bruto per maand
 • Medior: ca. € 3000 – € 3500 bruto per maand
 • Senior: ca. 3500 – € 4500 bruto per maand

Het loont om jezelf te blijven ontwikkelen als Voorman WTB. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer je meestal gaat verdienen. Soms kun je zelfs doorgroeien naar een meer complexe rol. Bijvoorbeeld naar het beroep Supervisor WTB of Werkvoorbereider WTB. In deze rollen kun je vaak ook rekenen op meer salaris.

De bovenstaande bedragen vormen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Of kom direct in contact

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze medewerkers komen graag in gesprek om mee te denken over vraagstukken of nieuwe uitdagingen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word jij de nieuwe 

Functieomschrijving: Voorman WTB

?

Reageer en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de vacature te bespreken!